• Norman Manea este cel mai tradus autor de limbă română, laureat al mai multor premii internaţionale: „MacArthur” – „Nobelul american”, Premiul Internaţional de literatură „Nonino”, Premiul „Medicis Etranger”
Romanul Vizuina este cel de-al şaptelea titlu apărut în Seria de autor „Norman Manea” de la Polirom şi se găseşte deja în librării.
Despre noul său roman, Norman Manea declară: „Vizuina nu elucidează asasinarea personajului Palade, cu atît mai puţin asasinarea, reală şi tragică, a lui Culianu. Nu mi-ar fi trecut prin cap să dezleg eu, printr-un roman, enigma acestei oribile crime pe care, din cîte ştiu, nici poliţia americană, nici cea română nu au izbutit s-o elucideze. În măsura în care personajele Palade şi Dima trimit la persoane cunoscute (Culianu, respectiv Eliade) este vorba de un pretext literar, cerut de trama şi structura romanescă.” (Norman MANEA în interviu cu George ONOFREI, Suplimentul de cultură, nr. 245)
O naraţiune fascinantă despre iubire, eşec şi speranţă, noul roman al lui Norman Manea este un veritabil „thriller” literar care, cu o irezistibilă putere de sugestie, poartă cititorul din atmosfera comunistă şi postcomunistă a României în tensiunile şi burlescul Americii de dinainte şi de după 11 septembrie 2001. Holocaustul şi statul poliţist comunist, corupţia şi complicităţile sub dictatură, ravagiile terorismului islamic şi vulgarizarea societăţii de consum sînt reliefate într-o tramă epică tensionată şi originală. Interogaţiile autorului despre iubire şi moarte, suferinţă, solitudine şi frumuseţe, exil şi libertate, credinţă si culpabilitate sînt ale unui scriitor inconfundabil, de o seducătoare expresivitate şi admirabilă forţă analitică. Personajele mereu captivante şi vii ale romanului posedă o misterioasă iradiere pe care vizuina cărţii o codifică şi o revelează deopotrivă.
Seria de autor „Norman Manea” a fost iniţiată anul trecut, prilej cu care autorul a revenit în România, pentru a doua oară în 22 de ani. Aceasta a debutat cu ediţia a II-a a romanului Întoarcerea huliganului, volumele de corespondenţă Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici şi Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow. Un proiect Words&Images, poemul Vorbind pietrei, romanul Atrium, volumul de proză scurtă Variante la un autoportret.
Seria de autor de la Editura Polirom reprezintă primul pas editorial major pentru cunoaşterea şi difuzarea în România a întregii opere a scriitorului.
Supravieţuitor al Holocaustului, scriitorul a părăsit ţara în 1986. A revenit în 1997, însă momentul a fost unul, mai degrabă, deprimant pentru Norman Manea şi a refuzat orice contact cu media sau întîlnirile publice.
Norman Manea a fost tradus în peste 20 de limbi, cărţile sale fiind elogios recenzate în principalele ziare ale ţărilor respective.
Norman Manea (n. 1936) este profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 şi pînă în 1986 a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste).
În 1992 a primit Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur, în 1993 a primit distincţia „Literary Lion” a Bibliotecii Naţionale din New York, în 2002 i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera Omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger şi a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin. În 2009 a primit din partea guvernului francez distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”. Tot din partea Franţei, Norman Manea a mai primit Premiul pentru Litere al Fundaţiei Iudaismului Francez, distincţie care i-a onorat pe George Perec şi pe Emmanuel Levinas.
La Editura Polirom a mai publicat: Plicuri şi portrete (2004), Fericirea obligatorie (ed. a II-a, 2005), Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul (2005), Anii de ucenicie ai lui August Prostul (ed. a II-a, 2005), Plicul negru (ed. a IV-a, 2007.
{mosloadposition user10}