A patra Conferinţă Naţională de Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală ce se desfăşoară în perioada 1 – 4 iunie a.c. la Hotelul Best Western Parc, prezintă şi propune spre dezbatere celor peste 300 de medici specialişti în dermatologie sau din specialităţi interesate de medicina estetică şi invitaţilor de prestigiu ai lumii medicale internaţionale, o temă pe cât de actuală, pe atât de discutată şi importantă.
Fotoagresiunea şi fotoîmbătrânirea sunt probleme medicale reale, nu doar preocupări cosmetice sau estetice, deoarece prevenirea lor poate împiedica progresia modificărilor cutanate către cancere. Educaţia şi prevenţia sunt cele mai eficiente şi mai puţin costisitoare metode de control al acestei probleme. Folosirea hainelor protectoare, a cremelor ecran şi evitarea soarelui trebuie să fie încurajate. Fotoîmbătrânirea şi alterarea cutanată indusă actinic pot fi cel puţin parţial reversibile prin fotoprotecţie şi tratament. Folosirea cremelor ecran care protejează împotriva UVA şi UVB trebuie încurajată. Cu alte cuvinte, nu există un mod sigur de a te bronza!
Fotoprotecţia corectă este o componentă esenţială în managementul patologiei şi îmbătrânirii. O parte din măsurile de fotoprotecţie se realizează prin modificarea obiceiurilor cotidiene – reducerea expunerii la soare în orele de vârf, căutarea zonelor cu umbră, folosirea pălăriilor şi a ochelarilor de soare, dar în bună măsură protecţia eficientă implică folosirea cremelor de protecţie şi a unei vestimentaţii adecvate.
Îmbătrânirea cutanată, parte a procesului de îmbătrînire a întregului corp, este consecinţa factorilor exogeni şi a dezechilibrelor interne ce apar odată cu vârsta. Se consideră că îmbătrînirea cutanată endogenă este responsabilă de 10-20% din patologia îmbătrânirii, fiind reprezentată în principal de terenul genetic şi constelaţia hormonală. Nivelele hormonale, în special cele ale hormonilor sexuali, joacă un rol important, constatându-se o accelerare a îmbătrânirii după menopauză.
Îmbătrânirea cutanată exogenă este implicată în 80-90% din patologia îmbătrânirii cutanate, iar dintre factorii incriminaţi amintim: radiaţiile UV naturale şi artificiale, fumatul, alimentaţia, stresul, poluarea.
Soarele, susţinătorul vieţii pe Pământ, este şi cel care ne face îmbătrânirea mai rapidă, iar pentru a ne convinge nu este nevoie decât să privim ariile de piele acoperită şi să le comparăm cu cele fotoexpuse.
Dispozitivele pentru bronzarea artificială emit atât UVB cât şi UVA, şi sunt capabile să inducă nivele înalte de UV în scopul obţinerii unei bronzări rapide. Există dovezi că o doză mică de UVB asociată cu o doză mare de UVA folosite în solar pot cauza cancer de piele.
Deoarece solarul continuă să fie disponibil publicului se impun introducerea unei supravegheri stricte a acestei industrii care a luat amploare şi iniţierea unei campanii de conştientizare a populaţiei asupra riscului la care îşi expune sănătatea. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă interzicerea bronzării artificiale sub vârsta de 15 ani, iar între 15-18 ani doar cu acordul părinţilor.
Există experţi care consideră că 15-30 de minute petrecute într-un salon de bronzare sunt la fel de periculoase ca o zi de plajă. Fotoîmbătrânirea cutanată începe în copilarie, primele semne clinice apărând după vârsta de 20 de ani, şi se accentuează pe măsură ce se înaintează în vârstă. Fotoîmbătrânirea se manifestă prin linii fine, riduri, cromatică neomogenă a pielii, modificarea texturii acesteia, fragilitate, xeroză, telangiectazii, purpură senilă, angioame, keratoze.
Dr. Mihaela Leventer, preşedinte al Societăţii Române de Medicină Estetică a declarat: “Cea de-a patra ediţie a Conferinţei confirmă o tradiţie a unor evenimente nu doar ştiinţifice, ci şi cu un impact social deosebit. Prin tema aleasă pentru acest an dorim să schimbăm atitudinea publicului faţă de expunerea la soare, să semnalăm riscurile din ce în ce mai mari pe termen scurt şi lung şi să ne înarmăm colegii cu cele mai noi metode de luptă împotriva acestui pericol”.
Pentru a asigura o protecţie eficientă a pielii de efectele acute şi cronice ale radiaţiilor este nevoie de modificarea comportamentului faţă de soare şi de folosirea fotoprotectoarelor. Nu există cremă fotoprotectoare care să asigure o protecţie totală faţă de UV, eficienţa fiind condiţionată de asocierea cu celelalte măsuri fotoprotectoare (evitarea soarelui între orele 10a.m-2p.m; îmbrăcăminte protectoare, agenţi fotoprotectori, antioxidanţi). Îmbătrânirea corpului uman, măsura trecerii noastre prin timp, este un proces care se află la începutul descifrării sale, îmbătrânirea cutanată fiind doar un aspect al său. Să sperăm că omul va avea înţelepciunea de a-şi modifica modul de viaţă în funcţie de informaţiile furnizate de medicină şi de ştiinţă în general, inclusiv comportamentul său faţă de soare.
{mosloadposition user10}