Xella Ro, filiala locală a unuia dintre cei mai mari producători globali de materiale de construcții, susține elaborarea unui set de măsuri din partea autorităților în vederea protejării aspectului fațadelor clădirilor vechi. În cazul în care beneficiarii care execută lucrări de renovare doresc o îmbunătățire a parametrilor termici ai clădirilor este indicat să ia în calcul soluții naturale de interior, pentru a proteja arhitectura fațadelor cu valoare arhitecturală și a monumentelor istorice.
Primăria Capitalei a lansat spre dezbatere publică un proiect care prevede aprobarea unui set de măsuri în vederea protejării fațadelor exterioare deteriorate. Proiectul autorităților include și ideea aprobării unui cod de culori în vederea protejării aspectului clădirilor și a asigurării unei unități arhitecturale zonale.
„În Berlin autoritățile au optat pentru stimularea proprietarilor în vederea utilizării unui anumit cod de culori. Astfel, cei care execută lucrări de renovare a fațadelor pot beneficia de scutiri substanțiale de la plata impozitelor pe clădire în cazul în care optează pentru un număr limitat de culori propus de primărie”, declară Marius Dragne, CEO Xella Ro, parte din grupul german Xella. „Majoritatea intervențiilor la nivel de fațadă presupun și lucrări de reabilitare termică, aceasta și pentru că până în 2020, conform noilor directive ale UE la care și România trebuie să se alinieze, consumul de energie al imobilelor trebuie redus aproape de zero. Din păcate, deseori se recurge la soluții care afectează arhitectura și chiar sănătatea clădirii, în ciuda semnalelor de alarmă repetate ale arhitecților”, explică Marius Dragne.
Astfel, pe piața locală și internațională există alternative ecologice și eficiente de termoizolare interioară, menite să protejeze arhitectura fațadelor și să asigure confortul termic sustenabil.
“Renovarea și reabilitarea unei clădiri nu se rezumă la o refacere de fațadă, este nevoie de intervenții responsabile, uneori și la nivel de structură. În ceea ce privește fațadele, Bucureștiul are o semnificativă moștenire de arhitectură de sorginte franceză, extrem de valoroasă din punct de vedere imobiliar și turistic. De aceea este important să se reglementeze modul în care se realizează aceste intervenții, fie prin acte legislative, fie prin politici de urbanism inpirate de alte capitale Europene”, explică Marius Dragne.
Astfel, este bine cunoscut exemplul orasului Paris, unde politica de urbanism impune proprietarilor de clădiri din centrul orasului să restaureze fațadele la un anumit nivel de calitate și respectând întocmai arhitectura inițială. Cei care nu dispun de bugetele necesare au la dispoziție o serie de alternative. Fie primăria plătește restaurarea, iar proprietarul achită în rate contravaloarea investiției, fie primăria plătește lucrările, dar devine proprietar al clădirii în cuantumul sumei investite, raportat la valoarea impozitului. Mai există și o a treia variantă, în care primăria achiziționează clădirea, iar cu banii obținuți proprietarul se mută în altă clădire, în care își permite să locuiască și pe care o poate întreține. Aceste prevederi au fost impulsionate de importanța pe care o au veniturile generate din turism în bugetul primăriei Parisului.
În Germania clădirile istorice cu valoare arhitecturală sunt termoreabilitate exclusiv la interior, motiv pentru care Xella a dezvoltat soluții speciale cu materiale termoizolante 100% minerale, denumite Multipor. Recent Xella RO a lansat și în România aceste soluții care se bucură de un real succes în Germania și alte țări europene.
Proiectul local se află în dezbatere publică până pe data de 24 mai, când urmează a fi luată o decizie finală în privința politicilor de intervenții asupra fațadelor.
{mosloadposition user9}