- Proiectul va asigura refacerea a 6 hectare de pădure și surse de venit pentru comunități locale implicate în acțiunea de împădurire
Grupul ZENTIVA, cel mai mare producător și furnizor de medicamente generice din România, va contribui cu 20 000 de copaci la împădurirea Văii Vâlsanului din Munții Făgăraș. Derulat prin Fundația Conservation Carpathia, proiectul va ajuta la refacerea zonei afectate de tăieri la ras pe mai multe hectare. Finanțarea proiectului de către ZENTIVA va contribui la restabilirea echilibrului natural, în beneficiul mediului, al oamenilor și al comunităților locale din vecinătate. Proiectul face parte din proiectul global al Grupului Zentiva PlanetZ, proiect care își propune diminuarea amprentei de carbon în țările grupului, prin plantarea de copaci precum și prin dezvoltarea de proiecte educaționale de mediu.
Finalizarea procesului de plantare a celor 20 000 de puieți se estimează a avea loc în prima jumătate a anului 2021. La recomandarea specialiștilor de la Fundația Conservation Carpathia, pentru a asigura o compoziție corespunzătoare a pădurii, ținând cont de toate provocările zonei și evoluția în timp a pădurilor în contextul schimbărilor climatice, reconstrucția ecologică va fi realizată prin plantarea de specii de fag și molid. Pe lângă plantarea copacilor, proiectul prevede și urmărirea și îngrijirea puieților pe parcursul următorilor 5 ani de către echipa Conservation Carpathia, care le va asigura supraviețuirea prin acțiuni de îngrădire sau completare.
Proiectul susținut de către ZENTIVA contribuie și la activarea comunităților locale, acțiunea de reabilitare a pădurii fiind realizată cu oameni angajați din localitățile învecinate. Astfel că proiectul asigură o sursă de venit la nivel local și în egală măsură responsabilizează comunitățile locale.
“Suntem o companie producătoare de medicamente, misiunea noastră fiind creșterea accesului la medicamente. Ne desfășurăm activitatea în acest sens, și mai mult, acționăm pentru protejarea planetei. Este primul nostru proiect de această anvergură, în urma plantării celor 20000 de copaci estimăm că se vor împăduri aproximativ 5-6 hectare de pădure. Acest proiect, pe lângă reducerea impactului asupra mediului, reprezintă și un suport pentru comunitățile locale.”, a declarat Simona Cocoș, Director General ZENTIVA România și Republica Moldova.
„Reconstruirea pădurilor din Munții Făgăraș după pagubele din ultimii 15 ani este o sarcină extrem de importantă pentru toți oamenii care trăiesc în aval de acești munți. Pădurile oferă protecție împotriva inundațiilor și alunecărilor de teren, pădurile asigură o alimentare constantă cu apă, iar pădurile au un impact pozitiv important asupra climei la nivel local. În vremuri de schimbări climatice, pădurile sănătoase devin un atu esențial pentru toate comunitățile din jurul munților. Astfel, ne bucurăm de sprijinul primit din partea ZENTIVA și de faptul că împărtășim pasiunea și grija pentru natură și oameni”, a declarat Christoph Promberger, director executiv în cadrul Fundației Conservation Carpathia.
Colaborarea dintre ZENTIVA și Fundația Conservation Carpathia este consecventă preocupărilor față de mediu ale companiei și programului său PlanetZ pentru o planetă mai sănătoasă. În România, grupul ZENTIVA a plantat în perioada 2019 alți 7 000 de arbori. Iar la nivel european, în toamna acestui an, grupul a implementat un proiect de reabilitare cu 4 500 de copaci a unui parc național din Portugalia, fiecare copac fiind plantat pentru și în numele fiecărui angajat din grup, pentru a le mulțumi pentru implicarea lor.
Grupul ZENTIVA reunește în România producătorii de medicamente ZENTIVA România și Labormed, precum și operațiunile Alvogen România si Solacium Pharma. Pe plan local, Grupul deține două fabrici de medicamente, la București. În prezent, Zentiva România este cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*.
* Zentiva SA este liderul în volume vândute al pieței totale de medicamente din România, cu o cotă de piață de 11,6% in 2020 YTD Octombrie (conform IQVIA Octombrie 2020 sell-in).