Numărul celor care prind gustul achizițiilor online a crescut constant în ultimii câțiva ani, în special atunci când este vorba de discounturi iar, din acest punct de vedere, sezonul reducerilor de vară este cel mai popular. PayPal, companie a cărei aplicație de shopping mobil a fost descărcată de 25 de milioane de ori anul acesta, face câteva recomandări referitoare la perioada și magazinele în care poți găsi, online, cele mai avantajoase oferte de vară.
Spre deosebire de calendarele magazinelor offline, cei care cumpară online nu trebuie să respecte date stricte sau programe de funcționare când este vorba de reduceri și nici să caute produsele pe care și le doresc într-o țară anume. Oferte bune și foarte bune sunt disponibile online pe tot parcursul anului, însă există și perioade în care un cumpărător isteț poate profita de dealurile disponibile în anumite regiuni ale lumii.
Sezonul reducerilor de vară debutează la sfârșitul lui mai în Statele Unite și Marea Britanie și durează, în întreaga lume, până în septembrie.
Memorial Day și Bank Holiday – adevărate festivaluri ale cumpărăturilor în Statele Unite și Marea Britanie
Memorial Day (ultima zi de luni din mai) este zi liberă oficială și momentul cel mai bun pentru mii de magazine americane pentru a tenta publicul cu discounturi de preț de la 30% la 70%. În această perioadă, merită să arunci un ochi pe site-urile unor magazine îndrăgite de clienții PayPal, cum ar fi Saks Fifth Avenue, Bloomingdale’s, J.Crew, Neiman Marcus sau Nine West și să verifici dacă există oferte dedicate pentru clienții din regiunea în care locuiești. De exemplu, magazinele menționate au chiar și acum, în secțiunea “Sales”, produse la ale căror prețuri s-a aplicat un discount de 50 – 60%.
Bank Holiday este varianta “British” a Memorial Day, zi în care britanicii nu pot rezista unei sesiuni de shopping, grație ofertelor irezistibile oferite de magazine, inclusiv reduceri de preț de până la 80%. Și în Marea Britanie, cumpărătorii inspirați preferă ofertele și achizițiile online, scapând astfel de aglomerație și cozi interminabile.
În Europa, sezonul reducerilor începe în iunie și se încheie la finele lui septembrie. Ce cumpără utilizatorii PayPal din magazinele europene în perioada reducerilor de vară: pantofi eleganți și haine pentru copii din Italia, haine la modă pentru tineri din Germania și Olanda, parfumuri și articole sport, dar și haine de designer, cel mai adesea căutate în magazinele online franțuzești.
Pentru ce produse economisești cel mai mult când cumperi din străinătate?
Pasionații de electronice au la dispoziție cele mai importante discounturi atunci când vine vorba de achiziții online. De exemplu, un iPhone 5 costă, în România, peste 3.000 RON. În Statele Unite și Marea Britanie, prețul smartphone-ului menționat este de circa 2.000-2.200 RON.
Și obiectele de îmbrăcăminte se găsesc în magazinele online din străinătate la prețuri mai bune în perioada de “Sales”. De exemplu, jeanșii clasici Levi’s 501 pot fi cumpărați cu până la 100-150 RON mai ieftin decât în magazinele autohtone; o situație similară poate fi întâlnită și atunci când e vorba de achiziționarea de ochelari de soare, cum ar fi faimoșii Ray Ban Aviator (disponibili în magazinele online străine cu prețuri mai mici cu cel puțin 200 RON decât pe piața autohtonă).
Siguranță și confort – principalele motive să cumperi online
Consumatorii români, ca și cei din restul Europei Centrale și de Est, sunt din ce în ce mai conștienți de drepturile pe care le au în conformitate cu regulile Uniunii Europene, inclusiv cu prevederile care menționează că orice produs cumpărat din Uniunea Europeana, Norvegia și Islanda poate fi subiectul unei reclamații, în termen de doi ani de la data cumpărării, chiar și atunci când achiziția a fost făcută în sezonul de reduceri. În plus, numeroase magazine online acceptă, în limitele unui termen, returnarea produselor cumpărate.
De asemenea, este indicat pentru consumatori să folosească metode de plată sigure, cum este PayPal, care oferă cumpărătorilor protecție totală în legatură cu achizițiile făcute. Acest lucru ne ajută să nu ne mai facem griji că am fost înșelați de cineva sau că vom primi un pachet cu un cu totul alt conținut decât cel comandat. Atunci când platești cu PayPal și se întâmplă ceva cu comanda, PayPal acoperă total costul tranzacției, inclusiv taxa de expediere.
Ghidul cumpărătorului inteligent sau ce să ții minte înainte să faci achiziții în sezonul reducerilor de vară
√ Organizează-te!
Fă-ți o listă care să includă exact ce vrei să cumperi, cât de mult vrei să cheltui și idei referitoare la posibile produse care s-ar putea dovedi utile. Cu cât ești mai organizat înainte să începi să cumperi, cu atât vei economisi mai mult timp și bani.
√ Compară prețurile
Compară prețurile online înainte de a cumpăra. Numeroși retaileri introduc deja ofertele de vară înainte ca sezonul reducerilor să înceapă; de exemplu, comercianții care folosesc PayPal ca metodă de plăți includ de regulă în oferta lor dealuri exclusiviste și promoții special pentru clienții PayPal.
√ Ia în calcul taxele de expediție
Este posibil să găsești o super-oferă de preț pentru un produs pe care ți-l dorești, însă este posibil și ca taxele de expediție care se aplică să fie foarte mari. Asigură-te că verifici tarifele de expediție înainte de a cumpăra. De asemenea, ține minte că magazinele care vând prin PayPal oferă transport gratuit în sezonul reducerilor de vară
√ Taxe vamale sau nu?
Pentru cumpărăturile făcute din magazine online care operează pe teritoriul Uniunii Europene, comenzilor făcute de către clienți nu li se aplică taxe vamale. În plus, nici produsele achiziționate din afara Uniunii Europene nu sunt vămuite dacă valoarea lor nu depășeste 150 de euro. La majoritatea achizițiilor făcute, se plătește numai taxa pe valoare adăugată, care variază de la o țară la alta.
√ Verifică politica de returnare a produsului
Până să adaugi produse în coșul virtual, verifică întâi regulile de funcționare ale magazinului de unde te-ai hotărat să cumperi.
Păstrează chitanțele și confirmarea transferului în cazul în care acestea îți vor fi solicitate pentru a ți se putea înapoia banii pe un produs returnat.
Multe magazine schimbă regulile de rambursare special pentru perioadele de reduceri, permițând înlocuirea produselor, dar nu și returnarea banilor. De aceea, este indicat să folosești un sistem de plăți care garantează protecția cumpărătorilor, cum este PayPal. Dacă produsele pe care le-ai comandat nu îți sunt livrate, dacă comanda ajunge incompletă sau cu alte produse, PayPal îți dă înapoi întreaga sumă plătită, inclusiv costurile de expediere.