Cercetările specialiştilor indică faptul că miliarde de dolari au fost sustrase de la consumatorii americani în atacuri de phishing, spyware sau spam
BitDdefender recomandă utilizatorilor zece ponturi pentru securitatea sistemelor IT, pornind de la un recent studiu american care estimează pierderi de aproximativ 8.5 miliarde de dolari ale consumatorilor finali din SUA, cauzate de ameninţările informatice curente.
Deşi, potrivit articolului menţionat mai sus, pierderile raportate sunt în scădere, specialiştii BitDefender recomandă utilizatorilor finali o vigilenţă constantă şi o asigurare permanentă a protecţiei prin folosirea celui mai bun produs de securitate împotriva ameninţărilor zilnice.
BitDefender vă recomandă:
1. Nu vă bazaţi pe presupuneri. Găsiţi puţin timp pentru a vă informa despre cum să vă protejaţi sistemul.
2. Cumpăraţi şi folosiţi un program antivirus fiabil. Alegeţi un antivirus cu eficienţă dovedită. Checkmark şi AV-Test.org se numără printre cei mai respectaţi evaluatori independenţi de software antivirus.
3. Folosiţi o soluţie firewall de încredere. Din nou, mergeţi pe mâna evaluatorilor independenţi. Unele sisteme de operare sunt dotate cu un firewall care filtrează traficul numai la intrare. Folosiţi un firewall care poate controla traficul Internet atât la intrare, cât şi la ieşire.
4. Nu deschideţi e-mail-urile venite de la expeditori necunsocuţi sau în care nu aveţi încredere. Mulţi viruşi se răspândesc prin mesajele e-mail, aşa că cereţi o confirmare din partea expeditorului dacă aveţi îndoieli.
5. Nu deschideţi fişierele ataşate mesajelor care au un subiect suspect sau neaşteptat. Dacă doriţi să le deschideţi, salvaţi-le mai întâi pe hard disc şi scanaţi-le cu un program antivirus actualizat.
6. Ştergeţi orice e-mailuri în lanţ sau nedorite. Nu le trimiteţi mai departe şi nu răspundeţi expeditorilor acestora. Acest tip de mesaje este considerat a fi spam, pentru că nu este dorit şi cerut şi pentru că duce la supraîncărcarea traficului de Internet.
7. Evitaţi instalarea serviciilor şi a aplicaţiilor care nu vă sunt necesare pentru activităţile curente pe desktop role, cum ar fi: servere de transfer şi partajare de fişiere, servere remote desktop (control la distanţă) şi altele asemenea. Aceste programe reprezintă pericole potenţiale şi nu ar trebui instalate decât dacă sunt absolut necesare.
8. Actualizaţi-vă sistemul şi aplicaţiile cât de des posibil. Unele siteme de operare şi aplicaţii pot fi setate să se actualizeze automat. Folosiţi-vă cu încredere de această facilitate. În cazul în care nu instalaţi îndeajuns de des patch-uri pentru sistem, acesta poate deveni vulnerabil la pericole pentru care s-au găsit deja remedii.
9. Nu copiaţi nici un fişier dacă nu-i cunoaşteţi sursa sau nu aveţi încredere în aceasta. Verificaţi sursa (provenineţa) fişierelor pe care le descărcaţi şi asiguraţi-vă că programul antivirus a verificat deja fişierele.
10. Creaţi fişiere de rezervă ale documentelor personale importante (corespondenţă, documente, imagini şi altele asemenea) în mod regulat. Stocaţi aceste copii pe suporturi mobile, cum ar fi CD-uri sau DVD-uri.
La final, BitDefender recomandă ca la alegerea unei soluţii de securitate să verificaţi şi modul în care aceasta detectează viruşii. Mulţi producători realizează soluţii antivirus bazate pe semnături, care din momentul descoperirii ameninţării pot lăsa sistemele vulnerabile câteva ore sau chiar zile, până la lansarea unei actualizări. Alţi producători folosesc aşa-numita protecţie „euristică”, modalitatea ideală de a identifica noile ameninţări, prin construirea unui mediu virtual, inclusiv o serie de dispozitive hardware virtuale care imită structura unui calculator real, oferind o rată de detecţie ridicată, fără însă a genera un număr mare de de rezultate fals pozitive şi fără a afecta viteza de lucru a calculatorului. Această metodă oferă cea mai bună protecţie pentru mediul de lucru actual.
“Astfel de articole, scrise de reviste de specialitate cu renume în domeniu, au un aport considerabil la educarea consumatorilor în ceea ce priveşte ameninţările de securitate şi riscurile pe care acestea le implica”, a declarat Bogdan Dumitru, CTO, BitDefender. “Dar nu este suficientă o simplă conştientizare a acestor probleme – utilizatorii au nevoie şi de suportul specialiştilor în securitate IT, precum BitDefender, care îşi îmbunătăţesc continuu produsele şi tehnologiile existente şi comunică cu utilizatorii pentru a le asigura cele mai bune modalităţi de protecţie.”
{mosloadposition user10}