Fundaţia pentru Pluralism, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, lansează platforma online a programului educaţional „Viaţa mea: un «joc» serios”
Fundaţia pentru Pluralism lansează site-ul www.viatameaunjocserios.ro, componenta online a programului educaţional “Viaţa mea: un «joc» serios”, dezvoltat cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi finanţat de Philip Morris România şi British American Tobacco România. Programul se adresează elevilor din clasele V-VIII şi are ca obiectiv îmbunătăţirea comunicării adult-elev, pentru a contribui în acest fel la dezvoltarea autonomiei personale a pre/adolescenţilor.
Platforma online vine în completarea acţiunilor realizate anterior în cadrul progamului, în dorinţa de a extinde dialogul cu categoriile interesate şi în mediul online, ţinând cont de potenţialul său interactiv şi dinamic şi de interesul crescut al pre/adolescenţilor faţă de acesta.
Site-ul a fost construit pornind de la cele două valori fundamentale ale programului, acelea de informare a pre/adolescenţilor pe teme de interes specifice vârstei, dar şi de stimulare a interacţiunii şi comunicării cu adulţii, fie că este vorba de profesori sau părinţi.
Pentru a răspunde mai eficient nevoilor de comunicare ale celor trei categorii vizate – pre/adolescenţi, părinţi şi profesori, site-ul include trei secţiuni dedicate cu articole, sfaturi şi informaţii. Astfel, secţiunea pentru copii vine în întâmpinarea adolescenţilor şi oferă răspunsuri legate de viaţa sexuală, fumat, consumul de alcool şi droguri, subiecte tabu de cele mai multe ori în discuţiile cu adulţii. Secţiunile pentru părinţi şi profesori includ sfaturi în ce priveşte comunicarea cu adolescenţii, pentru a evita situaţiile de blocaj comunicaţional cauzate de lipsa înţelegerii reciproce. Mai mult decât atât, părinţii pot apela la numeroasele resurse pentru a identifica potenţialele comportamente de risc ale copiilor lor, dar şi pentru a alege abordarea potrivită în soluţionarea problemelor.
“Perioada adolescenţei reprezintă un moment de maximă deschidere către nou, curiozitate şi nevoie de informaţie. Tocmai înţelegerea deficitară de către adulţi a acestor aspecte este cauza cea mai frecventă a problemelor de relaţionare cu copiii. Adaptarea la noile medii de comunicare poate constitui o modalitate de reconciliere a celor două părţi şi de fructificare a înclinaţiei pre/adolescenţilor către mediul virtual, în special în ceea ce priveşte necesităţile lor informaţionale. Oferind, prin intermediul site-ului, răspunsuri la întrebările pre/adolescenţilor pe subiecte pe care ezită să le discute cu părinţii, putem evita informarea defectuoasă şi deficitară, din surse neavizate”, a spus Aurora Liiceanu, autorul manualului Viaţa mea: un ”joc” serios.
Programul educaţional, iniţiat ca program pilot “Decizia e a mea!" în 1998 în 16 şcoli din Bucureşti şi Otopeni, a fost extins treptat la nivel naţional, fiind inclus în sistemul educaţional după numai 5 ani de funcţionare. Programul este susţinut de manualul redactat sub coordonarea Aurorei Liiceanu, un ghid practic pentru profesori, diriginţi şi consilieri şcolari. Manualul reprezintă un instrument de lucru care are ca principal obiectiv sensibilizarea elevilor faţă de comportamentele de risc (fumat, consum de droguri, alcool, dependenţa de calculator etc.), dar şi dezvoltarea responsabilităţii individuale şi a atitudinii critice la elevi. Programul a beneficiat şi de o schimbare a identităţii la sfârşitul anului 2007, devenind “Viaţa mea: un «joc» serios”, moment care a marcat şi extinderea acestuia la întregul ciclu gimnazial.
{mosloadposition user10}