Concurs de investigaţii jurnalistice pe tema deşeurilor în România
Asociațiile Salvați Dunărea și Delta și Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu Gândul, lansează un concurs de jurnalism pe tema deșeurilor în România, în cadrul proiectului „Rețeaua Națională a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară”. Concursul se desfăşoară în perioada 26 noiembrie 2012 – 15 ianuarie 2013 şi va premia 5 dintre cele mai bune materiale înscrise. Valoarea totală a premiilor este de 5000 EUR.
Managementul deșeurilor e o afacere bănoasă și suntem direct interesați ca taxele și tarifele pe care le plătim să contribuie la protecția mediului și valorificarea resurselor. De ce nu putem să ne vedem și cu gunoiale ridicate, și cu ele valorificate/reciclate? Vă invităm să răspundem împreună la această întrebare. În sezonul campaniilor și al schimbărilor de guvernare, să nu mai măturăm gunoaiele sub preș.
Vom recompensa cu 1300, 1100, respectiv 900 EUR pentru primele trei premii și cu câte 500 EUR pentru câte două mențiuni, pe autorii celor mai bune 5 materiale de analiză sau investigație, care vor scoate la iveală informații noi, perspective proaspete asupra problemei deșeurilor în România sau evidenția soluțiile și eforturile celor care nu se lasă descurajați. Cele 5 articole câștigătoare vor fi publicate pe site-ul gândul.info și promovate ulterior de Ecopolis și Salvați Delta pe canalele proprii.
Iată câteva aspecte despre care considerăm că merită explorate:
– Sute de milioane alocate prin Programul Operațional Sectorial Mediu Axa 2.1 stau să plece inapoi deoarece autoritățile nu se inteleg cum, ce și mai ales (pe) cât să facă? Gradul de implementare al planurilor județene care ar scoate Romania din groapă este de doar 17%. Pentru accesarea fondurilor, autoritățile locale au format Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitară, dar cine a auzit de ele? Auzim însă de mari salubriști, care vor contracte pe zeci de ani – secrete daca se poate.
– Analiza legislativă arată intârzieri și deficiențe în transpunerea directivelor. De ce?
– Cine, cum reciclează? Cum reușim să ne respectăm țintele stabilite de Uniunea Europeană și unde se scurtcircuiteaza sistemul? Merită sa reciclezi?
– De ce unii plătesc servicii de salubritate, iar alții nu? De ce în unele locuri, trebuie să plătești daca vrei să ți se ridice selectiv deșeurile, iar dacă îl arunci amestecat este gratis?
– Licitații și contracte pentru sisteme de management al deșeurilor – în ce măsură se respectă caietele de sarcini, termenele de construcție, punere în funcțiune?
– Care e situația gropilor neconforme în România? Câte și unde mai există? Ce s-a întâmplat în cazurile în care s-au închis?
– Deșeurile în mediul rural – cum scapă de gunoaie cei care nu au acces la servicii de salubritate (adică 80% din populația de la sat)?
Acestea, și nu numai, sunt probleme care afectează calitatea vieții și a mediului, iar buna informare a publicului poate contribui la conștientizarea faptului că fiecare dintre noi, prin comportament sau prin presiunea aplicată asupra autorităților, poate face mai mult pentru a trăi într-o țară mai curată.
Iniţiatorii – Gandul.info, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta – vor asigura celor înscrişi asistenţă în alegerea subiectelor şi în documentare pe toată perioada desfăşurării concursului.
Reguli participare
1. La concurs pot participa jurnaliști (freelanceri sau afiliați) și studenți.
2. Materialele (în format scris și/sau audio-video) trebuie să trateze un subiect din vasta temă a generării și gestionării deșeurilor în România.
3. Orice material publicat în prealabil altundeva este ne-eligibil.
4. Articolele trebuie să aibă între 3000 și 10.000 de semne, iar materialele în format audio-video nu pot depăşi 30 de minute.
Calendarul concursului
26 noiembrie 2012 – 15 ianuarie 2013: depunere articole. Articolele pot fi depuse la adresa concurs@forum-intercomunitar.ro.
În aceeaşi perioadă Ecopolis şi Salvaţi Dunărea şi Delta vor organiza întâlniri cu potenţiali participanţi pentru a discuta tema generală şi posibile subiecte. Pentru a beneficia de aceste consultări, cei interesaţi sunt invitaţi să contacteze iniţiatorii concursului la concurs@forum-intercomunitar.ro.
15 – 30 ianuarie 2013: deliberare şi desemnarea câştigătorilor
1 februarie 2013: anunţarea câştigătorilor
1 februarie – 2 martie 2013: publicarea materialelor pe gandul.info şi promovarea acestora
Juriul concursului: Florin Negruţiu /Gândul, Claudiu Pândaru /Gândul, Costel Popa /Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Liviu Mihaiu / Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi Laura Sgârcitu / Coca-Cola Hellenic
Gandul.info, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis îşi rezervă dreptul de a anula concursul (şi implicit, a nu mai acorda premiile) dacă nu se depune un număr suficient de materiale sau acestea sunt de o calitate apreciată sub standard de către juriu.