Magia artei dramatice, plastice și decorative românești a decurs întotdeauna din naturalețea și "tinerețea fărʹ de bătrânețe" ce a caracterizat artiștii români ai tuturor timpurilor.
De la maeștrii Aman și Petrașcu care surprindeau emoția naturii ce tresărea sub privirea personajelor feminine și viceversa, la minuțiozitatea obiectelor decorative Art Nouveau și până la chipurile expresive ale actorilor români care făceau spectatorii să treacă de la suspans la calm într-o clipită, universul cultural românesc se poate mândri cu o prospețime spirituală unică în lume.
Un "Cântec de dor" (valoare estimativă: 8.000 – 14.000 euro) ne scrie Theodor Aman, așa cum numai un pictor romantic prin definiție ar trasa povestea unei fete îndrăgostite, pierdute în reveria unei poezii eminesciene. Un alt tip de freamăt este surprins și de Eustațiu Stroenescu în opera "Les beaux esprits"(valoare estimativă: 10.000 – 18.000 euro), venit din pitorescul orașului interbelic. Un artist timid, dar care reușește să-și elibereze emoțiile prin tușe și culori, Gheorghe Petrașcu surprinde cu sensibilitate în opera "În grădină""(valoare estimativă: 18.000 – 28.000 euro) calmul și furtuna ca și cum cele două nu pot exista una fără cealaltă. Alți artiști prezenți în expoziției Licitației de Art Nouveau și Romantism sunt Nicolae Vermont, Octav Băncilă, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ion Theodorescu-Sion, Ipolit Strâmbu, George Demetrescu Mirea, Kimon Loghi și mulți alții.
În cadrul expoziției Licitației de Art Nouveau și Romantism, o mare importanță o au și obiectele decorative, care păstrează o memorie a propriului destin. Dintre aceste piese de colecție prețioase amintim de fructieră din porțelan Ernst Wahliss (estimare: 1.200 – 1.800 euro), casetă de bijuterii, decorată cu personaje antice, sfârșitul sec. XIX (estimare: 700 – 1.000 euro), pereche de statuete din argint, reprezentând cavaleri de turnir (estimare: 5.000 – 6.000 euro), lampă Daum Nancy, decorată cu peisaj de pădure (estimare: 1.200 – 1.800 euro), serviciu Biedermeier, din argint (estimare: 2.500 – 3.500 euro).
Pentru a oferi publicului șansa de a avea un obiect care a aparținut idolilor lor, expoziția Licitației "Memorabilia – Cinema, Teatru, Muzică" prezintă obiecte de colecție care au fost purtate pe scenă de preferații lor precum rochia purtată de actrița Rodica Popescu Bitănescu în piesa "Rivalii" (preț de pornire: 150 euro) sau geaca din piele ce i-a aparținut solistului Holograf, Dan Bittman, cu autograf (preț de pornire: 150 euro).
Fotografii cu Constantin Tănase, Tony Bulandra, Constantin Nottara, Toma Caragiu, Puiu Călinescu sau Dina Cocea (prețuri de pornire între 50 și 150 euro), un program al Teatrului Național din București, decorat în manieră Art Nouveau, din 1910 (preț de pornire: 100 euro), afișe ale unor filme celebre precum "Tootsie" sau "Râdem cu Stan și Bran" se regăsesc în expoziție. Inedite sunt și cutia cu jetoane de poker ce i-a aparţinut actorului Constantin Tănase (preț de pornire: 50 euro) și chitară electro-acustică Martinez Johnson ce i-a aparținut lui Nicu Alifantis (preț de pornire: 500 euro).
Suita de obiecte de colecție și opere de artă rare ale Licitației "Memorabilia – Cinema, Teatru, Muzică", Licitației de Art Nouveau și Romantism, Licitației patrimoniului Margareta Sterian dintr-o importantă colecție germană și Licitației de Militaria și Antichități vor putea fi admirate în perioada 5 – 19 mai la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5. Primele două licitații vor avea loc joi, 15 mai, iar ultimele două marți, 20 mai. Toate cele patru licitații vor fi organizate la Athénée Palace Hilton.