Astăzi este imposibil să ne imaginăm funcţionarea normală a lumii în care trăim fără suportul pe care ni-l asigură metrologia. Toată dezvoltarea tehnico-ştiintifică şi economică a ultimului secol s-a bazat şi se bazează pe metrologie. Dacă sistemul internaţional de măsurători ar înceta să fie funcţional, lumea dezvoltată de astăzi ar intra în colaps. Instituţiile şi oamenii care asigură buna funcţionare a acestui sistem sunt discreţi şi aproape nici că nu ştim de existenţa lor. Merită însă ca măcar în ziua care le este consacrată să ne aducem aminte de ei, de rolul şi de importanţa lor. De la toţi aceştia avem enorm de multe lucruri de învăţat. Lucruri extrem de utile şi de interesante pentru fiecare dintre noi.
Ziua Mondială a Metrologiei comemorează semnarea Tratatului de la Paris, Convention du Metre, din 20 mai 1875, semnat iniţial de 17 state, dar la care au aderat deja 52 de ţări. Însă sunt multe alte state care beneficiază de acest sistem. Este o zi în care toate ţările lumii care beneficiază de un singur sistem coerent de măsuratori, bazat pe Sistemul Internaţional de Unităţi (SI), sărbătoresc realizările ştiinţifice, tehnologice şi economice care au fost posibil de realizat datorită acestui tratat.
Proiectul Zilei Mondiale a Metrologiei, World Metrology Day (WMD), reprezintă efortul de a promova în cadrul societăţii beneficiile metrologiei. Echipa WMD 2009 a pus la dispoziţie o multitudine de produse promoţionale în vederea mediatizării în cadrul societăţii a beneficiilor metrologiei. Toate informaţiile necesare sunt disponibile pe www.worldmetrologyday.org.
În România, forul competent îl reprezintă Institutul Naţional de Metrologie, respectiv Biroul Român de Metrologie Legală, despre care puteţi afla toate informaţiile necesare pe www.brml.ro.
În România, Sistemul Metric a fost introdus de către domnitorul A.I. Cuza deja din 1864. Ca membră activă a Convenţiei Metrului, cea mai veche convenţie interguvernamentală din lume, şi a Organizaţiei de Metrologie Legală, România a adus contribuţii importante la formarea actualului Sistem Internaţional de Unităţi (SI) prin reputaţi oameni de ştiinţă, precum Ştefan Hepites, Constantin Budeanu şi Remus Răduleţ.
Astfel, Ziua Mondială a Metrologiei este într-un fel şi o aniversare a realizărilor unor importante instituţii şi a unor reputaţi savanţi români şi, nu în ultimul rând, a politicii de înnoire şi progres a unor proeminenţi înaintaşi, precum Domnitorul A.I. Cuza, care au pus bazele unei Românii moderne.
Ziua Mondială a Metrologiei poate însemna astfel o zi de sărbătoare, de aducere aminte şi de omagiere a unor înaintaşi de valoare, dar poate reprezenta şi ocazia de a ne informa cu privire la aspectele ştiintifice, tehnice şi juridice ale metrologiei care guvernează, într-un anume sens, economia şi viaţa noastră de astăzi.
{mosloadposition user10}