Ziua Mondială a Poliomielitei – va fi celebrată de către Clubul Rotary București Cișmigiu prin iluminarea fațadelor unor clădiri emblematice – Ateneul Român, Opera Națională București și Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, în culorile galben și roșu, simbol al luptei de eradicare a acestei afecțiuni.
Poliomielita este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează în principal copiii cu vârsta sub 5 ani. Virusul acționează la nivelul sistemului nervos și în cele mai multe dintre cazuri induce paralizia. Întrucât nu exista tratament, vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire și eradicare a acestei boli.ț
În anul 1985, Rotary International, organizație mondială de caritate cu peste 1,4 milioane de membri selectați pe criteriile calității morale, înaltelor standarde etice în viața socială, profesională și de familie, organizați în peste 46.000 de cluburi din aproximativ 200 de țări, a lansat programul POLIO PLUS. Cluburile Rotary sunt accesibile pentru persoane din toate culturile și etniile și nu sunt afiliate cu nicio organizație politică sau religioasă.
Motto-ul Service Above Self, exemplifică spiritul umanitar al rotarienilor din întreaga lume, ale căror eforturi concretizate în aproximativ 47 milioane ore de voluntariat, sunt îndreptate spre următoarele domenii de interes: pacea și prevenirea conflictelor, apa și sănătatea, prevenirea bolilor și tratarea lor, educația și alfabetizarea, sănătatea maternă și a noilor născuți, dezvoltarea economică și comunitară (https://www.endpolio.org/what-is-polio).
În anul 1988 a ajutat împreuna cu OMS, UNICEF ,U.S.Centers for Disease Control and Prevention, Bill & Melinda Gates Foundation la stabilirea Global Polio Eradication Initiative.
În toți acești 35 de ani, Rotary a contribuit cu peste 2.4 miliarde USD, vaccinând aproape 3 miliarde copii din 122 de țări, astfel încât în prezent 80% din populația mondială locuiește în regiuni certificate polio free.
S-a înregistrat o reducere cu 99.9% a cazurilor de poliomielită, de la 350000 de cazuri în 1988 în 125 de țări endemice, la 6 cazuri în 2021 în doar două țări: Afghanistan și Pakistan. În 2022 au fost raportate cazuri noi în 15 țări (printre care Anglia, SUA, Israel), 93% dintre acestea atribuite tulpinii de tip 2, ceea ce denotă faptul că există încă un potențial risc de răspândire a bolii la nivel global.
Deși a fost declarată polio free încă din 2002, Europa rămâne expusă și vulnerabilă la această patologie datorită existenței unor grupuri de populație nevaccinate sau subvaccinate. Conform raportului din 2021 al Comisiei Regionale Europene de Certificare pentru Eradicarea Poliomielitei ce folosește date recente, 11 state europene sunt expuse riscului intermediar de apariție a focarelor de poliomielită.
Dintre acestea, Polonia, România și Ucraina sunt încadrate ca având un risc ridicat de apariție a unui astfel de focar. Cauzele sunt legate de performanțele suboptime ale programului de vaccinare și de imunitatea scăzută a populației.
Persoanele care sosesc din Ucraina, în special copiii, pot fi mai vulnerabile la o serie de afecțiuni care pot fi prevenite prin vaccinare, iar poliomielita și rujeola trebuiesc considerate boli prioritare din perspectiva monitorizării și a supravegherii.Eficienta vaccinală generală împotriva poliomielitei în Ucraina a fost de 80% în 2021, acesta fiind cel mai mare nivel de acoperire din ultimii ani la 1 februarie 2022, campania națională de vaccinare fiind întreruptă de agresiunea Rusiei.
În concluzie, este extrem de important să conștientizăm importanța vaccinării, întrucât dacă lupta împotriva poliomielitei încetează astăzi, în 10 ani, virusul polio poate paraliza în medie 200.000 de copii anual. The Polio Endgame Strategy 2022-2026 acționează pe principiul totul sau nimic deoarece, până nu va fi eradicată pentru totdeauna, fiecare copil este supus riscului de a se contamina.