Viitorul Europei, drepturile cetățenilor și redresarea după criza economică sunt subiectele care vor fi discutate la cel de al 33-lea dialog cu cetățenii (a se vedea anexa) pe care vicepreședintele Comisiei Europene, Viviane Reding, îl va purta cu 350 de cetățeni la Stockholm. Dezbaterea va avea loc la 15 octombrie, iar vicepreședintelui Reding i se vor alătura Birgitta Ohlsson, ministrul suedez al afacerilor europene, Olle Ludvigsson, deputat european, și Margareta Björk, primarul general al orașului Stockholm.
„Suedia este un lider mondial în promovarea inovării: ABBA, Volvo, IKEA sau chiftelele își au originea în Suedia și au avut un succes enorm în Europa. Însă pentru mine, probabil cea mai importantă invenție suedeză este instituția ombudsmanului, creată pentru a răspunde plângerilor cetățenilor. Astăzi, instituția ombudsmanului a devenit un pilon central al oricărei democrații, dând cetățenilor posibilitatea să se facă auziți. Așadar, nu îmi pot imagina un loc mai potrivit decât acesta pentru a discuta cu cetățenii cu privire la modalitățile de a consolida și mai mult fundațiile democratice ale Europei”, a declarat vicepreședintele Reding, comisar UE pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Aștept cu nerăbdare să aud ideile cetățenilor suedezi, opiniile și așteptările lor cu privire la viitorul Uniunii noastre. A venit poate vremea ca o nouă inovație suedeză să fie importată în Europa!”
Dialogul cu cetățenii va avea loc în incinta primăriei orașului Stockholm, marți, 15 octombrie, între orele 13:00 și 15:00 CET. Acesta va fi moderat de Richard Olsson, un cunoscut prezentator de la televiziunea națională suedeză și va fi transmis în direct la postul național de televiziune.
Dezbaterea va fi interactivă, participanții putând utiliza dispozitive de vot pentru a-și face cunoscute opiniile. De asemenea, vor fi transmise prin webstream și discutate contribuțiile primite prin intermediul mijloacelor de comunicare sociale de la persoanele care nu pot participa la eveniment. Sunt binevenite întrebările transmise prin Twitter, cu utilizarea hashtag-ului # EUDeb8, și întreaga dezbatere poate fi urmărită în direct prin webstream, la adresa //www.eu-kommissionen.se/.
Context
Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?
În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul European al Cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe tot parcursul anului, membri ai Comisiei poartă dezbateri cu cetățenii despre așteptările acestora privind viitorul, în cadrul unor dialoguri cu cetățenii desfășurate în întreaga UE.
Vicepreședintele Reding a participat deja la dezbateri la Cádiz (Spania), Graz (Austria), Berlin (Germania), Dublin (Irlanda), Coimbra (Portugalia), Salonic (Grecia), Bruxelles (Belgia) și Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Varșovia (Polonia), Heidelberg (Germania), Sofia (Bulgaria), Namur (Belgia), Trieste (Italia) și Helsinki (Finlanda). În cursul anului 2013 și în primele luni ale anului 2014 vor fi organizate în întreaga Uniune Europeană numeroase alte dialoguri, în cadrul cărora politicieni de la nivel european, național și local vor purta dezbateri cu cetățeni din toate categoriile sociale.
Urmăriți toate dialogurile la adresa: //ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.
S-au realizat progrese importante în cei douăzeci de ani de la introducerea cetățeniei UE.
Un sondaj Eurobarometru recent arată că 69% dintre suedezi se simt europeni (media pentru cetățenii UE fiind de 62%). Cu toate acestea, numai 55% afirmă că știu ce drepturi le conferă cetățenia UE. În același timp, 75% dintre suedezi vor să știe mai multe despre drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE.
Acesta este motivul pentru care Comisia a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor, un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Dialogurile cu cetățenii se află în centrul activităților organizate pe parcursul acestui an.
De ce Comisia organizează aceste dialoguri acum?
Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru direcția pe care o va adopta Uniunea Europeană, multe voci pronunțându-se în favoarea evoluției către o uniune politică de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. În plus, procesul de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii. Prin urmare, este mai important ca oricând ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri.
Care va fi rezultatul dialogurilor?
Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi, totodată, pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.
La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de-al doilea Raport privind cetățenia UE, care menționează 12 noi măsuri concrete pentru soluționarea problemelor cu care continuă să se confrunte cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind dreptul cetățenilor UE și viitorul lor.
1. Dialogurile cu cetățenii: dezbaterea privind viitorul Europei continuă…
2. Trei cetățeni suedezi din patru vor să știe mai multe despre drepturile lor
Sursa: Eurobarometru Standard nr. 79 – mai 2013
3. Cetățenii suedezi consideră că pacea și libera circulație este realizarea cea mai importantă a UE
Sursa: Eurobarometru Standard nr. 79 – mai 2013
Pagini Utile
-
Informații suplimentare privind dialogul de la Stockholm
-
Dezbaterile cu cetățenii privind viitorul Europei
-
Cetățenii europeni își spun punctul de vedere – rezultatele consultării cu privire la drepturile cetățenilor UE
-
Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție
-
Pagina de internet a Reprezentanței CE în Suedia
-
O puteți urmări pe Viviane Reding pe Twitter: @VivianeRedingEU
-
Pentru a participa la dezbatere pe Twitter: #EUdeb8