Pescuitul la curent electric, utilizarea plaselor monofilament, braconajul speciilor protejate și complicitatea autorităților de control au transformat Delta Dunării dintr-un paradis acvatic în paradisul braconierilor. De Ziua Deltei (1 septembrie), Asociația Salvați Dunărea și Delta (ASDD) cere tuturor autorităților responsabile de soarta Deltei toleranță zero față de cei care distrug cea mai salbatică zona umedă din Europa, unica Deltă din lume declarată integral Rezervație a Biosferei, spațiu inclus în patrimonial mondial UNESCO.
Odinioară paradisul peștelui, Delta Dunării a devenit în prezent paradisul braconierilor. Resursele de pește scad într-un mod alarmant din cauza braconajului, a pescuitului industrial și a degradarii ecosistemelor. Deși instituțiile de control dispun de cadrul legislativ pentru prevenirea și combaterea braconajului, subfinanțarea și lipsa resurselor umane, a mijloacelor de comunicare și transport eficiente fac aproape imposibilă aplicarea legii. În aceste condiții, pescuitul la curent electric, utilizarea de scule și plase ilegale și capturarea de specii protejate au devenit obiceiuri tolerate de autoritățile responsabile de lupta împotriva braconajului.
Pentru evaluarea cât mai exactă a situației din zonă, ASDD desfășoară în această perioadă activități de consultare a factorilor interesaţi în toate localitățile din Delta Dunării, în cadrul proiectului “Delta Dunării – paradisul aproape pierdut! Campanie de informare şi conştientizare cu privire la protejarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării”. Problemele semnalate de participanții la aceste întâlniri sunt îngrijorătoare și inacceptabile. După întâlniri organizate în 16 localități tabloul Deltei este sumbru: degradarea ecosistemelor protejate, nerespectarea endemica a regulilor de comportament în Deltă, lipsa de soluții a autorităților de administrare, populație fără acces la apă potabilă și canalizare, școli fără dotări minimale, medici puțini și cabinete medicale insuficiente, transport scump și deficitar, sărăcie, taxe și impozite care sufocă activitatea crescătorilor de animale și a pescarilor. Un raport complet al acestor probleme cât și propuneri de soluții sustenabile pentru viitorul Rezervației Biosferei Delta Dunării vor fi prezentate autorităților de resort în luna octombrie, cu ocazia conferinței finale a acestui proiect inclus în Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) – Axa prioritară 4 “Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”.
“De Ziua Deltei Dunării, putem să spunem fără să greșim că nu putem sărbatori nimic! Această rezervație unică în Europa se află într-una dintre cele mai negre perioade ale ei, după asanările ceaușiste. La ora la care citiți acest comunicat, braconierii au cucerit definitiv “balta”, iar pe mal sunt niscai simpozioane și politişti care "nu au benzină" și preferă cafeaua cu "învingătorii"… În acest moment, biodiversitatea este demantelată în fața autorităților, sturionul este braconat cu poftă mafiotă și șansele lui de supraviețuire în următorii zece ani sunt foarte mici (conform savanților austrieci). La această oră un fost sereist construiește ilegal pe plaja Sulina, iar la Corbu și Vadu există planuri imobiliare pentru clădiri de zeci de etaje… Delta Dunării este pur și simplu jefuită. De aceea, gesturile noastre viitoare se vor îndrepta nu numai către cele 65 de întâlniri ale asociației cu comunitățile deltaice, dar și spre proteste radicale împotriva distrugerii patrimoniului verde al Romaniei!” declară Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.
Deși reglementat, modul de circulație și acces în Delta Dunării este haotic, motoare de sute de cai putere agresează liniștea oamenilor și a viețuitoarelor, vegetația și fauna de pe maluri și din zonele protejate. De asemenea, ghizi fără discernământ conduc turiștii în zone strict protejate ecologic unde, teoretic, accesul este interzis și, în plus, prin folosirea bărcilor cu motor atentează la echilibrul ecologic al acestor zone. În același timp, în lipsa unui plan de management integrat al deșeurilor și a unor facilități corespunzătoare, gunoaiele generate de activitățile turistice au împânzit Delta Dunării.
În localitățile Deltei Dunării întârzie actualizarea documentaţiilor de urbanism conform Regulamentului-cadru de urbanism pentru Rezervația Bisferei Delta Dunării. Astfel numărul clădirilor construite la întâmplare sau reabilitate cu metode și materiale neadecvate, este în creștere. Autoritățile permit oficial sau tacit intervenții imobiliare care atentează flagrant la peisajul natural si cultural al zonei. Măsurile de reconstrucție ecologică promise de autorități încă se lasă așteptate, deși redresarea ecologică a Deltei Dunării și conservarea biodiversității este una din rațiunile care au stat la baza declarării Deltei Dunării drept Rezervație a Biosferei.
ASDD cere tuturor autorităţilor responsabile de soarta deltei toleranţă zero faţă de problemele semnalate şi atrage atenţia față de necesitatea rezolvării unor probleme fără de care managementul corespunzator al speciilor și habitatelor din Delta Dunării nu se poate petrece: aprobarea Planului de management și definitivarea corespunzătoare a cadrului legislativ care reglementează funcționarea Administrației Biosferei Delta Dunării în direcția interzicerii vânătorii sportive în zonă și a întăririi politicilor de conservare și reconstrucție a patrimoniului natural.
Asociația Salvați Dunărea și Delta este o organizaţie neguvernamentală de protecție a mediului, care s-a impus în cei peste opt ani de activitate prin acțiuni susținute de advocacy pe probleme ecologice şi a demonstrat prin rezultate concrete că poate oferi soluții pentru marile provocări cu care se confruntă Delta Dunării. De asemenea, asociaţia are o activitate susținută și în domenii conexe protecției mediului, având în portofoliu proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, dezvoltarea comunitară locală, managementul deșeurilor, economia socială și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare și conștientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)
Cu ocazia Zilei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta proiectează pe cele patru ecrane din Pasajul Universităţii din Bucureşti imagini documentare realizate în cadrul proiectului “Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!”, prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului cea mai mare zonă umedă naturală a Europei şi, totodată, regiunea cea mai bogată în biodiversitate. Imaginile vor fi proiectate în perioada 1-8 septembrie 2011. De asemenea, pe fațada media a magazinului Cocor vor fi proiectate fotografii din Delta Dunării care prezintă natura sălbatică, arhitectura tradițională, dar și unele amenințări cu care se confruntă zona, surprinse de Daniel Petrescu și Igloo.