Saxo Bank avertizează: 2011 va da semne constante de redresare – iar pieţele puternice vor avea parte de o volatilitate ridicată
În cadrul evenimentului „Pieţele internaţionale de capital în 2011”, organizat de Ziarul Financiar şi Saxo Bank, Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist Saxo Bank, Mihaela Ţapu, Manager Southern Europe Region Saxo Bank şi Mukul Pal, Chartered Market Technician şi co-fondator al Orpheus Capitals, au vorbit despre tranzacţionarea acţiunilor la nivel internaţional, despre provocările pe care 2011 le aduce pe piaţa financiară globală, dar şi despre evoluţia acesteia în lunile care urmează.
Banca daneză, specializată în investiţii şi tranzacţionări online, a lansat în cadrul evenimentului, raportul său anual cu privire la economia globală, „Outlook 2011”. Aşa cum se arată în raport, specialiştii băncii sunt de părere că 2011 va fi un an promiţător în ceea ce priveşte redresarea. Trendurile pozitive din cea de-a doua jumătate a lui 2010 vor continua şi la începutul acestui an. În mod special, prima jumătate a anului este foarte probabil să aducă mai multe surprize în parte superioară pentru câştigurile companiilor. Oricum, reversul medaliei este că surprizele acţiunilor vor fi, după toate probabilităţile, mai puţine şi mai rare în cea de-a doua jumătate a lui 2011, pe măsură ce companiile se vor strădui să-şi păstreze marjele într-un mediu în care cererea finală şi creşterea veniturilor sunt continuă să fie leneşe, iar costurile de intrare sar şi mai sus.
Potrivit raportului Saxo Bank, creşterea generală a economiei SUA va accelera şi va încheia anul cu o rată de 2,7%. Pe de altă parte, este foarte probabil ca economia chineză să îşi reducă ritmul şi să realizeze o creştere de la un an la altul de 8%, ratând previziunile mult mai generoase de 10%. Specialiştii băncii îşi exprimă îngrijorarea că Spania ar putea fi următorul „animal de sacrificiu”, în cazul în care datoria portugheză va fi ţinta atacurilor. Nu în ultimul rând, 2011 va fi un an de stagnare pentru Marea Britanie, deşi economia îşi va reveni pe termen lung, dar, probabil nu înainte de 2012.
„Economiile mari îşi vor încetini creşterea”, crede Christian Blaabjerg. “Zona sud-est europeană va rămâne şi ea în urmă, ceea ce presupune că şi România va face la fel. China rămâne un stat controlat care, cel puţin aşa putem presupune, ştie ce face. Cu toate acestea, inflaţia în creştere este un motiv de îngrijorare, ca şi riscurile legate de speculaţiile valutare. Euro ar putea ajunge la valoarea de 4,40 lei pentru că asistăm la deprecierea monedei europene, iar România exportă 70% în U.E. În ceea ce priveşte PIB-ul, ne aşteptăm la o creştere de 1,3%. Vor creşte, de asemenea, vânzările retail şi valoarea indicelui de încredere a consumatorilor. Vor scădea importurile, iar exporturile vor creşte”, subliniază Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank.
Analiştii Saxo Bank se aşteaptă ca volatilitatea să nu meargă altundeva decât în sus, mai ales dacă ţinem cont de dinamica tensionată a tabloului global al macroeconomiei.
Co-fondatorul Orpheus Capitals, a subliniat, de asemenea, că volatilitatea va creşte în prima jumătate a lui 2011. Mukul Pal a vorbit despre ciclicitatea performanţei acţiunilor, despre natura repetitivă a acesteia: cei mai buni performeri au tendinţa de a sub-performa, iar cele mai slabe acţiuni au tendinţa de a supra-performa. În următoarea perioadă, potrivit lui Pal, acţiunile din domeniu energetic vor supra-performa, iar metalele vor scădea. El a mai menţionat că va urma o piaţă bull pe mărfuri şi pieţele de capital începând cu al doilea trimestru al acestui an.