Copiii merită zâmbete sănătoase, fără carii. De aceea, Colgate România, împreună cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România lansează campania „Zâmbește pentru viitor”. În cadrul campaniei, părinții sunt invitați să participe la cinci webinare gratuite, susținute de medici stomatologi pediatri și ortodonți, pentru a descoperi informații actuale despre sănătatea orală a copiilor.
Temele celor cinci webinare sunt:
29 septembrie 2020: Copilul tău merită un zâmbet sănătos!
13 octombrie 2020: Igiena orală acasă, alături de cel mic
27 octombrie 2020: Prevenirea afecțiunilor dentare în cabinetul stomatologic
10 noiembrie 2020: Igiena orală a copiilor cu aparate ortodontice
24 noiembrie 2020: Medicul stomatolog este prietenul copilului tău!
Înscrierea se poate face pe website-ul www.programscolarcolgate.ro. Fiecare webinar durează 30 de minute și toate întrebările de la părinți vor primi răspunsuri de la medicul stomatolog fie în timpul webinarului, live, fie ulterior, pe pagina programului.
Campania „Zâmbește pentru viitor” face parte din Programul Școlar Colgate.
„De 27 de ani, Programul Școlar Colgate a ajuns la peste 6 milioane de copii români cu lecții de educație pentru sănătate și produse de igienă orală. În acest an, în ciuda dificultăților de a interacționa cu elevii din clasele 0-IV și cu familiile acestora, am decis să continuăm Programul Școlar Colgate, adăugând o componentă nouă, actuală. În această toamnă, îi implicăm pe părinți în păstrarea sănătății întregii cavități orale a copiilor, organizând cinci webinare pe website-ul www.programscolarcolgate.ro. Cursurile sunt susținute de medici stomatologi care și-au dedicat viața tratării problemelor dentare ale copiilor, ajutându-i pe aceștia să își recapete zâmbetul sănătos și fericit. Suntem bucuroși să împărtășim părinților din cunoștințele și produsele noastre, pentru a oferi copiilor români o bună sănătate orală și a le asigura mai multe șanse de reușită în viitor. De aceea, îi invităm pe părinți să se înscrie la webinare și să zâmbească pentru viitor”, a declarat Giuseppe Omar Laruccia, Director General Colgate-Palmolive România.
200.000 de copii din 14 județe învață anul acesta să aibă grijă de sănătatea dinților
Programul Școlar Colgate ajunge, în perioada septembrie-noiembie, în clasele a 200.000 de copii din 13 județe: Arad, București (sectoarele 1, 2, 3 și 5), Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Satu Mare și Tulcea. Cei mici învață de la voluntarii Crucii Roșii Române cum să aibă grijă de dinți, cum să prevină afecțiunile dentare, deci cum să aibă un zâmbet sănătos:
- periajul dinților de cel puțin două ori pe zi timp de două minute,
- schimbarea periuței de dinți la fiecare trei luni,
- vizite periodice, de două ori pe an, la medicul dentist,
- adoptarea unui stil de viață echilibrat.
Lecțiile sunt interactive și distractive, informațiile sunt adaptate vârstei copiilor și sunt transmise prin cântecele, jocuri și prin filmul educațional de animație „Doctorul Măseluță și supereroii dinților sănătoși”. La finalul fiecărei lecții, copiii și părinții primesc din partea Colgate România produse pentru igiena lor dentară, un pliant cu sfaturi, precum și un calendar în care să noteze zilnic faptul că echipa părinte-copil s-a spălat pe dinți.
Din anul 2015, programul se desfășoară în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România – cu sprijinul căreia sunt identificate școli primare din întreaga țară – și cu sprijinul Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România.
„Programul Școlar Colgate a devenit o constantă a programelor de educație pentru sănătate desfășurate de Crucea Roșie Română, pentru că sănătatea orală este vitală pentru starea generală a organismului și pentru starea de bine. Ne dorim să încurajăm comportamente corecte de igienă orală în rândul copiilor, cu implicarea activă a părinților, pentru ca cei mici să aibă un punct de plecare în ceea ce va reprezenta o activitate de rutină în viața acestora”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.
„În acest proiect mizăm pe implicarea părinților. Mulți copii încă ajung în cabinetele stomatologice târziu, cu probleme serioase. Multe dintre aceste probleme ar putea fi prevenite prin măsuri simple, care încep cu o igienă corectă și o alimentație sănătoasă. Încercăm, prin acest program de webinare, să venim cu informații utile mai aproape de familie, de părinți, încurajându-i totodată pe aceștia să ne adreseze în mod direct întrebările pentru care încă nu au găsit răspuns. Împreună, prin educație în școli, dar și acasă, putem crește generații de copii cu dinți sănătoși”, a declarat dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România.
6 milioane de zâmbete sănătoase în 27 de ani de Program Școlar Colgate
Din 1993, de la lansarea Programului Școlar Colgate, peste 6.000.000 de elevi din clasele 0-IV au beneficiat de consiliere și produse de îngrijire pentru o igienă orală corectă. Derulat în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și cu școli primare din întreaga țară, Programul Școlar Colgate a ajuns în acest an la cea de-a 27-a ediție.
Programul Școlar Colgate este parte integrantă a iniţiativei globale Colgate Bright Smiles, Bright Futures™. Peste 50 de milioane de copii din 80 de țări au beneficiat de educație privind igiena orală și produse de îngrijire adecvate de la inițierea programului în 1991, la nivel global.
Despre igiena orală și problemele dentare
Potrivit statisticilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, aproape toți adulții și 60-90% dintre copiii din întreaga lume suferă de probleme dentare. Doar 26% dintre români merg la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an. Mai mult, studiile arată că, în medie, un român consumă un tub şi jumătate de pastă de dinţi într-un an și schimbă periuța de dinți doar o dată la 15 luni.
Cele mai frecvente probleme dentare sunt cariile și boala parodontală (boala gingiilor), acestea fiind și cauze majore ale pierderii dinților. Există mulți factori de risc asociați sănătății orale, inclusiv alimentația nesănătoasă, consumul de tutun, consumul de alcool, igiena orală deficitară și factorii sociali determinanți.