(editia a IV-a): Pentru o implicare sporita a tinerilor in domeniul sigurantei rutiere
Accidentele rutiere sunt încă principala cauză de deces și de invaliditate pentru tineri, atât în lume, cât și în Europa. 19 % dintre accidentele rutiere mortale care s-au produs în UE în 2010 au afectat tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani (deși această grupă de vârstă cuprinde doar 10 % din populația totală). Acest lucru înseamnă că riscul de a muri în accidente de circulație este de aproape două ori mai ridicat în cazul tinerilor cu vârste de 18-25 de ani. Prin urmare, Comisia Europeană dedică tinerilor cea de-a IV-a ediție a Zilei europene a siguranței rutiere. Ziua este marcată de o conferință care este organizată în comun cu președinția cipriotă și care are loc astăzi, 25 iulie 2012, la Nicosia. Conferința reunește grupuri de tineri, precum și organizații și specialiști din domeniul siguranței rutiere din toate statele membre ale UE și din țările învecinate, pentru o zi de discuții, prezentări și ateliere.
Vicepreședintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a declarat: „Pierderile tragice de tinere vieți pe șoselele din Europa sunt inacceptabile. Sunt îngrijorat mai ales de accidentele cauzate de consumul de droguri sau de alcool, în special în rândul tinerilor și tinerelor. Sunt optimist în privința capacității noastre de a progresa spre realizarea «viziunii zero»pentru siguranța rutieră în UE, deoarece am făcut pași importanți în această direcție în ultimii 10 ani. Totuși, mai sunt încă multe de făcut. Putem continua să salvăm vieți numai dacă schimbăm mentalitatea tinerilor în ceea ce privește condusul.”
Printre victimele accidentelor rutiere mortale se numără prea mulți tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. În 2010:
· 31 000 de decese în accidente rutiere au implicat tineri de 18-25 de ani – 80 % au fost băieți, iar 20 % au fost fete.
· În 40 % dintre accidentele mortale au fost implicați conducători auto tineri.
· 25 % dintre conducătorii auto decedați în accidente rutiere sunt tineri – 81 % băieți și 19 % fete.
· Accidentele rutiere mortale implicând tineri în funcție pe mijlocul de transport: 66 % autoturisme, 20 % vehicule motorizate pe două roți, 2 % pietoni, 8 % vehicule acționate prin pedalare, 4 % altele (vehicule grele pentru transportul de mărfuri, autobuze…)
În țara gazdă a celei de-a IV-a ediții a Zilei europene a siguranței rutiere, cifrele sunt și mai alarmante. În Cipru, această grupă de vârstă a reprezentat 23 % din totalul deceselor în accidente rutiere. Mai multe date privind accidentele rutiere în funcție de țară și de categoriile de vârstă se găsesc în baza de date CARE a Comisiei Europene.
Accidentele rutiere mortale în rândul tinerilor nu sunt inevitabile. Numărul deceselor în accidente rutiere în cazul grupei de vârstă 18-25 a scăzut cu 49 % în perioada 2001-2010, mai mult decât scăderea generală (43 %). Tinerii conducătorii auto sunt deosebit de vulnerabili, dar, cu toate acestea, numărul deceselor în accidente rutiere a scăzut și în cazul acestui grup, cu 55 % în aceeași perioadă.
Pentru a se atinge obiectivul ambițios de reducere la jumătate a numărului deceselor rutiere în Europa până în 2020, tinerii trebuie să fie implicați activ. Tinerii europeni trebuie să fie încurajați să contribuie la siguranța rutieră, de exemplu prin împărtășirea propriilor idei cu privire la noile căi de urmat.
Context
Cea de-a IV-a ediție a Zilei europene a siguranței rutiere este organizată în comun de Comisia Europeană și președinția cipriotă a UE. Pe ordinea de zi sunt aspecte precum crearea unei culturi a siguranței rutiere în rândul tinerilor și ateliere privind educația, aplicarea legislației și comportamentele riscante. Pentru programul complet, a se vedea pagina de internet a evenimentului.
Ziua europeană a siguranței rutiere vizează, pe de o parte, sensibilizarea factorilor de decizie și a opiniei publice cu privire la provocările legate de siguranța rutieră și, pe de altă parte, modificarea comportamentului participanților la trafic pentru ca mobilitatea să fie sigură și accesibilă tuturor.
Evenimentul oferă oportunitatea lansării noii pagini de Facebook a Forumului European al Tineretului pentru Siguranța Rutieră, pentru a continua încurajarea dezbaterii și a spori gradul de sensibilizare în cadrul tot mai marii comunități europene a tinerilor activiști implicați în domeniul siguranței rutiere. În plus, un nou video privind siguranța rutieră care vizează tinerii cetățeni va disemina mesajul că în perioada 2001-2010 au fost salvate 100 000 de vieți – și că împreună putem continua să salvăm mai multe vieți până în 2020.
Deja în 2007, prima ediție a Zilei europene a siguranței rutiere a avut ca temă tinerii conducători auto. Ediția a II-a, în 2008, s-a axat pe siguranța circulației în mediul urban. În 2010, cea de-a III-a ediție a Zilei europene a siguranței rutiere a acordat o importanță deosebită luptei transfrontaliere împotriva infracțiunilor.
A se vedea, de asemenea, Planul de acțiune pentru siguranța rutieră al UE pentru perioada 2011-2020, care cuprinde aspecte precum calitatea formării pentru obținerea permisului de conducere de către tinerii șoferi începători și campaniile de sensibilizare care vizează tinerii.
Persoane de contact:
Helen Kearns (+32 2 298 76 38)
Dale Kidd (+32 2 295 74 61)
Pagini Utile
· Pagina de internet al Comisiei Europene dedicat politicii privind siguranța rutieră
· Pagina de internet al Direcției Generale Mobilitate și Transporturi
· Pagina de internet al vicepreședintelui Comisiei Europene responsabil cu transporturile, Siim Kallas
· Forumul European al Tineretului pentru Siguranța Rutieră
· Despre politica privind siguranța rutieră: MEMO/10/343 și IP/10/970