Masuri preventive privind efectele razboiului din Ucraina
- Primele au crescut semnificativ, cu 11,2%, pana la 3,45 miliarde de euro
- Profitul (inainte de impozitare) a scazut usor, cu 3,3%, la 124 de milioane de euro
- Rata combinata s-a imbunatatit vizibil, cu 0,6 puncte procentuale, la 94,6%
Vienna Insurance Group si-a continuat evolutia pozitiva de anul trecut si in primul trimestru al anului 2022. Datorita debutului in forta din noul an financiar, activitatea operationala a crescut semnificativ. “Inca de anul trecut am reusit sa controlam efectele pandemiei asupra operatiunilor grupului, iar in 2022 am inregistrat un inceput de an foarte bun pe toate pietele si liniile de business. Acest lucru se reflecta in cresterea de doua cifre din primul trimestru al acestui an, care la acel moment nu ingloba inca efectele razboiului din Ucraina, declansat la sfarsitul lunii februarie.
Din cauza mentinerii incertitudinilor in ceea ce priveste situatia din Ucraina si a efectelor de ordin economic greu de estimat pe termen lung, pentru restul anului financiar nu ne asteptam la o evolutie la fel de accelerata ca in primul trimestru. La nivelul grupului VIG, am luat masuri preventive in valoare de aproximativ 75 de milioane de euro.
Principala noastra preocupare ramane legata de colegii din companiile din Ucraina, care in aceasta perioada extrem de dificila dau dovada de atitudine pozitiva si profesionalism, mentinand in mare masura operationale liniile de business in zonele mai putin afectate de razboi.
La nivelul intregului an 2022 ne asteptam ca evolutia activitatii operationale sa ramana pozitiva, sustinuta de capitalizarea puternica, de modelul nostru de business diversificat si de masurile de optimizare implementate consecvent de-a lungul anilor”, a explicat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.
Crestere a primelor pe toate liniile de business
Ca urmare a cresterii primelor cu 348 milioane de euro, volumul total al subscrierilor din primul trimestru al anului 2022 a inregistrat un avans semnificativ, de 11,2%, pana la 3,45 miliarde de euro. Subscrierile au crescut la nivelul tuturor liniilor de business si pietelor VIG. S-au inregistrat cresteri de doua cifre ale primelor pe segmentele RCA (+18,8%), proprietati si raspunderi (+15,2%) si asigurari de sanatate (+11,6%). Avansul puternic a fost sustinut in special de evolutia de pe pietele din Republica Ceha (+103 milioane de euro) si din regiunea ECE extinsa (+148 milioane de euro), in special in Romania, Tarile Baltice, Serbia, Ucraina si Ungaria.
Profit in usoara scadere
Profitul inainte de impozitare a scazut cu 3,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, situandu-se la 123,8 milioane de euro, pe fondul masurilor preventive luate in contextul razboiului din Ucraina, care au dus la scaderea rezultatului financiar. Rezultatul financiar din primul trimestru al anului 2022 (excluzand companiile consolidate prin punere in echivalenta) a fost de 148,1 milioane de euro, in scadere cu 15,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net a fost de 91,3 milioane de euro, in scadere cu 7,7% fata de primul trimestru al anului 2021.
Rata combinata s-a imbunatatit semnificativ
Costurile mai mici precum si scaderea ratei daunelor au condus la imbunatatirea semnificativa a ratei combinate pana la 94,6%, comparativ cu primul trimestru din 2021 (95,2%). Cele mai bune evolutii ale ratei combinate au fost inregistrate pe pietele din Austria, Republica Ceha si regiunea ECE Extinsa, in special in Bulgaria si Romania.
La 31 martie 2022, investitiile grupului VIG, incluzand numerarul si echivalentele in numerar, erau de 36,1 miliarde de euro.