Evoluțiile violonistului austriac de origine armeană, în vârstă de 23 de ani, Emmanuel Tjeknavorian uimesc prrin virtuozitate și strălucire. Comentatorii de pretutindeni îi laudă talentul și performanța artistică: ‘’Emmanuel Tjeknavorian a prezentat un program solo de o viruozitate care te face să lăcrimezi’’ (New York Times); ‘’Un accent de heavy- metal: dincolo de cît de bine sună, te uluiește pur și simplu, nemaivorbind de execuția sa sclipitoare’’ (Spiegel online). Numeroase competiții internaționale i-au recunoscu, și ele, meritele: în 2012, a reprezentat Austria la Concursul Eurovision pentru tineri muzicieni, unde a ocupat locul II; în acelaşi an câștigă concursul „Musica Juventus” din Viena; în 2013, a obţinut premiul I la Concursul de vioară „Stephanie Hohl”/Elveția, dar şi la cel de-al V-lea Concurs „Szymon Goldberg”/Meissen ; în toamna lui 2014, a fost primul muzician austriac din istoria Concursului „Fritz Kreisler” de la Viena, care a ajuns în faza finală, ocupând locul III; tot în 2014, a primit și „Casinos Austria Rising Star Award”, iar în decembrie 2015, a luat premiul II la Concursul internaţional “Jean Sibelius”/ Helsinki.
La invitația Filarmonicii “George Enescu”, tânărul muzician va fi prezent pe scena Ateneului Român, la începutul lunii mai 2018.
Concert simfonic
Joi, 03 si Vineri, 04 Mai 2018, 19:00 – 21:00
Sala mare
Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu”
Dirijor: Horia Andreescu
Solist: Emmanuel Tjeknavorian
Program:
• Aram Haciaturian
Adagio din Suita „Spartacus”
Dansul săbiilor din Suita „Gayane”
• Ludwig van Beethoven
Uvertura „Egmont”
• Jean Sibelius
Concertul pentru vioară și orchestră
• Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, Pastorala
Emannuel Tjeknavorian s-a născut în 1995 la Viena într-o familie de muzicieni. Începe să cânte la vioară la vârsta de cinci ani, iar la șapte ani susține primul său recital cu public. Are nouă ani cînd obţinne o bursă de studii, oferită de fundaţia marelui violonist rus Vladimir Spivakov. La 16 ani, la Universitatea de Muzică din Viena, devine elev al lui Gerhard Schultz, fost membru al Cvartetului “Alban Berg”. Cariera sa internațională, la cel mai înalt nivel, a început în momentul în care a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare a Concertului pentru vioară și orchestră de Jean Sibelius și a fost distins cu premiul II de juriul concursului internațional ce poarta numele marelui compozitor finlandez. Ne bucurăm să îl ascultăm pe tânărul violinist la București interpretând chiar lucrarea care i-a adus celebritatea
Emmanuel Tjeknavorian cântă pe o vioară Antonio Stradivari, Cremona, 1698 ce aparține Beare’s International Violin Society London.
Cele două concerte simfonice vor fi urmate de un recital cameral unde violonistul Emmanuel Tjeknavorian o va avea alături de pianista Cătălina Butcaru, absolventă a Academiei de Muzică din Viena, deţinătoare şi ea a mai multor premii la concursuri internaţionale. Din 2000, Cătălina Butcaru desfăşoară o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România, susţinând concerte pe scena Radiodifuziunii din Viena, în seria de concerte „Musica Juventutis” pe scena Konzerthaus din Viena, Filarmonica din Luxemburg, Centrul Liszt din Raiding (Austria), în cadrul Festivalului de Muzică de Cameră din Reichenau (Austria), Festivalul Golling (Austria), Festivalul Klassik Azur (Franta), Sala „Martinu” (Praga), la Ateneul Român şi Sala Radio din Bucureşti etc. În 2006 a debutat cu succes ca solistă la Londra şi doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, cu lucrări de Alban Berg, Maurice Ravel şi Robert Schumann. Pe lângă activitatea solistică, Cătălina Butcaru colaborează în diferite formaţii camerale cu muzicieni de renume, printre aceștia violonistul Yair Kless sau violoncelistul cvartetului “Alban Berg”, Valentin Erben.
Recital cameral
Sambata, 05 Mai 2018, 19:00 – 21:00
Sala mare
Recital cameral
Emmanuel Tjeknavorian – vioară
Cãtãlina Butcaru – pian
Program:
• Leoš Janácek
Sonata pentru vioarã şi pian
• Johannes Brahms
Sonata nr. 3, în re minor, pentru pian şi vioarã, op.108
• Richard Strauss
Sonata în mi bemol major pentru vioarã şi pian, op.18
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro