„Uniunea Europeana are nevoie de mai multa democratie”
„Europa este democratică, însă va trebui ca în viitor să devină și mai democratică dacă se dorește ca aceasta să obțină noi competențe”. Iată ce declară vicepreședintele Comisiei Europene, doamna Viviane Reding, înaintea unui dialog cu cetățenii pe care îl va susține în data de 16 iulie, la Heidelberg, alături de ministrul-președinte al regiunii Baden-Württemberg, domnul Winfried Kretschmann. Dialogul face parte din seria mai largă a evenimentelor propuse de Comisie pentru discutarea viitorului Europei. După 24 de dialoguri desfășurate în 14 state membre ale Uniunii Europene, aproximativ 400 de cetățeni se vor reuni marți la Heidelberg și vor avea ocazia de a-și exprima punctele de vedere, de a face comentarii și de a adresa politicienilor întrebări cu privire la viitorul Europei, la consecințele crizei economice și la drepturile pe care le au în calitate de cetățeni europeni.
„Baden-Württemberg dorește să sporească participarea cetățenilor, iar eu încurajez acest lucru. Va fi nevoie de o participare mai mare a cetățenilor și în ceea ce privește chestiunile europene. Doresc să discut cu participanții la dialogul de la Heidelberg despre modul în care putem realiza cel mai bine acest lucru”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul UE pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Întâlnirea de la Heidelberg din 1848 a reprezentat o etapă importantă în direcția dezvoltării democrației în Germania, la care a contribuit în mod decisiv reuniunea din biserica Sfântul Paul din Frankfurt. Europa are nevoie astăzi de un elan democratic asemănător.”
Dialogul cu cetățenii va avea loc în data de 16 iulie, între orele 19:00 și 21:00 (ora Germaniei) în Hala 02 din Heidelberg. Dezbaterea poate fi urmărită în direct prin web stream. Moderatorul acestei dezbateri este jurnalistul SWR Mathias Zurawski. Cetățenii din întreaga Europă pot participa, de asemenea, prin Twitter, utilizând hashtagul #EUdeb8. Cei interesați pot participa și se pot informa prin Twitter @EU Muenchen și Facebook înainte de începerea evenimentului.
Context
Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?
În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul European al Cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor UE și drepturilor acestora. Pe tot parcursul anului, comisari ai UE, membri ai Parlamentului European și politicieni din toate statele membre ale UE vor organiza dezbateri cu cetățenii despre așteptările acestora privind viitorul, în cadrul unor dialoguri cu cetățenii (reuniuni publice) desfășurate în întreaga Uniune Europeană.
Dialogul cu cetățenii care are loc la Heidelberg este al treilea eveniment de acest tip din Germania, după dezbaterile desfășurate la Berlin (10.11.2012) și la Düsseldorf (8.5.2013). Alte dialoguri cu cetățenii au avut loc la Cadiz, Graz, Dublin, Torino, Coimbra, Salonic, Bruxelles, Esch-sur-Alzette, Varșovia și Creta. Pe lângă acestea, au avut loc și alte dezbateri cu cetățenii în cele patru săptămâni care au precedat dialogul de la Heidelberg, și anume la Tübingen, Karlsruhe, Mannheim, Erbach și Darmstadt, toate fiind organizate cu scopul de a implica cât mai mulți cetățeni ai UE în dialogul privind viitorul Europei. Puteți urmări toate dezbaterile la adresa: //ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm.
Toate dialogurile cu cetățenii sunt focalizate asupra așteptărilor cetățenilor cu privire la viitorul Uniunii Europene și asupra unei eventuale necesități de a face mai multe pentru ca drepturile cetățenilor UE, ca de exemplu libera circulație în cadrul UE, să poată fi aplicate în viața cotidiană. Rezultatele vor fi incluse în propunerile privind dezvoltarea viitoare a Uniunii Europene, pe care le va elabora Comisia Europeană în 2014.
De ce organizează Comisia aceste dialoguri tocmai acum?
Europa se află la o răscruce de drumuri. Toată lumea vorbește despre viitorul Europei, multe voci pronunțându-se în favoarea unei uniuni politice de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru evoluția Uniunii Europene. Continuarea procesului de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii.
În plus, deseori cetățenii consideră că nu sunt destul de bine informați cu privire la drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE. Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru , 74 % din cetățeni (Germania: 63 %) se consideră „europeni”, însă 42 % (Germania: 54 %) nu știu ce drepturi comportă acest lucru.
Aceste dialoguri reprezintă o ocazie prielnică de informare a cetățenilor europeni cu privire la drepturile lor, oferindu-le în același timp șansa de a-și exprima punctele de vedere în legătură cu evoluția viitoare a Uniunii Europene. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.
Cum pot participa cetățenii la procesul decizional al UE?
Ei pot face acest lucru din cinci în cinci ani, cu ocazia alegerilor Parlamentului European – următoarele alegeri având loc în mai 2014.
Parlamentul European alege președintele Comisiei Europene în urma propunerii Consiliului European. Comisia Europeană este numită, în întregimea sa, de către Consiliul European în urma aprobării Parlamentului European. În plus, Comisia a recomandat partidelor politice să desemneze un candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene (a se vedea IP/13/215).
Toți cetățenii UE au dreptul de a adresa o petiție Parlamentului European în legătură cu teme care sunt de competența Uniunii Europene și care îi vizează personal.
În cazul în care există cel puțin un milion de cetățeni din cel puțin șapte state membre ale UE care vor să lanseze o inițiativă cetățenească, ei pot sesiza Comisia Europeană să propună un act legislativ.
Comisia organizează în mod regulat consultări pe diferite teme la care pot participa toți cetățenii europeni.
ANEXĂ
1. Tinerii germani participă la alegerile europene pentru că democrația este importantă pentru ei.
Sursă: Flash Eurobarometru nr. 375: Sondaj de opinie realizat prin telefon în aprilie 2013, la care au participat persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani
2. Germanii se simt europeni, dar nu cunosc destul de bine drepturile pe care le au în calitate de cetățeni ai UE
Sursă: Eurobarometru Standard 78
3. Așteptările pe care le au germanii de la UE vizează în primul rând combaterea crizei economice și consolidarea cooperării dintre statele membre.
Sursă: Eurobarometru Standard 78
Pagini Utile
- Dezbatere cu privire la viitorul Europei (Dialog cu cetățenii UE):
//ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/index_en.htm
- Anul european al cetățenilor, 2013:
- Inițiativa cetățenilor europeni:
- Portal centralizat pentru consultări, bloguri și discursuri ale Comisiei Europene cu privire la drepturile cetățenilor UE:
- Rezultatele consultării online cu privire la drepturile cetățenilor UE:
//ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_de.pdf
- Pagina de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene:
//ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_de.htm
-
Puteți urmări activitatea doamnei vicepreședinte pe Twitter:@VivianeRedingEU
-
Puteți participa la dezbatere pe Twitter:#EUdeb8