În perioada 26-28 septembrie 2013, Reprezentanța Comisiei Europene în România (RCE), Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și institutele culturale din rețeaua EUNIC, care își desfășoară activitatea în România, organizează o serie de manifestări dedicate Zilei Europene a Limbilor în cadrul evenimentului „LinguaFEST 2013”.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data de 26 septembrie, începând cu ora 10:00, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, str. Vasile Lascăr, nr. 31, etaj 1, sala Titulescu. Vor lua cuvântul domnul Niculae Idu, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România; doamna Enikő Katalin Lacziko, secretar de stat, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice; doamna Monica Calotă, director ANPCDEFP; doamna Marinica Stoian, consilier (inspector general), Ministerul Educației Naționale; domnul Augustin Mihalache, consilier pentru afaceri europene la Direcția Generală Relații Internaționale și Europene, Ministerul Educației Naționale. Secțiunea de dimineață va fi dedicată ceremoniei de acordare a premiilor European Language Label (Certificatul lingvistic european) pentru proiecte creative și inovatoare în domeniul predării și învățării limbilor străine și a distincțiilor individuale European Language Label. Cu aceeași ocazie, va fi lansată „Publicația European Language Label”, ediția 2013, care cuprinde texte de Dan Lungu și Matei Vișniec, în original și în traducere. În partea a doua a zilei, organizatorii vă invită la cafeneaua literară interculturală intitulată „Cetățenie europeană și dialog intercultural”, cu participarea extraordinară a 6 scriitori români care se exprimă în limbile minorităților naționale. Programul manifestărilor din 26 septembrie se găsește aici.
Sâmbătă, 28 septembrie, publicul larg este invitat la Librăria Cărturești, str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15, pentru a participa la diversele activități organizate de institutele culturale reunite in clusterul bucureștean al rețelei EUNIC: Institutul Polonez, Institutul Cultural Român, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso“, British Council, Institutul Goethe, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Delegația Wallonie-Bruxelles și Centrul Cultural al Republicii Ungare – Institutul Balassi. Sunt programate lecții deschise în mai multe limbi, diverse spectacole, cursuri de gastronomie, dansuri, jocuri interactive, karaoke etc. Programul zilei de 28 septembrie poate fi găsit pe paginile de internet ale instituțiilor menționate sau pe pagina de Facebook dedicată.
În România, Ziua Europeană a Limbilor va fi sărbătorită în toate colțurile țării. Pe 25 și 26 septembrie, Centrul de Informare Europe Direct Iași va organiza Târgul ZEL cu multe atracții pentru elevii de gimnaziu și liceu: o miniexpoziție de materiale informative în diverse limbi străine, diverse prezentări și concursuri pe tema diversității culturale și lingvistice a Europei. În perioada 26-29 septembrie, la Ploiești va avea loc festivalul multicultural „Alfabetul conviețuirii”, organizat de Uniunea Elenă din România în parteneriat cu Primăria orașului Ploiești și Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, eveniment desfășurat sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România. Publicul ploieștean se va bucura de numeroase spectacole, standuri expoziționale, precum și de parada costumelor naționale desfășurată în centrul municipiului Ploiești. În paralel cu festivalul multicultural, va avea loc evenimentul „Adresați-vă Europei în 4 limbi europene” organizat de Centrul de Informare Europe Direct Ploiești la Școala Nicolae Iorga. Pe 4 octombrie, Centrul de Informare Europe Direct Sfântu Gheorghe va organiza o competiție pentru elevii de gimnaziu din județ cu tema: limbile europene, limbile oficiale ale UE, cultura și literatura statelor membre ale UE. În perioada 20-30 septembrie, Centrul de Informare Europe Direct Târnave va publica pe pagina sa de Facebook o serie de povești interesante pe tema avantajelor cunoașterii unei limbi străine. Și acestea sunt doar câteva exemple.
Context
Începând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. Europa este posesoarea unei adevărate bogății lingvistice: 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, fără să menționăm limbile vorbite de cetățenii provenind din alte țări și de pe alte continente. Tocmai pentru a atrage atenția asupra acestei imense bogății lingvistice, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au lansat, în 2001, inițiativa Anului european al limbilor. Din această inițiativă a luat naștere Ziua Europeană a Limbilor. Obiectivele sale sunt: sensibilizarea publicului față de plurilingvism în Europa, cultivarea diversității culturale și lingvistice și încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii, la școală sau în afara acesteia.
Lansat oficial în anul 1999 de către Comisia Europeană, European Language Label (Certificatul lingvistic european) este un premiu care încurajează inițiativele în materie de predare și învățare a limbilor străine, prin recompensarea tehnicilor inedite de predare, prin difuzarea informațiilor referitoare la acestea și prin promovarea bunelor practici. În România, această acțiune este promovată de ANPCDEFP. În perioada 2001-2012, premiul a fost acordat unui număr de peste 100 de proiecte lingvistice, implementate de instituții publice și private, pe întreg teritoriul țării.
{mosloadposition user9}