– ca parte a unei acțiuni organizate de Fundația Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România –
Peste 300 de persoane și-au testat gratuit nivelul de colesterol ca parte a unei acțiuni organizate de Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România (FOBAC), cu ocazia Zilei Internaționale a Hipercolesterolemiei Familiale, marcată în fiecare an, la nivel mondial, pe data de 24 septembrie.
„Este al doilea an consecutiv în care Fundația Pop de Popa organizează o acțiune de determinare a valorilor factorilor de risc cardiovascular. Anul acesta am ales să organizăm acțiunea de testare pentru a marca Ziua Internațională a Hipercolesterolemiei Familiale, pentru că vrem să atragem atenția asupra colesterolul mărit care reprezintă o problemă majoră de sănătate. Depistarea la timp a unui nivel de colesterol peste valorile normale ne poate ajuta să prevenim apariția unor afecțiuni grave, așa cum sunt infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, la vârste foarte tinere. În plus, conform studiilor, peste 60% dintre pacienții cu risc crescut de boli cardiovasculare din Europa nu pot ajunge la valorile normale ale LDL-colesterolului prin tratamentul cu medicamente clasice.”, a declarat dr. Cosmina Cioroboiu, General Manager FOBAC.
„Colesterolul este un tip de grăsime pe care, în mare parte, o produce organismul fiecăruia dintre noi, în special în ficat. Colesterolul este absolut normal pentru organism – toată lumea îl are și, într-o anumită cantitate, este necesar pentru funcționarea în bune condiții a acestuia. Problemele apar atunci când avem un colesterol peste valorile normale, ceea ce duce la depunerea grăsimilor în pereții vaselor de sânge, formând așa-numitele plăci de aterom. Acestea îngreunează curgerea sângelui sau chiar se pot rupe, formându-se cheaguri care întrerup complet fluxul sanguin și pot provoca afecțiuni cardiovasculare. Chiar dacă, în foarte multe cazuri, creșterea colesterolului este legată de stilul de viață, de o alimentație dezechilibrată sau de lipsa exercițiului fizic, ceea ce mai puțini dintre noi știm este că nivelul foarte crescut al colesterolului poate fi semnul unei boli genetice numită hipercolesterolemie familială.”, explică dr. Oana Ință, medic specialist cardiologie FOBAC.
Hipercolesterolemia familială afectează 1 din 300-500 de persoane și este cauzată de un defect genetic, fiind moștenită de la unul sau, în anumite cazuri rare, de la ambii părinți. Defectul genetic face ca organismul să nu poată elimina colesterolul din sânge, ceea ce duce la creșterea alarmantă a LDL-colesterolului (sau așa cum este cunoscut în limbaj popular, „colesterol rău”) și, în timp, la ateroscleroză. În cazul persoanelor care au această afecțiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulți și de peste 250 mg/dl la copii. Persoanele cu hipercolesterolemie familială prezintă un risc de 20 de ori mai mare de a dezvolta o boală cardiacă și pot suferi primul atac de cord în jurul vârstei de 30/35 de ani. Depistarea și scăderea nivelului de LDL-colesterol în fluxul sanguin sunt esențiale pentru prevenirea hipercolesterolemiei familiale și reducerea riscului cardiovascular.
Acțiunea de testare a fost organizată în Centrul Comercial Sun Plaza din București pe 23 și 24 septembrie și a fost însoțită de distribuirea unor materiale informative despre colesterol, Întrebări și răspunsuri care scad colesterolul. Persoanele depistate cu probleme cardiovasculare vor fi invitate la o serie de întâlniri de informare și educare în privința bolilor cardiovasculare, care vor fi organizate de FOBAC începând cu 26 septembrie.
În România sunt raportate anual 250.000 de decese, dintre care aproximativ 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Conform estimărilor, în următoarele două decenii, bolile cardiovasculare vor rămâne principala cauză de deces în Europa, iar România este una dintre țările cu risc major. Un factor extrem de alarmant este legat de vârsta la care apar primele manifestări ale bolilor cardiace. Dacă până acum aceste afecțiuni apăreau la persoane cu vârsta peste 40 sau 50 de ani, în ultimii ani, afecțiunile cardiace apar mult mai devreme. Principalii factori care duc la apariția bolilor cardiovasculare la vârste tinere sunt legați de stilul de viață, printre care se numără: alimentația dezechilibrată, sedentarismul, fumatul sau factorii de stres.