Fundatia pentru Protectia Animalelor VIER PFOTEN Romania si Fundatia VIER PFOTEN International reprezentata legal prin ”Societatea de Avocati Maria Ilie & Asociatii”, a intreprins urmatoarele demersuri legale, referitor la cazul petrecut la gradina zoologica dinBraila unde un cal a fost omorat cu sange rece de ingrijitori:
– sesizare la Directia Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor a Judetului Braila, impotriva Directorului Gradinii Zoologice Braila, d-na. Simona Draghincescu;
– plangere penala indreptata impotriva Directorului Gradinii Zoologice Braila, d-na. Simona Draghincescu;
– sesizare la Directia Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor a Judetului Braila, impotriva ingrijitorului Grigorenco Ionica;
– plangere penala indreptata impotriva Medicului Veterinar, Gabriel Ene, pentru fapta de „Neglijenta in Serviciu”, (prev. si sanctionata de art. 249, alin.1 Cod Penal), la Inspectoratul Judetean De Politie Braila;
– sesizare la Colegiul Medicilor, indreptata impotriva Medicului Veterinar, Gabriel Ene.
In urma sesizarilor efectuate la Inspectoratul Judetean De Politie Braila, organul de politie va avea obligatia legala, sa intreprinda actele in vederea indeplinirii urmatoarelor obiective:
– completarea informatiilor pentru a le aduce la nivelul unor cunostinte si constatari care sa determine inceperea urmaririi penale;
– verificarea informatiilor deja detinute in baza sesizarii primite;
– verificarea existentei sau inexistentei vreunuia din cazurile prevazute la art. 10 C.P. Pen.¹, ori a unui caz de nepedepsire a caror incidenta ar putea determina, dupa caz, dispunerea inceperii sau neinceperii urmaririi penale.
Astfel, in cursul urmaririi penale, daca se va constata existenta vreunuia din cazurile prevazute in art. 10, procurorul, la propunera organului de cercetare penala sau din oficiu, poate dispune una din urmatoarele solutii:
– clasarea, cand nu exista invinuit in cauza;
– scoaterea de sub urmarire, in cazurile prevazute in art. 10 lit. a)-e), cand exista invinuit sau inculpat in cauza;
– incetarea urmaririi penale, in cazurile prevazute de art. 10 lit. f)-h) , i¹) si j), cand exista invinuit sau inculpat in cauza.
Avand in vedere gravitatea faptelor petrecute, legislatia actuala, prin care s-a incercat sa se ofere o protectie si o garantie referitor la drepturile animalelor, consideram ca organele abilitate din Romania au obligatia atat legala cat si morala sa aplice legea, si sa nu ramana in impasibilitate ca in multe alte cazuri.
Drept urmare, in urma demersurilor noastre, consideram obligatorie dispunerea urmaririi penale impotriva Directorului si a Medicului Veterinar al Gradinii Zoologice Braila. In acest sens noi o sa supraveghem, in limitele pe care legea ni le permite, tot cursul urmaririi penale, pentru a putea contesta, daca este cazul, direct la Instanta de Judecata, rezolutia de neincepere a urmaririi penale intocmita de procuror.
Daca organul de cercetare penala considera ca sunt temeiuri pentru punerea in miscare a actiunii penale, va face propuneri in acest sens, pe care le inainteaza procurorului, iar acesta, daca este de acord cu propunera pune in miscare actiunea penala prin ordonanta.
In cauzele in care actiunea penala a fost pusa in miscare, dupa indeplinirea dispozitiilor privitoare la prezentarea materialului de urmarire penala, cercetarea penala se considera terminata. Organul de cercetare penala va inainta procurorului dosarul cauzei insotit de un referat, care va cuprinde fapta retinuta in sarcina inculpatului, probele administrate si incadrarea juridica.
Fata de toate aceste aspecte, Fundatia pentru Protectia Animalelor VIER PFOTEN Romania si Fundatia VIER PFOTEN International, ofera garantia unei serioase implicari pentru solutionarea corecta a cazului de la Braila.
{mosloadposition user10}