de Christopher Dembik, șef analiză macro Saxo Bank
Sumar: Sunt ape destul de tulburi pentru investitori, cu nori negri deasupra economiei mondiale, venituri din profit scăzute și tot mai multe voci care anunță o nouă recesiune. Ce asseturi s-au tranzacționat cu succes când economia a mers prost? Cum putem să ne asigurăm că investim înțelept?
În vreme ce e important să păstrăm un echilibru în portofoliul nostru între risc și profit, în momente ca acestea, când economia se clatină, trebuie să fim selectivi cu investițiile. Ne uităm, azi, la detaliile de dincolo de prima pagina a ziarelor financiare și încercăm să vedem cum putem să profităm mai mult din aceste perioade de agitație.
Mai întâi, să înțelegem piața
Unul dintre indicatorii noștri preferați este indicele Saxo de impuls al creditării – al doilea factor derivativ al creșterii globale și un vector important al activității economice – indice care e acum în cădere. Valoarea e la 3.5% din PIB versus 5.9% din PIB în trimestrul trecut. Jumătate dintre țările pe care le monitorizăm, reprezentând 69,4% din PIB-ul global, au înregistrat o decelerare a impulsului de creditare.
Cu câteva excepții notabile, cum ar fi SUA, Japonia și Marea Britanie, impulsul a scăzut în piețele dezvoltate, în timp ce piețele emergente au înregistrat o creștere a fluxului de noi credite. Mesajul dat aici e că ne îndreptăm spre o încetinire a creșterii economice și a cererii. Asta dacă nu cumva lumea se pregătește de o intervenție concertată în 2019, ceea ce e cam greu de crezut.
Alte date confirmă trendul de scădere și presiunile ridicate în direcția unei posibile recesiuni. Coreea de Sud, un bun indicator al comerțului global și al creșterii economiei mondiale, trece printr-o perioadă cu idici negativi. Producția industrială a scăzut cu -1.7% in noiembrie, versus -0.2%, cât se prevăzuse. Acesta e un semnal de alarmă pentru economia globală.
Ce facem cu acțiunile?
După un declin de 9.2% al indicelui S&P 500 în decembrie, declin care a generat multă nervozitate printre investitorii în piețele financiare, mesajul nostru este să mențineți o strategie defensivă în această perioadă, cu volatilitate minimă în detrimentul expunerii. Istoric vorbind, există precedente cu scăderi semnificative ale S&P 500 care au dus la scăderi continue în următoarele 6 luni, deci e posibil să vedem mai multe evoluții negative în următoarea perioadă, așa cum am arătat în Raportul Trimestrial Saxo pe Q1. E important, de asemenea, pentru investitori, să rețină că graficele inversate nu generează neapărat piețe bearish, acțiunile cad pentru că anticipează recesiunea, ceea ce am experimentat deja la sfârșitul lui 2018 și începutul lui 2019.
Restricțiile cantitative au dus la o și mai mare volatilitate și presiune pe piețele de acțiuni. Riscul de pe piață e ridicat, dar credem că o parte dintre veștile proaste au fost deja apreciate în preț prin declinul general al valorii piețelor.
De la începutul anului, raportul PE (price-to-earning) al pieței americane a scăzut de… 15.4 ori, ceea ce l-a dus într-o zonă a normalității. De la corecția înregistrată în octombrie 2018, indicele S&P 500 pare mai puțin dependent de evoluția acțiunilor tech ale grupului FAANGM (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google/Alphabet și Microsoft). Credem că profiturile vor ajunge din nou la evoluții cu o singură cifră – în jur de 6% – în perioada următoare, dar tot putem spune că e o creștere lăudabilă după ani și ani de creșteri solide. Principalul semn de întrebare e legat de politica monetară a Rezervei Federale, deci de următorul ei pas.
Asseturi care se ”comportă” bine în perioade critice pentru economie
Privind înapoi în istorie la performanța acțiunilor, putem spune că acțiunile companiilor de consum au performat cel mai bine în perioade critice. Logica e simplă – consumatorii au nevoie de produsele acestor companii, fie că e recesiune sau nu. În perioada crash-ului dot-com (1995), sub-indicele produselor de consum a fost +28% față de -34% S&P 500. Apoi, în perioada crizei financiare, același indice era la valoarea +6%, față de -25% S&P 500.
O idee bună e să urmărim și evoluția USD în perioade de declin economic. O scădere a comerțului global – măsurat în exportuir globale – mai ales din cauza protecționismului, aduce, de obicei, un dolar mai puternic, pentru că investitorii au nevoie de plasamente sigure. Dolarul american e privit de multe ori ca o variantă de ”hedge în recesiune” pentru că e moneda în care se constituie rezervele bancare, iar lumea trebuie să cumpere USD pentru a atenua efectul de deleverage produs de companii și bănci. Am început anul cu un USD mai slab, dar, dacă grijile legate de economia SUA și a globului, în general, vor fi tot mai acute, e posibil să vedem creșteri bruște și semnificative din când în când, așa cum am văzut și în timpul recentei crize financiare.
Aurul… continuă să strălucească
Un portofoliu echilibrat este o tactică bună a oricărui investitor, chiar și în vremuri economice înfloritoare. Dar e cu atât mai important în vremuri critice. După cum spune proverbul, nu țineți ouăle într-un singur coș! Tranzacționarea multi-asset e o modalitate de a vă distribui investițiile și a vă administra inteligent riscurile, motiv pentru care Saxo Bank vă oferă posibilitatea de a tranzacționa peste 35.000 de instrumente dintr-un singur cont.
Unul dintre asseturile care nu și-a pierdut niciodată strălucirea în vremuri de restriște este aurul. Datele arată că aurul ”bate” indicele S&P 500 în perioade critice, datorită corelării negative cu acțiunile. Chiar anul trecut am văzut aurul ieșind din nou în evidență drept un asset strategic, un instrument de hedging versus USD, pentru a administra riscurile legate de deficitul bugetare al SUA și, de ce nu, un asset menit să reducă riscul global al expunerii față de creșterea economică.
În decembrie 2018, aurul a înregistrat cea mai bună lună a sa din ultimii 2 ani, iar cererea a crescut din cauza stării economiei globale. Un alt indicator ce ar trebui să ne pună pe gânduri este faptul că fondurile hedge au cumpărat poziții long pe aur în decembrie, după ce s-au poziționat short în ultimul semestru.
În orice caz, turbulențele se simt. Și, când avem de-a face cu un mediu instabil, investitorii trebuie să-și protejeze plasamentele, fără să uite că oportunitățile apar celor care investesc înțelept.