la Palatul Cotroceni
Finalul anului le-a adus iubitorilor teatrului o premieră mondială inedită, la Bucureşti, musicalul „Vânătoarea de balene”, în regia Valeriei Sitaru şi coregrafia Andreei Duţă. Premiera spectacolului a avut loc, miercuri seară, în Sala de Teatru a Palatului Cotroceni, cu participarea presei şi a unor personalităţi publice. Proiectul, ai cărui iniţiatorii sunt AMFUC Theatre du COQUELICOT şi UNATC „I. L. Caragiale”, oferă nenumărate noutăţi atât la nivelul echipei, cât şi la cel al realizării propriu-zise: echipa este formată integral din actori tineri, studenţi ai UNATC „I. L. Caragiale”, iar într-unul dintre rolurile principale o regăsim pe soprana Operei Române, Marta Sandu, care s-a implicat în mod personal şi benevol în acest proiect, asigurând inclusiv antrenamentul vocal al studenţilor.
Versurile aparţin scriitorului francez Victor Valgard, partitura muzicală este interpretată de Orchestra “d” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, sub bagheta dirijorului Adrian Buciu, muzica este semnată de Răzvan Alexandru Diaconu (în dublă calitate în acest spectacol, aceea de compozitor şi actor).
„Este un spectacol montat în cadrul unui modul de formare francofon şi facultativ la Arta actorului din UNATC. Acest modul a fost iniţiat acum 4 ani de fostul ambasador al Ambasadei Franţei din România. Toţi participanţii sunt voluntari, lucrând în afara orelor de curs. Majoritatea sunt studenţi din anul II la Arta actorului, dar am implicat şi 3 studenţi din anul I”, a declarat regizorul spectacolului, Valeria Sitaru.
Piesa „nu este un musical clasic. Este o structura voită. Începe cu un dialog teatral. Muzica a fost introdusă progresiv, pe parcursul acţiunii, ca spectacolul să se termine senzorial într-un mod emoţional. Ca un «val de emoţie». De aceea l-am numit «wave opera»!” a adăugat Valeria Sitaru.
„Vânătoarea de balene cuprinde mişcare, muzică live integral, actorie, efecte speciale – holograme, lumini şi magie. Este chiar mai mult decât un musical pentru că materialul muzical conţine o scriitură orchestrală complexă, partituri de cor până la trei – patru voci”, a explicat compozitorul şi actorul Răzvan Alexandru Diaconu.
Distribuţia piesei este următoarea: Jeune Femme – Marta Sandu (soprană la Operă), Femme en deuil – Sânziana Tarta (studenta în anul II la actorie) , Homme 1 – Alexandru Unguru (student la master), Homme 2 – Răzvan Alexandru Diaconu (student la regie teatru anul III, dar şi compozitor), Joueur de billiard – Corneliu Ulici (student în anul II la actorie).
Autorul textul, Victor Valgard, este scriitor francez, iar piesa iniţială a fost publicată în traducerea Irinei Mavrodin. Autorul a adaptat piesa şi a scris textele pentru muzică. Coregrafia a fost concepută de asist. Univ. Andreea Duţă. Partea orchestrală live a fost realizată de lect.univ. Adrian Buciu şi studenţi de la UNM. Costumele sunt semnate de Cristian Samfira, iar realizarea lor a fost posibilă cu sprijinul companiei Orange Romania. Sunetul şi proiecţiile au fost susţinute de catedra Multimedia a UNATC, iar hologramele poartă semnătura Happy Fish Studio. Pregătirea muzicală a echipei este semnată de Marta Sandu, iar partenerii proiectului sunt: Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Institutul Francez.
„Vânătoarea de balene” se va juca o dată pe lună până la sfârşitul stagiunii, pe aceeaşi scenă a Sălii de Teatru din Palatul Cotroceni, în funcţie de un program care urmează să fie stabilit de Administraţia Prezidenţială şi UNATC.
{mosloadposition user10}