Campanie naţională adresată organizaţiilor de stat şi companiilor private pentru debarasarea gratuită a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, inclusiv becuri economice şi tuburi fluorescente arse
Asociaţiile ECOTIC şi RECOLAMP, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor și Garda Națională de Mediu, au lansat azi programul naţional de colectare selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, inclusiv becuri economice şi tuburi fluorescente arse (DEEE-uri), denumit „Ziua Verde în organizația ta”. Campania de colectare se desfășoară în perioada 10 septembrie – 15 noiembrie 2012 și se adresează tuturor instituţiilor de stat şi companiilor private, oferindu-le soluţia pentru a se debarasa gratuit de aceste deşeuri.
În contextul introducerii unor ţinte mai mari de colectare stabilite de către noua Directivă DEEE – 2012/19/UE, publicată la 24 iulie 2012 şi care va fi transpusă în legislaţiile naţionale ale statelor membre U.E. în maxim 18 luni, Ministerul Mediului şi Pădurilor urmărește intensificarea eforturilor tuturor celor implicaţi în sistemul de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice – producători, consumatori, autorităţi locale, operatori autorizaţi – în scopul creşterii cantităţilor de deşeuri colectate, a gradului de reciclare şi de valorificare a resurselor materiale.
„Vrem să transmitem împreună un mesaj instituţiilor şi companiilor, în ceea ce priveşte importanţa colectării şi reciclării deşeurilor: un mesaj de sprijin și de implicare în același timp. O mai bună colectare selectivă și reciclare înseamnă că România își îndeplinește corect obligațiile asumate la nivelul UE. Dar, înainte de orice, înseamnă responsabilitate față de mediu și un pas important spre o mai bună calitate a vieții pentru cetățenii României. Aceasta este, de fapt, ținta campaniei: să creăm împreună obișnuințe care nu țin doar de ecologie, ci mai ales de civilizație” a declarat Ministrul Mediului și Pădurilor, doamna Rovana Plumb.
Campania naţională de conştientizare şi colectare „Ziua verde în organizaţia ta” este un bun exemplu în acest sens. Acţiunea iniţiată de organizaţiile colective ECOTIC şi Recolamp propune preluarea gratuită a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, inclusiv becuri şi tuburi flurorescente arse, de la instituţiile şi companiile din sectorul public şi privat, cu întocmirea tuturor documentelor legale care să ateste faptul că generatorii de deşeuri, prin participarea la acest program, şi-au îndeplinit obligaţiile legale de gestiune deşeuri, aşa cum sunt prevăzute ele în Legea 211/2011.
“Instituţiile şi companiile interesate de participarea la campanie sunt invitate să demareze procedura de casare a acestor tipuri de deşeuri, pentru a putea beneficia de ridicarea gratuită de la sediu. Toate costurile reprezentate de transportul, sortarea şi reciclarea deşeurilor vor fi acoperite de ECOTIC şi Recolamp”, a declarat Valentin Negoiţă, Preşedinte ECOTIC.
“Datorită importanţei mesajului de protecţie a mediului pe care campania “Ziua Verde în compania ta” îl vizează, ne-am propus să impulsionăm şi să recompensăm instituţiile şi companiile care ne sprijină în demersul nostru, oferind la sfârşitul perioadei de colectare, prin tragere la sorţi, premii “verzi” constând în biciclete. De asemenea, pe baza cantităţilor totale de deşeuri colectate, vom desemna şi “Cea mai verde companie/ instituţie” care va beneficia de o recunoaştere specială a eforturilor depuse” a adăugat Roxana Şunică, Director Marketing Asociaţia Recolamp.
Procedura de participare la program este foarte simplă – companiile şi instituţiile au la dispoziţie un număr de telefon: 0722.283.383 şi o adresă de e-mail: colectare@ziuaverde.ro, la care pot solicita ca organizatorii să trimită un colector autorizat care să preia în maxim 5 zile lucrătoare deşeurile. Pentru eficientizarea acţiunii, există o limită minimă de cantitate de la care se asigură ridicarea deşeurilor, respectiv 100 kg pentru echipamentele electrice şi 20 de kg pentru sursele de lumină arse.
Programul are și o componentă socială importantă prin colaborarea organizației Ateliere fără frontiere care va prelua și recondiționa PC-urile colectate pe care le va dona apoi unor școli și organizații non-profit.
Organizatorii își propun ca, în urma acestei campanii, un numar de peste 500 calculatoare recondiționate să ajungă astfel la comunități defavorizate.