1, 2 şi 3 decembrie
În decembrie, HBO vă oferă o tripletă de excepţie – trei filme româneşti recente, realizate de doi regizori tineri, aflaţi la debut în lung-metraj. Este vorba despre dubla Eminescu versus Eminem şi Fix Alert, ambele producţii 2005, în regia lui Florin Piersic Jr. şi despre Legături bolnăvicioase, din 2006, în regia lui Tudor Giugiu.
Eminescu versus Eminem este o combinaţie spectaculoasă şi ambiţioasă de tragi-comedie, improvizaţie şi poem filosofic. De partea cu tragi-comedia se ocupă trei studenţi la ATF, dornici să facă film, dacă s-ar putea fără buget şi fără scenariu. Conform proverbului „vrabia mălai visează”, cei trei vor cel puţin Star Wars dar obţin cel mult o reclamă mascată la bere. În zona improvizaţiei găsim câteva dintre numele importante ale teatrului (Florin Piersic) şi ale micului ecran (Gianina Corondan, Oreste), personalităţi care se oferă să-l actualizeze pe Eminescu în epoca eminemului. Cât despre partea cu poemul, acesta este Dintre sute de catarge şi reprezinta unica probă pentru a obţine rolul principal feminin în filmul stundenţilor. Cel de-al doilea film marca Piersic jr. – scris, ca şi anteriorul, tot în colaborare cu actriţa Dorina Chiriac – este (aproape) un film de gen.
Fie că-i spuneţi policier, fie că-i spuneţi neo-noir (e tot alb-negru, a la Jarmusch), Fix Alert este, din punct de vedere tehnic, tot experimental, optând pentru o naraţiune de tip puzzle (în tradiţia Pulp Fiction sau, dacă preferaţi, Memento). Nu vă speriaţi prea tare, misterul ţine doar până aproape de sfârşit, când cei doi scenarişti oferă răspunsuri pentru toate semnele de întrebare.
Cea de-a treia peliculă a acestei oferte speciale este un film de dragoste tandru şi romantic a cărui eroi sunt trei tineri, două fete şi un băiat. Legături bolnăvicioase. Inovaţia, pentru cinematografia românească cel puţin, constă în felul în care regizorul Tudor Giurgiu alege, dimpreună cu Cecilia Ştefănescu (autoarea romanului omonim care a stat la baza ecranizării) şi cu dialogistul Răzvan Rădulescu, să împartă rolurile în triunghi – obiectul dorinţei nu este, aşa cum s-ar putea crede, băiatul, ci una dintre fete. Iar băiatul este fratele fetei pe care o iubeşte. Vi se pare complicat sau bolnav? Nici poveste, deşi titlul peliculei asta pare a transmite. Este, pur şi simplu, dragoste, cea care nu ţine cont nici de norme, nici de firesc şi nici de gura lumii. Cel puţin aşa susţine Tudor Giugiu în Love, etc., mini-documentarul de 15 minute produs de HBO pe care-l veţi putea urmări, în premieră şi exclusivitate, chiar înainte de începerea peliculei. A nu se rata!
- Vineri, 1 decembrie, ora 22.00 – FIX ALERT/Fix alert
- Sambata, 2 decembrie, ora 20.00 – EMINESCU VERSUS EMINEM/ Eminescu versus Eminem
- Duminica, 3 decembrie, ora 20.15 – LEGĂTURI BOLNĂVICIOASE (AKA. LOVE SICK)/ Legături bolnăvicioase
FIX ALERT/Fix alert
România 2005
Regia: Florin Piersic Jr.
Andrei Alexe, Mihai Bendeac, Dorina Chiriac
Vineri, 1 decembrie, ora 22.00
O geantă cu bani, o răpire, o crimă. Nişte oameni obişnuiţi puşi în situaţii neobişnuite. N-avem voie să cunoaştem toate amănuntele. Ele nu ni se vor dezvălui decât încetul cu încetul, într-o ţesătura ciudată de evenimente aparent banale.
Altfel spus, ai primit un puzzle şi trebuie să pui cap la cap toate piesele, fără să cunoşti imaginea finală. Scopul creatorilor filmului a fost unul precis: fiecare spectator are dreptul să-şi imagineze o altă dezlegare a acestei situaţii misterioase.
EMINESCU VERSUS EMINEM/ Eminescu versus Eminem
România,2005
Regia: Florin Piersic Jr.
Cu: Mihai Bendeac, Gianina Corondan, Constantin Dita
Sâmbătă, 2 decembrie, ora 20.00
Eminescu versus Eminem este un “Joint”. Trei studenţi la regie discută şi caută surse pentru a face un lung metraj. Pentru ei Naşul, Chucky, Fălci şi Alien sunt opera unui regizor universal, transmiţând un mesaj unic: de vină e sistemul care ne transformă în creaturi lacome. E drept, şi manierate, pentru că, de exemplu, filmul Hannibal a fost realizat doar că să înveţe spectatorul american cum se folosesc în mod corect tacâmurile. De fapt, rechinul (care apare şi în Naşul şi care devine o creatură a cosmosului în Alien) e omul înfometat, care nu ştie să se oprească: înghite la început oameni, după aceea bărci şi extratereştri.
Totul pare să se lege acum în mintea triumviratului aflat la cârma producţiei! Şi cel mai versat critic de film ar păli în faţa interpretărilor pe care le dau cei trei „realităţii cinematografice”. Filmul lor va semăna si cu Matrix, dar va fi imbibat si cu lirica eminesciana. De la idee la producţie mai e de trecut un hop: găsirea unui sponsor.
LEGĂTURI BOLNĂVICIOASE (AKA. LOVE SICK)/ Legături bolnăvicioase
Dramă, România 2006
Tudor Giurgiu
Ioana Barbu, Maria Popistaşu, Tudor Chirilă
Premiera: 3 decembrie, 20.15
(Înainte de difuzarea în premieră a filmului, puteţi urmări un scurt interviu cu regizorul filmului, Tudor Giurgiu , cu începere de la ora 20.00)
Alex şi Kiki se întâlnesc la Universitate, unde sunt amândouă studente. La început, sunt doar două prietene foarte bune, dar încet-încet se vor descoperi şi altfel. Dar mai ales vor descoperi că iubirea lasă urme…
Scenariul filmului are la bază romanul omonim al scriitoarei Cecilia Ştefănescu care este şi co-scenaristă, alături de Răzvan Rădulescu. Legături bolnăvicioase reprezintă debutul în lung metraj al unuia dintre cei mai cunoscuţi şi mai aşteptaţi tineri cineaşti români, regizorul Tudor Giurgiu, şi tratează un subiect incitant, o poveste de dragoste neobişnuită situată în lumea unor tineri debusolaţi’, care trăiesc sentimente contradictorii. Ei încep să exploreze misterele dragostei şi învaţă să suporte rănile provocate de iubire.
Povestea de dragoste dintre Kiki şi Alex se naşte într-un bloc din Bucureşti. Aici, Alex închiriază o cameră în apartamentul sufocant al unei bătrâne singure şi greu de suportat, devenind astfel vecina lui Kiki. Fetele ajung nedespărţite, vorbesc vrute şi nevrute, dorm împreună şi au o sursă permanentă de amuzament – pe cicălitoarea şi ipohondra doamnă Beneş.
Relaţia fetelor se dezvoltă rapid, cu toate că personalităţile lor sunt extrem de diferite. Alex este o fire luptătoare, dar care se ascunde în spatele unei atitudini retrase, oarecum timide. Nu vrea să îşi dezamăgească părinţii, aşa că e foarte responsabilă cu viaţa de studentă. Iar Kiki, în spatele unei faţade extravagante, maschează o instabilitate emoţională. Tonul poveştii se modifică radical odată cu apariţia lui Sandu, fratele lui Kiki. Sandu pare acaparat de o gelozie suspectă, care naşte bănuiala unei relaţii incestuoase între cei doi.
Alex o convinge pe Kiki să plece din Bucureşti şi să petreacă vacanţa de vară acasă la ea, în satul Pietroşiţa. Aici, ascunzându-se de privirea părinţilor lui Alex, fetele trăiesc momente intense, dragostea lor atingând punctul culminant. Naturaleţea mediului rural le face să-şi dea frâu liber sentimentelor. Până când, într-o bună zi, Sandu îşi face din nou apariţia…
Triunghiul amoros este format din trei tineri actori excepţionali. Maria Popistasu, laureată cu prestigiosul premiu Gemini pentru rolul secundar din filmul britanic de televiziune “Sex Traffic” (8 premii BAFTA câştigate din 9 nominalizări), este Kiki. Alex este interpretată de Ioana Barbu proaspăt absolventă a UNATC-ului, aflată la primul său rol într-un lung metraj. Tudor Chirilă este ciudatul Sandu, cunoscut mai ales ca lider şi solist al formaţiei “Vama Veche”, dar şi dintr-o serie de spectacole de teatru excepţionale. Pe lângă cei trei protagonişti, din distribuţia filmului mai fac parte alţi actori de renume precum Cătălina Murgea, Mircea Diaconu, Virginia Mirea şi Tora Vasilescu, cât şi nume celebre din showbiz-ul românesc cum ar fi Mihaela Rădulescu şi hip-hopperul Puya de la “La Familia”.
Din echipa de filmare au făcut parte nume binecunoscute atât din cinematografie, cât şi din teatrul românesc. Imaginea filmului este semnată de Alex Sterian, unul dintre cei mai apreciaţi operatori români, având la activ numeroase producţii artistice străine şi clipuri publicitare. Decorurile au fost realizate de Adriana Grand, un scenograf cu o activitate remarcabilă în teatrul românesc.
În luna februarie, Legături bolnăvicioase a fost prezentat în premieră mondială absolută în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Panorama.
{mosloadposition user10}