Premiul literar Franz Kafka pentru anul 2014 a fost atribuit cunoscutului scriitor chinez Yan Lianke, a anunţat societatea care decernează acest premiu.
Yan Lianke este unul dintre cei mai mari scriitori chinezi ai „noului val”, pus la index de mai multe ori pentru mai multe romane, cu încasări fabuloase şi „amendat” pe măsură. Este considerat una dintre cele mai „grele” voci care s-au ridicat vreodată împotriva sistemului comunist. Este un stilist desăvârşit, scriitura lui constituind o lecţie deschisă de literatură şi fiind plină de tablouri fascinante ale naturii (şi ale naturii umane).
În valoare de 10.000 dolari, premiul îi va fi înmânat scriitorului chinez în cadrul unei ceremonii ce va fi organizată în luna octombrie se arată într-un comunicat al Societăţii Franz Kafka.
Yan Lianke s a născut în 1958 în provincia Henan, iar în prezent locuiește la Beijing. S a format ca autor de texte propagandistice pentru Armata de Eliberare, dar a fost, la rândul său, „eliberat“ din funcție din pricina sarcasmului cu care a atacat regimul comunist chinez în romanele Xia ri luo (1994) și Bucurați vă de viață ! (Shou Huo, 2004 ; Editura ALLFA, 2013). Geniul său satiric nu scapă cenzurii și face ca următoarele romane, Wei renmin fuwu (2005) și Ding zhuang meng (2006), să fie interzise în China. A primit nenumărate distincții literare, printre care prestigioasele premii „Lao She“ pentru Bucurați vă de viață ! și „Lu Xun“ pentru vasta colecție de nuvele intitulată Nian, yue, ri (2000). A fost nominalizat la Premiul Man Asian 2011 pentru Ding zhuang meng, iar în 2013 a intrat pe lista scurtă a Premiului Internațional Man Booker.
Premiul Franz Kafka recompensează o creaţie literară excepţională pe plan artistic a unui scriitor contemporan, a cărei operă se adresează cititorilor fără să ţină cont de originea lor, naţionalitate şi cultură. Fondat în 2001, acest unic premiu internaţional pentru literatură decernat în Republica Cehă poartă numele scriitorului praghez, evreu, Franz Kafka (1883-1924).
Printre laureaţii acestui premiu figurează americanul Philip Roth (2001), austriaca Elfriede Jelinek (2004), britanicul Harold Pinter (2005), japonezul Haruki Murakami (2006), francezul Yves Bonnefoy (2007), precum şi scriitorii cehi Ivan Klima (2002) şi Arnost Lustig (2008) şi dramaturgul Vaclav Havel (2010), scriitorul israelian Amos Oz (2013).
Despre Bucuraţi-vă de viaţă!
(Shou Huo, Editura ALLFA 2013, colecţia Strada Ficţiunii, Contemporan)
Roman tradus în douăsprezece ţări
La Shouhuo, un sat uitat din munţii Chinei, oamenii sunt fericiţi. Numai că într-o bună zi de vară începe să ningă. Zăpada distruge recoltele şi oamenii sunt ameninţaţi de foamete. Dar prefectul Liu vine cu o idee salvatoare: să cumpere trupul îmbălsămat al lui Lenin din Rusia şi să-l ducă pe Muntele Minunilor, urmând ca toţi oamenii din judeţ să trăiască din banii proveniţi de la turiştii care vor sa viziteze mausoleul. Pentru sătenii din Shouhuo începe astfel aventura vieţii lor, care îi va purta pe culmile celebrităţii şi ale bogăţiei şi prin străfundurile negre ale suferinţei provocate de semeni.
Yan Lianke, unul dintre marii maeştri ai literaturii chineze de azi, oferă cititorului un tablou nespus de frumos al bucuriei vieţii, în care încap deopotrivă o istorie a comunismului chinez şi un eseu memorabil asupra naturii umane.
O carte de peste 500 de pagini care se citeşte dintr-o suflare şi îi stoarce oricărui cititor lacrimi şi hohote de râs deopotrivă.
Yan Lianke ţese o satiră fascinantă a Chinei de astăzi, un circ măreţ în care chiorul este rege… Brutal şi diavolesc de comic. L’Express
Bucuraţi-vă de viaţă! este un roman comic măreţ, sălbatic ca spirit şi inventive ca tehnică. Este o rapsodie care combină imaginarul cu realul, strigă absurdul şi adevărul, provoacă lacrimi şi hohote de râs. Ha Jin