Știm cum toții că noul coronavirus este răspândit prin aerosoli, iar în spațiile restrânse, supraaglomerate și slab ventilate, cum ar fi școlile, riscul de infectare este mult mai ridicat. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că ventilația este o soluție care poate să stopeze răspândirea virusului în interior. În acest caz, apare necesitatea instalării unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură, cea mai eficientă metodă de ventilație pe timp de iarnă, fără costuri suplimentare de încălzire. Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură de la Atrea asigură un flux aer curat permanent în incinte, reducând gradul de transmitere a virusurilor cu până la 80%.
Sistemele Atrea, soluția pentru școlile și grădinițele din România
Unitățile de ventilație cu recuperare de căldură Atrea au fost implementate în două instituții de învățământ din Oradea, mai exact la Colegiul Național Onisifor Ghibu și Școala Gimnazială Dacia. În cele două unități de învățământ din Oradea au fost instalate peste 120 de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură în sălile de clasă, cancelarie, laboratoare și săli de sport. Debitul de aer a fost gândit astfel încât să asigure un minim de 25 m3/h de aer proaspăt pentru fiecare copil. De asemenea, sunt foarte silențioase, iar nivelul de zgomot nu depășește 35 dB la un debit de aer de 700 m3/h, cât este necesar pentru o sală de clasă cu maximum 30 de copii.
De asemenea, sistemele Atrea au fost implementate și la Colegiul Naţional Mihai Viteazu din Bucureşti. Administratorii unității au devenit conştienți de necesitatea unui astfel de sistem înainte de apariția pandemiei. Aici, a fost implementată o unitate cu recuperare de căldură de tip DUPLEX INTER 850. Echipamentul asigură un grad înalt de eficienţă, este integrat şi accesorizat complet, iar în plus are parametrii acustici foarte mici.
Totodată, mai multe grădinițe au apelat la această soluție, cum este cea din Siculeni, județul Harghita. Aici s-a folosit o unitate de ventilare Duplex 3600 Flexi cu 6 Easy Boxuri, care asigură un control individual pe fiecare clasă în parte. Debitul calculat pe fiecare clasa este de 500 m3/h, ceea ce înseamnă un total de 3000 m3/h asigurat de unitatea centrala Duplex 3600 Flexi, cu o eficiență în recuperarea căldurii de peste 93%.
Acest sistem de comandă și control este de ultimă generație, având în vedere faptul că permite utilizarea unei centrale de tratarea aerului pe mai multe clase, cu un control individual pe fiecare clasă, în functie de nivelul de dioxid de carbon, unitatea fiind dotată cu astfel de senzori.
O altă grădiniță unde au ajuns sistemele de ventilație cu recuperare de căldură Atrea este Grădinița Aranyalma din Miercurea Ciuc. Aici au fost implementate 14 unități Duplex Inter, ultra-silențioase, concepute exact pentru școli având un montaj de tip „dulap”, stand-alone, fiind perfecte pentru spațiile deja construite, nefiind necesara instalarea de tubulatură. De asemenea, aceste unități oferă posibilitatea de a integra un sistem de lămpi UV-C, pentru o igienizare completa a claselor.
Sistemele Atrea implementate la stadionul Arcul de Triumf din București
Stadionul Tineretului Arcul de Triumf este unul dintre cele mai moderne stadioane din Europa. Costul total a depășit 36 milioane de euro, având o capacitate de 8.207 locuri. Aici au fost livrate șase centrale de tratarea aerului care asigură aer proaspăt în zona de vestiare, loje, spații medicale și tratament.
Soluția pe care o oferă sistemul de ventilație Atrea este una care, pe lângă faptul că aerisește încăperea şi aduce un aer proaspăt şi curat în interior, reduce costurile de întreținere cu 25%. Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură asigură o aerisire permanentă și controlată a interiorului. În plus, spre deosebire de un sistem de ventilaţie tradiţional, Atrea nu doar aeriseşte încăperea, ci şi extrage aerul viciat prin grilele de ventilație. Căldura se transferă aerului de afară, pe care centrala îl introduce în interior, după ce în prealabil îl filtrează. Sistemul poate fi folosit și invers, pe timp de vară. Astfel, aerul cald de afară este filtrat și răcit la introducerea în interior prin sistemul de recuperare. Specialiştii Atrea recomandă implemetarea sistemelor de ventilaţie cu recuperare de căldură în toate spațiile cu trafic intens, fiind cea mai eficientă soluţie de ventilaţie din punct de vedere sănătate, energie și confort.