De curând, în România, a fost înființat Centrul Național Antirabic pentru o mai bună monitorizare și supraveghere a cazurilor de rabie la oameni și animale
Ziua Mondială Antirabie este sărbătorită în data de 28 septembrie cu scopul de a trage un semnal de alarmă în fața unei boli ce poate fi prevenită 100% prin vaccinare. //rabiesalliance.org/world-rabies-day
Anual, 55.000 de persoane își pierd viața la nivel global din cauza rabiei, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Asia și Africa. Conform statisticilor, la fiecare zece minute o persoană moare din cauza rabiei, cei mai expuși fiind copiii.
În contextul Zilei Mondiale Antirabie, Președintele Asociației Pro Imunizare, Dr. Oana Falup Pecurariu a menționat: "Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi! Ne-am propus să aducem argumente științifice credibile, raportate la secolul XXI, care să explice oamenilor ce înseamnă prevenția și cum vaccinarea poate deveni parte firească a unui proces coerent de prevenție. Când vine vorba despre vaccinare, cu toții suntem în fața unei alegeri care ne aparține în totalitate și care trebuie făcută conștient și în mod responsabil."
Rabia este o boală virală ce se transmite de la animale la oameni (zoonoza) și a fost identificată în peste 150 de țări de pe toate continentele, excepție făcând Antarctica. Virusul infectează animalele domestice și sălbatice și se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, mușcătură sau zgârietură). Statisticile evidențiază faptul că cele mai multe cazuri de rabie apar în urma mușcăturilor câinilor.
"Oamenii trebuie să înțeleagă că rabia este o boală mortală, fără cale de întoarcere. Toți cei care sunt mușcați sau intră în contact cu un animal necunoscut sau nevaccinat antirabie trebuie să se adreseze imediat pentru profilaxie, orice întârziere putând fi fatală, " a declarat Dr. Gabriel Colțan, Șeful Centrului Antirabic al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș".
Conform datelelor Centrului Antirabic din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" din București, în perioada Ianuarie – August 2013 din cele 9.760 de persoane care s-au prezentat, 7.918 au fost vaccinate antirabic, iar 594 au primit ser antirabic. Din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la Centru, 20 % au fost copii.
Rabia este o boală ce poate fi prevenită 100% prin vaccinare. În prezent, pe piață sunt disponibile vaccinuri sigure și eficiente ce pot preveni rabia, atât pentru oameni cât și pentru animale.
Premieră – Centrul Național Antirabic
"În urma demersurilor profesorului Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" și cu girul Ministerului Sănătății din România, prin ordin de Ministru a fost înființat Centrul Național Antirabic, un organism absolut necesar, reprezentând un pas înainte în lupta antirabie. Centrul Național Antirabic va reuni specialiști din rețeaua umană de sănătate cât și din cea veterinară, pentru o mai bună monitorizare și supraveghere a cazurilor de rabie la oameni cât și a focarelor din rezervoarele naturale. Astfel, vor putea fi urmărite cazurile de rabie atât la oameni cât și la animale, accentul fiind pus pe prevenție," a declarat Dr. Gabriel Colțan, Șeful Centrului Antirabic al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș".
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă vaccinarea antirabică pentru toate persoanele, în special a celor care intră în mod constant în contact cu animalele, a celor care călătoresc în zone cu potențial risc, cât și a copiilor din zonele rurale.
În luna septembrie 2013, 50% dintre cei care s-au prezentat la Centrul Antirabic din București au fost mușcați de câini fără stăpân și 13% de pisici.
Vaccinul antirabic a fost dezvoltat între anii 1882 -1885 de către savantul francez Louis Pasteur. Considerat părintele medicinei preventive, Pasteur, a murit la data de 28 septembrie 1895.
Despre Asociația Pro Imunizare
Asociația Pro Imunizare a fost infiintata in urma numeroaselor semnale de alarma aparute cu privire la cresterea incidentei bolilor contagioase in contextul scaderii acoperirii vaccinale in randul populatiei. Asociatia are ca obiectiv principal dezvoltarea si implementarea unui plan de actiune in vederea promovarii unei culturi a preventiei in special in randul populatiei dar si a personalului medical. Prin actiunile noastre ne dorim sa aducem Romania la nivelul tarilor dezvoltate in ceea ce priveste cultura preventiei, sa putem identifica in viitorul apropiat o imbunatatire a starii de sanatate publica, scaderea incidentei bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare, scaderea mortalitatii si cresterea calitatii vietii. Activitatile Asociatiei vizeaza informarea si educarea tuturor categoriilor de public – populatie, personal medical, autoritati – cu privire la importanta imunizarii. www.proimunizare.ro