Odată cu progresul tehnologiei, hard diskurile clasice utilizate pentru a salva și a stoca fișiere multimedia cedează încetul cu încetul locul altor dispozitive de stocare, mult mai moderne și mai sofisticate. Este și cazul SSD-ului, cu alte cuvinte, Solid State Drive. Este un dispozitiv de stocare care îndeplinește aceleași funcții ca și un hard clasic însă tehnologia folosită este diferită. Un SSD nu conține nicio piesă mecanică mobilă. Datorită unui SSD, nu doar vei crește considerabil capacitatea de stocare a laptopului tău ci, în egală măsură, vei putea profita de rapiditatea sa dar și de fluiditate.
Care sunt avantajele oferite de un laptop SSD?
Dacă intenționezi să optezi pentru un ssd laptop atunci trebuie să cunoști toate avantajele oferite de acesta. Un SSD reprezintă o veritabilă bijuterie tehnologică, concepută pentru a rezolva veșnica problemă a lipsei de spațiu. Este mult mai performant la nivelul debitului de scriere și de citire și este insensibil la șocurile fizice. Pe scurt, un laptop SSD îți va oferi o experiență mai fluidă și mult mai rapidă, îmbunătățind autonomia bateriei, făcând să scadă consumul electric al computerului tău.
Datorită dimensiunii reduse, hardurile SSD au o greutate redusă, sunt mult mai ușoare decât hardurile HDD (acestea sunt mai voluminoase datorită capetelor de citire magnetice și platourilor metalice). Datorită unei concepții compacte, SSD-urile sunt perfecte pentru laptopuri, pentru tablete sau pentru orice alt aparat electronic de dimensiuni mici. Absența pieselor mobile face hardul SSD inifnit mai silențios decât un HDD al căror și vibrații pot fi deranjante.
Ce tip de format și de stocare alegi?
Alegerea laptopului SSD depinde de utilizare. Există trei tipuri principale de SSD: 2,5 inch, M.2 și mSATA. Primul este și cel mai cunoscut. Dat fiind faptul că numeroși utilizatori aleg să își înlocuiască hard diskurile cu un SSD intern la un moment dat, formatul de 2,5 inch a devenit standard pentru toate tipurile de harduri. Această variantă a fost concepută cu scopul de a minimiza înlocuirea cablurilor și de a asigura o tranziție mai facilă. Cât despre a doua variantă, aceasta corespunde celui mai mic format de SSD și este concepută pentru a echipa laptopurile ultra portabile.
Al treilea tip de format este de 8 ori mai mic decât formatul de 2,5 inch. A fost conceput pentru a fi branșat prin intermediul portului mSATA.
Stocarea minima recomandată pentru un laptop SSD este de 128GB deoarece varianta de 32GB este mult prea mică pentru un Windows 10. Cât despre varianta de 64GB, aceasta oferă performanțe și stocare limitate. Cei care își doresc, pot adăuga memorie ram laptop pentru un plus de rapditate și fluiditate.
Cu o stocare de 128 GB poți instala sistemul de operare și câteva programe utile pe laptopul SSD. Cu toate acestea, pentru o mai bună utilizare, ar trebui să îi asociezi o stocare suplimentară. Acest lucru este valabil și pentru SSD 256 GB. Cu aceste două capacități de stocare menționate mai sus nu vei putea stoca un număr mare de fișiere dar, totuși, vei beneficia de o fluiditate bună și de o navigare rapidă. Dar, dacă ești gamer, vei avea nevoie de minim un laptop SSD de 512 GB.