Modificările aduse Codului Penal vor determina o scădere a violenţei la nivelul întregii societăţi, declară VIER PFOTEN
Până la trei ani închisoare sau o amendă semnificativă – acestea vor fi consecinţele uciderii sau mutilării unui animal, conform deciziei luate miercuri de Parlamentul bulgar, prin modificările la Codul Penal. Sancţiunile pentru organizarea şi participarea la luptele cu animalele au crescut în mod drastic, furnizând pedepse mai mari şi nu doar eliberarea condiţionată, conform situaţiei de până în prezent. Şi persoanele ale căror animale au rănit sau ucis o altă persoană vor răspunde din punct de vedere legal.
Ieri, in parlamentul bulgar s-a decis ca de acum inainte actele de cruzime impotriva animalelor sa fie considerate infractiuni, conform noului cod penal. Dupa lectia pe care vecinii nostri ne-au dat-o in ceea ce priveste sterilizarile, (primarul Sofiei aplica cu succes aceasta metoda de cativa ani, cu rezultate uimitoare, impreuna cu VIER PFOTEN Bulgaria), acum bulgarii ne arata inca o data faptul ca la ei se poate, la noi nu! Desi erau pana ieri singura tara membra UE in care cruzimea impotriva animalelor nu era considerate infractiune, vecinii nostril au acum o legislatie ce va fi cu siguranta aplicata cu strictete!
Autoritatile romane trebuie sa deschida ochii si sa urmeze exemplele date de Bulgaria: sterilizarea este singura solutie viabila si umana pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan! Desi pana astazi am fost cu un pas inaintea bulgarilor in ceea ce priveste reglementarile legale, in practica iata ce se intampla la noi: //stirileprotv.ro/stiri/actualitate/condamnat-la-moarte-au-cumparat-un-cal-dar-n-au-bani-sa-l-hraneasca.html.
Organizaţia internaţională pentru bunăstarea animalelor VIER PFOTEN şi-a exprimat deplina satisfacţie faţă de amendamentele adoptate. "Decizia parlamentară adoptată astăzi reprezintă un pas mult aşteptat către valorile europene comune", afirmă Johanna Stadler, director general VIER PFOTEN. "Bulgaria era singurul stat membru al UE în care cruzimea împotriva animalelor nu era considerată o infracţiune, deşi societatea bulgară nu avea, în mod clar, nicio toleranţă faţă de un astfel de comportament. Suntem încântaţi că această situaţie s-a schimbat – în principal datorită ţintei comune a politicilor instituţiilor bulgare".
Decizia parlamentului a fost rezultatul protestelor ample din această ţară şi din străinătate, în urma a numeroase cazuri de sadism faţă de animale. Căţeaua Mima a fost mutilată cu exact un an în urmă, fiindu-i tăiate cele patru lăbuţe. La începutul anului 2011, un canal TV naţional important a făcut descoperiri senzaţionale legate de luptele cu câini şi organizarea acestora, în timp ce în luna martie un ritual denumit “trichane” a determinat reacţii susţinute în străinătate. Societatea bulgară a fost şocată de alte cazuri de sadism extrem împotriva animalelor, precum spânzurarea câinilor pe un pod de pe autostrada Trakia şi în Sofia.
"Votarea amendamentelor la Codul Penal a dovedit faptul că subiectul violenţei împotriva animalelor nu este unul politic, ci unul moral şi că există un consens larg între politicienii bulgari în legătură cu acesta", adaugă Stadler. "Suntem convinşi că aceste modificări vor duce la o scădere a numărului infracţiunilor grave, deoarece s-a dovedit de foarte mult timp faptul că brutalitatea împotriva animalelor se întoarce mai devreme sau mai târziu împotriva oamenilor".
VIER PFOTEN doreşte să îşi exprime recunoştinţa faţă de toţi politicienii bulgari care au susţinut modificările la Codul Penal, contribuind astfel la alinierea legislaţiei bulgare la cea europeană.