150 de tone de hrana vor fi transportate in Delta Dunarii
În Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, pe grindul Letea se afla aproximativ 2500 de cai salbatici. O parte dintre acestia erau folositi inainte de anul 1990 pe scara larga, alaturi de masinele agricole, pentru obtinerea unor productii cat mai mari. Dupa 1990, in urma declinului economic al zonei, multi dintre acesti cai, din cauza lipsei resurselor financiare pentru procurarea hranei si personalului necesar ingrijirii lor, au fost lasati liberi, salbaticindu-se si inmultindu-se.
Cabalinele salbatice din cadrul zonei Grindului Letea s-au refugiat in mare parte pe aria strict protejata din Padurea Letea ( 2800 ha ) lucru considerat de administratorii zonei ca fiind primejdios pentru echilibrul dinamic al ecosistemelor in care acestia habiteaza, cu toate ca dupa iarna trecuta mortalitatea in randul populatiei de cai a fost foarte ridicata.
Datorita acestui fapt, existenta cabalinelor din zona grindului Letea si mai ales a perimetrului Padurii Letea este pusa sub semnul intrebarii iar caii salbatici sunt considerati o specie conflict pentru Administratia Rezervatiei Delta Dunarii si Directiei Silvice Tulcea.
In realitate acesti cai constituie un element esential al ecosistemului natural al rezervatiei, fiind totodata unici in Europa! Ei reprezinta, alaturi de zona in care traiesc, un tot unitar iar interdependenta dintre cabaline si mediul in care traiesc este de necontestat. De aceea, VIER PFOTEN a decis sa intervina si sa ajute acesti cai sa supravietuiasca unei ierni ce se anunta inca de pe acum foarte friguroasa. Astfel, 150 de tone de ovaz, orz, fan si lucerna vor fi transportate la Letea, maine, urmand ca in primavara anului viitor, VIER PFOTEN impreuna cu autoritatile responsabile sa demareze un program de vaccinare si control al reproductiei.