Epoca de aur a incertitudinii de Adrian Cioroianu
Colecţia: În afara colecţiilor
Lucrarea lui Adrian Cioroianu, Epoca de aur a incertitudinii, este o interpretare a istoriei recente, începutul de secol XXI, dintr-o perspectivă inedită. Faptele şi evenimentele cotidiene, din orice sferă a activităţii umane, se înscriu, potrivit autorului, într-o triplă grilă logică: logica continuităţii (logica de tip Clio, muza Istoriei), logica discontinuităţii, a războiului (logica de tip Clausewitz, teoretician german al artei militare) şi logica imprevizibilului (logica de tip Lady Gaga), care înlocuieşte continuitatatea sau dicontinuitatea cu clipa de faţă, devenită un prezent etern.
Aşadar, ca elemente de reprezentativitate:
– istoria politică – evenimente politice din primele două decenii ale secolului XXI;
– industria de divertisment, showbusiness-ul (Lady Gaga).
“Ceea ce reuşeşte Adrian Cioroianu este dificilul echilibru între ştiinţă şi sinteza plastică a observaţiilor, echilibru obţinut prin accentul care cade mai mult pe expozeu decât pe comentariu”. – (Iulia Deleanu, Observator cultural)
“[Adrian Cioroianu] scrie fluent, izbutind un aliaj remarcabil între rigorile analistului, informaţia fostului ministru şi calităţile povestitorului”. – (Mircea Morariu, Familia)
Adrian Cioroianu (n. 1967, Craiova) este Doctor în Istorie al Universităţii Laval din Québec, Canada, şi al Universităţii Bucureşti. Specializat în Istoria Contemporană a României, lucrează din 1993 în Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (ca profesor, în prezent), unde susţine cursuri (pentru licenţă şi Masterat) de Istorie a regimului comunist din România şi de Istorie a Rusiei postsovietice. Din octombrie 2011 este director al Departamentului Istoria Românilor şi a Sud-Estului Europei din Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. Redactor şi ulterior colaborator permanent al revistei Dilema / Dilema veche (din 1998 până în prezent), prof. Cioroianu publică constant în revistele Foreign Policy — România, Historia, Istorie şi civilizaţie sau Scrisul românesc (din Craiova) ş.a. Senator de Timiş şi vicepreşedinte al Comisiei de Cultură a Senatului României (2004-2008), prof. Cioroianu a fost membru al Parlamentului European şi vicepreşedinte al grupului politic ALDE de acolo (2005-2007), iar între martie 2007 şi aprilie 2008 a fost ministru al Afacerilor Externe al României. Din februarie 2011, este vicepreşedinte al Institutului Român de Istorie Recentă din Bucureşti.
De acelaşi autor:
Visul lui Machiavelli. 150 de poveşti despre lucruri pentru care aţi putea renunţa la Paradis, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2010.
Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (vol. 1), Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2009 (ediţia a II-a, în pregătire; volumul 2, de asemenea în pregătire).
Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2005 (ediţia a II-a, 2007).
Ce Ceauşescu qui hante les Roumains. Le mythe, les représentations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste, Curtea Veche Publishing & L’Agence universitaire de la francophonie, Bucureşti, 2004 (ediţia a II-a, 2005).
Focul ascuns în piatră. Despre istorie, memorie şi alte vanităţi contemporane, Ed. Polirom, Iaşi, 2002.
Scrum de secol. O sută una de poveşti suprapuse, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2001.
Sănătatea are gust de Mihaela Bilic
Colecţia: Să fii sănătos
Volumul Sănătatea are gust este un proiect aplicat de prezentare a regulilor nutriției sănătoase, cuprins în 640 de pagini, structurat în 55 de capitole separate, uşor de parcurs cu sfaturi de nutriție pentru toți membrii familiei, de la mic la mare, pentru toate gusturile și pentru toate nevoile. Cartea, ilustrată cu fotografii sugestive, își propune să clarifice orice nelămuriri legate de mâncare, să ajute publicul să recunoască un produs sănătos în avalanșa mesajelor publicitate sau a etichetelor colorate și să îi susţină pe cei care au înțeles că alimentația este cheia către o viață mai bună să își creeze o dietă diversificată și echilibrată. Limbajul este accesibil, Mihaela Bilic vrând să apară mai mult în ipostaza de prieten sfătuitor decât în cea de doctor.
Aşa cum este prezentat în prefaţa cărţii, semnată de prof. Dr. Nicolae Hâncu, mesajul-cheie subliniază „prietenia dintre om şi aliment”. Dar mai mult decât atât, autoarea îşi doreşte ca volumul să stea deschis în cât mai multe case, şi să devină un ghid util pentru toţi membri familiei, în toate perioadele anului. Cartea este aşadar este un prieten de cursă lungă, cu o mulţime de informaţii ştiinţifice şi sfaturi practice despre întreg parcursul alimentelor, de la producător până în farfuria noastră.
„Schimbaţi abordarea dacă vreţi reuşită. Plecaţi urechea şi daţi-vă voie să ascultaţi, să înţelegeţi şi să vă acceptaţi nevoile şi slăbiciunile, trataţi-vă cu răbdare, indulgenţă şi multă atenţie ca să scăpaţi pentru totdeauna de lupta cu voi înşivă. Veţi obţine mai mult printr-o atitudine pozitivă, prietenoasă, fără interdicţii şi frustrări.” (Mihaela Bilic).