Fundația World Vision România este alături de milioanele de copii sirieni care şi-au părăsit căminele ca urmare a conflictului intern din Siria şi care sunt acum în pericol să devină malnutriţi, să fie abuzaţi şi exploataţi. Pentru a preveni astfel de situații, World Vision România, alături de World Vision International, solicită autorităților din țările europene să continue să intervină pentru a le oferi condiții decente refugiaților și să pună punct tuturor formelor de violență. De asemenea, World Vision România este pregătită să se alăture eforturilor colegilor din World Vision International pentru a le asigura condiții decente refugiaților care fug din calea războiului.
Sute de mii de oameni au traversat anul acesta Marea Mediterană către statele europene. Zeci de mii de copii, de femei însărcinate și nou-născuți fug de război și de violență. Toți acești oameni au nevoie de hrană, îmbrăcăminte, asistenţă sanitară, adăposturi, precum şi produse de igienă personală. Mai mult, copiii au nevoie de spaţii sigure, în care să fie protejaţi, să se poată juca şi să poată merge la şcoală.
„Mii de copii care au trecut prin experiențe traumatizante, provocate de conflictele din țările lor de origine, umblă acum neînsoțiți pe străzile din Serbia şi Croaţia. După un drum istovitor, aceștia au ajuns în Europa și sunt nevoiți să doarmă sub cerul liber, în frig și ploaie, fără să beneficieze de hrană sau asistență medicală primară. Mai mult, aceștia sunt supuși multor pericole și au nevoie de protecție și asistență specială. Acești copii sunt prioritatea noastră, iar autorităție trebuie să înțeleagă faptul că ei nu au nicio vină și că nu este războiul lor”, a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv World Vision România.
La nivel internațional, World Vision le-a oferit constant sprijin refugiaţilor sirieni încă din martie 2011. În tot acest timp, peste 2 milioane de persoane au beneficiat de hrană, apă, produse de igienă şi sprijin pentru continuarea educaţiei copiilor. World Vision lucrează cu refugiaţii sirieni din taberele special amenajate în Liban şi Iordania, fiind prezentă inclusiv în Siria şi Irak.
În ultimele săptămâni, reprezentanții World Vision International au participat activ la sprijinirea refugiaților care au ajuns în Serbia. Colegii noștri au distribuit pachete cu apă potabilă și produse alimentare, precum și produse de igienă personală. La fiecare sfârșit de săptămână, echipe World Vision special pregătite pentru astfel de situații au mers în taberele de refugiați și au stat de vorbă cu copiii afectați de această criză.
Ahmed își dorește să meargă la școală
Ahmed are 7 ani și își petrece timpul printre corturile pline cu refugiați care așteaptă de-a lungul frontierei dintre Serbia și Ungaria. Copilul este pe drumuri de o lună și jumătate, alături de Sabrina – sora lui în vârstă de 9 ani – și de părinți.
Tatăl lui Ahmed, Hassan, a strâns toți banii câștigați în ultimii doi ani pentru a-și permite să facă această călătorie. Cu aceste economii, Hassan încearcă să își ducă familia într-o țară ferită de războaie. Au călătorit timp de o lună și jumătate, iar acum sunt la granița cu Ungaria, dar nu pot să treacă. "Vreau o viață pentru familia mea și școală pentru copii", explică Hassan. "Școala este numărul 1", spune Rania.
Înainte de a pleca din Siria, școlile au fost bombardate și închise. Apoi, familia lui Ahmed a încercat să se stabilească în Turcia, însă, în timpul petrecut acolo, cei doi copii nu au putut merge la școală pentru că nu erau cetățeni înregistrați.
În ciuda eforturilor depuse de colegii noștri din World Vision International, intervenția rămâne una dificilă, iar una dintre cele mai mari provocări este de a-i găsi pe copiii neînsoțiți, astfel încât să le ofere asistența atât de necesară.