Vedetele TVR au participat în această săptămână la workshop-urile având ca temă insuficienţa cardiacă, organizate de Fundaţia Română a Inimii şi de Societatea Română de Cardiologie, în parteneriat cu TVR.
Liana Stanciu („Duminica poveştilor adevărate”, TVR 2), Andra Gavril şi Marius Constantinescu („România frumoasă”, TVR 2), Raluca Belciu, Alina Stancu şi Lucian Pârvoiu („Ora de Ştiri”, TVR 2), Corina Dobre („Arena Leilor”, TVR 2) şi Ruxandra Gheorghe (Ştirile TVR) s-au numărat printre participanţii interesaţi să afle ce este insuficienţa cardiacă, care sunt cauzele apariţiei acesteia, cum poate fi diagnosticată şi, mai ales, care sunt metodele de tratament ale acestei boli.
Prezentă în studioul „Orei de Ştiri”, Dr. Raluca Mincu, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgentă, a subliniat importanţa prevenţiei în cazul bolilor de inimă: „Pentru insuficienţa cardiacă principala noastră armă este prevenţia, în sensul că putem controla factorii de risc cardiovasculari, de exemplu, ne putem controla tensiunea arterială, astfel încât ea să fie la valori normale, ne putem controla diabetul zaharat, să avem glicemiile în limite normale, putem controla sau evita obezitatea, putem controla nivelul de colesterol din sânge, putem opri fumatul, cel care predispune la boli coronariene, în special, sau putem trata la timp infarctul miocardic acut.”
Dr. Raluca Mincu a explicat şi care este legătura între insuficienţa cardiacă şi fumat în cazul tinerilor: „În secţiile noastre de cardiologie ajung tot mai mulţi tineri cu probleme cardiace, în speţă cu boală coronariană – adică infarct miocardic, şi principalul factor de risc pe care l-am identificat noi la momentul actual sau pe care îl ştim de mult este fumatul, pe lângă, probabil, o componentă genetică defavorabilă pentru individul respectiv.”
Angajaţii TVR interesaţi de tema insuficienţei cardiace au participat la seria de workshop-uri organizată cu ocazia Zilelor Insuficienţei Cardiace. Cei prezenţi au aflat informaţii cu privire la simptomele insuficienţei cardiace, când apare şi care sunt factorii de risc şi care este diferenţa între frecvenţa cardiacă (puls) şi tensiunea arterială.
(Foto: TVR)
În luna mai a fiecărui an, Fundaţia Română a Inimii marchează Zilele Insuficienţei Cardiace printr-un eveniment special, cu scopul de a atrage atenţia publicului asupra a ceea ce trebuie să facă o persoană diagnosticată astfel, pentru a se bucura de viaţă cât mai mult timp.
Televiziunea Română s-a alăturat anul trecut şi campaniei de educare a populaţiei în ceea ce priveşte infarctul miocardic acut – "Acţionează acum. Salvează o viaţă.", organizată de Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie.