Doine, bocitoare, cântece la fluier, muzică de cor, o cântăreață bulgăroaică, artiști cehi tradiționali sau ritmuri de muzică lăutărească, sunt doar câteva dintre componentele sonore ale unui produs artistic colectiv, născut din dorința de a scoate la iveală influențele muzicale din Banat, prezente în urma multitudinii de culturi europene reunite de migrație.
Vocile Unite ale Banatului reprezintă o propunere care dorește să difuzeze, să facă schimb și să împărtășească sunete ambientale, cântece și povești din viața comunitară a oamenilor.
În perioada 23 iulie-6 august, proiectul cultural Vocile Unite ale Banatului a intrat într-o etapă de cercetare, în care a pornit în zona Banatului în căutarea unui dialog multicultural al sunetului, care să conecteze și să dezvolte o viziune muzicală pentru o Europă unită din punct de vedere cultural și politic.
Rezultatele acestei cercetări vor forma un spectacol muzical audio video inedit, unde muzica, mișcarea și tehnologia se vor îmbina cu tradițiile multietnice ale culturilor europene din Banat.
Prima întâlnire a publicului cu rezultatele proiectului artistic va avea loc pe 7 august, începând cu ora 19:30, în Timișoara, la centrul cultural independent Faber (Splaiul Peneș Curcanul 4-5).
Intrarea la eveniment este liberă. Mai multe informații despre program și modalitatea de participare se găsesc în evenimentul de pe Facebook: The Unified Voices of Banat.
Evenimentul va cuprinde o instalație cu sunete ambientale și cântece din Banat (realizată de Claudia van Hasselt, Amen Feizabadi și Sabina Ulubeanu), proiecții video rezultate ale cercetării, dar și în colaborare cu proiectul Remix ID – promotorii locali ce au realizat munca de pionierat în redescoperirea culturilor diferitelor etnii de către tânăra generație și un recital de muzică contemporană românească internațională cuprinzând voce (mezzo Claudia van Hasselt), voce (Marius Matei) și live electronics (Amen Feizabadi).
Tot în cadrul evenimentului, va putea fi văzută o colecție de instrumente tradiționale a cercetătorului și profesorului universitar timișorean Ovidiu Papană, colecție unică în lume și prea puțin cunoscută de către tinerii din oraș.
Proiectul cultural Vocile Unite ale Banatului unește talentul cu dorința și scoate din mânecă o colaborare frumoasă sub forma unui produs muzical care explorează o distanță dificil de măsurat: cea care și apropie, dar și separă oamenii din culturile diferite prezente în Banat.
Spectacolul va mai avea o reprezentație pe 12 noiembrie în București, în sala Arcub Gabroveni, în cadrul festivalului Meridian, iar în 27 și 28 noiembrie va putea fi văzut și ascultat în Berlin.
Vocile Unite ale Banatului este un proiect cultural inițiat de artista mezzo-soprană Claudia van Hasselt, împreună cu Sabina Ulubeanu (Director artistic al InnerSound New Arts Festival și critic muzical al Festivalului Internațional „George Enescu”) și compozitorul Amen Feizabadi. Proiectul este organizat în România de Asociația Art&Co, împreună cu muzicieni români și germani din Berlin, cu muzicieni și cântăreți din Banat, cu compania română de film Wearebasca și teatrul muzical Collective TAN-IN طن-این.
Proiectul este susținut de Fondul Internațional de Coproducție al Goethe Institut
Partener principal: BCR România
Parteneri: Forumul Democrat al Germanilor din România, Meta Spațiu
Parteneri media: Radio Guerrilla, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, Romania Journal, Un site de muzică, PRwave, Iqool, 4arte