Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009) de Vasile Ernu, nominalizat la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural si premiat de revista Tiuk!, a aparut la Editura Hacca din Italia, in traducerea Anitei Bernacchia.
Volumul mai este in curs de aparitie la Editura Ad Marginem din Rusia.
Ultimii eretici ai Imperiului (aparut si in editie digitala) spune – cu ironie, cinism si mult umor – povestea a doi eroi din doua lumi diferite: un batrin terorist care a incercat sa-l asasineze pe Stalin, disident ce a scandalizat mai multe regimuri politice, si un tinar scriitor specialist in tehnici de fraudare a bancilor. Doi eroi din generatii diferite care isi impartasesc idei, tehnici de lupta si de subzistenta, secrete de decodare a diverselor limbaje, precum si forme de rezistenta si virusare a unor mecanisme de control si represiune. Ce fel de arme, ce fel de substante si ce fel de „vraji” trebuie sa folosesti in societati cu un nivel ridicat de poluare ideologica? Posibile raspunsuri in acest eseu-fictiune, construit ca un dialog epistolar intre protagonistii sai, Vasiliy Andreevici si A.I.
„Vasile Ernu e tare prin relaxarea si forta cu care uneste si simetrizeaza Literatura si Mesajul.” (Mihai Iovanel)
„L-am citit pe Ernu. Acest autor trebuie gasit cu orice pret si citit, citit, citit: Must Read! Scrie fara utopism si ideologii si mai ales fara ura. Scrie pur si simplu bine, cu o frumoasa limba simpla, ironica si lirica.” (Gherman Sadulaev)
Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrul Fundatiei Idea si Tranzit si al editurilor Idea si Polirom. In ultimii ani a tinut rubrici de opinie in Romania Libera, HotNews si Timpul, precum si rubrici permanente la revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator cultural.
A debutat cu volumul Nascut in URSS (Polirom 2006, editia a II-a in 2007, editia III-a in 2010), care apare in anul 2007 si la Editura Ad Marginem din Rusia, in 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, in 2010 la Editura Akal din Spania si Editura Hacca din Italia, iar in 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria si la Editura Sulakauri din Georgia. Cartea este in curs de aparitie la Editora Claroscuro din Polonia si a fost nominalizata la Premiul pentru debut al revistei Cuvintul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observator cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul.
Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al Romaniei literare si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.
In 2010 publica impreuna cu Bogdan-Alexandru Stanescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Editura Polirom).
In 2012 publica volumul Intelighentia rusa azi (Editura Cartier).
Vasile Ernu (alaturi de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu (Editura Cartier).
Este unul din fondatorii si coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.