Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) a organizat astăzi o conferinţă de presă pe tema violenţei asupra copilului şi a modalităţilor de prevenire a acestui fenomen. La eveniment au participat dna.Ileana Savu, Secretar de Stat în cadrul ANPDC, dl.Edmond McLoughney, Reprezentant UNICEF în România, şi dna.Rodica Negrea, Director General DGASPC Timiş.
„Violenţa a căpătat forme din ce în ce mai perfide. O întâlnim în case, în şcoli, pe stradă, chiar şi pe internet. Violenţa pune în pericol sănătatea copilului, abilitatea acestuia de a învăţa şi îi refuză posibilitatea de a deveni un adult care se poate bucura de un climat familial armonios. Consecinţele violenţei pot fi devastatoare şi lasă cicatrici fizice şi emoţionale adânci, care nu se vor vindeca, poate, niciodată. Este important ca fiecare părinte şi persoană care interacţionează cu copiii să conştientizeze că stă în puterea noastră să prevenim violenţa împotriva copiilor”, a declarat dna.Ileana Savu, Secretar de Stat în cadrul ANPDC.
În perioada 28-29 septembrie 2009, ANPDC şi Reprezentanţa UNICEF în România organizează, la Timişoara, Conferinţa Naţională care deschide seria de evenimente prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Convenţiei privind Drepturile Copilului. În cadrul Conferinţei vor avea loc sesiuni de prezentări şi dezbateri la care vor participa reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Consiliului Judeţean Timiş, DGASPC-urilor, Universităţii de Vest Timişoara, Universităţii Babeş Bolyai Cluj-Napoca, ai Agenţiilor ONU în România, ANPDC, precum şi ai altor instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale.
Principalele subiecte dezbatute sunt legate de prevenirea şi combaterea violenţei asupra copilului acasă şi în familie, în şcoală şi în medii educaţionale, în instituţii, în comunitate şi la locul de muncă şi de finanţarea şi organizarea sistemului de protecţie a copilului. Astfel, se va definitiva şi promova ulterior, ca act normativ, Planul Naţional de Acţiune Integrată privind prevenirea şi combaterea violenţei asupra copilului.
„Acest plan de acţiune se bazează pe recomandările Comitetului ONU privind Drepturile Copilului. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului şi, cu acest prilej, ne reînnoim angajamentul de a lupta împotriva tuturor formelor de violenţă asupra copiilor”, a declarat dna.Ileana Savu, Secretar de Stat în cadrul ANPDC.
Principalele obiective ale Planului Naţional de Acţiune Integrată privind prevenirea şi combaterea violenţei asupra copilului ca instrument de lucru în perioada 2010-2013 sunt:
· mobilizarea în scopul prevenirii şi combaterii violenţei asupra copilului a tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu, de la nivel central şi local;
· susţinerea şi derularea programelor de formare şi instruire a profesioniştilor care interacţionează cu copiii;
· sprijinirea şi derularea de campanii naţionale şi locale de informare, sensibilizare şi educare a părinţilor, copiilor şi a comunităţii în ansamblu privind importanţa respectării drepturilor copilului.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC – www.copii.ro) asigură protecţia drepturilor tuturor copiilor români din ţară şi străinătate prin intervenţia, în condiţiile legii, în procedurile administrative şi judiciare privind respectarea şi promovarea drepturilor copilului.
ANPDC s-a constituit la 1 ianuarie 2005 şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Autoritatea nu are structuri subordonate în teritoriu. Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului funcţionează în subordinea consiliilor judeţene, respectiv ale consiliilor locale ale municipiului Bucureşti.
{mosloadposition user10}