de Burak Demirpehlivan
Saxo Capital Markets Istanbul
Turcia, una dintre cele mai performante economii emergente, trece prin tulburări politice mai mult decât interesante. O simplă demonstrație de protest față de planurile de a construi un mall în Gezi Park, Piața Taksim – centrul Istanbulului – s-a transformat într-una de amploare după ce poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă. La asta s-a adăugat discursul premierului Erdoğan care a folosit termenii “grupuri marginale” și “câțiva extremiști” pentru a-i descrie pe protestatari. Demonstrații similare au izbucnite în 40 de orașe din toată Turcia, iar manifestanții cer guvernului mai multă libertate și recunoașterea drepturilor omului.
Principalele media nu au transmis relatări de la proteste sau informații legate de creșterea tensiunilor sociale – un alt motiv pentru care oamenii își pierd încrederea în instituțiile publice. Social media, mai ales Twitter, sunt folosite zilele acestea pentru a transmite știri despre primele zile “de rezistență” din Turcia.
Compoziția masei de manifestanți trebuie analizată cu atenție datorită demografiei neobișnuite. Participanții sunt din diverse medii și nu aparțin neapărat unui grup politic sau partid bine determinat. Sunt o parte reprezentativă a tineretului și populației de consum. Asta demonstrează că nu numai partidul la putere, ci întreg spectrul politic trebuie să-și reconsidere atitudinea față de ei. Nu e o mișcare de genul “Primăverii Arabe”. Democrația din Turcia trece printr-o perioadă mai puțin convențională care va deveni un punct de hotar pentru viitorul politic al țării.
Pentru a înțelege efectele protestelor asupra economiei Turciei, trebuie să analizăm și contextul înainte de demonstrații. Bursa de Valori din Istanbul a înregistrat o efervescență după upgrade-urile acordate de majoritatea agențiilor de rating. Reducerea ratei dobânzii de către Banca Centrală din Turcia a creat o atmosferă propice creșterii pieței de acțiuni și scăderii lirei turcești. Chiar înainte de izbucnirea protestelor, brokerii se întrebau dacă piața se poate echilibra cumva și se îndoiau de capacitatea Băncii Centrale din Turcia de a acționa eficient pe piața monetară. Pe plan internațional, dolarul devenea tot mai puternic, mai ales datorită obligațiunilor de stat pe 10 ani din SUA, ceea ce pune presiune pe economiile emergente și monedele lor.
Începutul demonstrațiilor acum o săptămână și întețirea violențelor peste weekend a crescut riscul acestor evenimente prin presiunea pe care o pun asupra lirei turcești și pieței de capital – o scădere deja de peste 10%. Raportul USDTRY, închis săptămâna trecută la 1,8700, a început săptămâna aceasta direct cu 1,9000, deci o scădere a prețurilor acțiunilor a fost inevitabilă.
Cea mai profundă îngrijorare vine însă din partea încasărilor din turism – protestele coincid ca perioadă cu sezonul de vârf în Turcia. Deci, pe termen scurt, atenția va fi concentrată pe acest sector și pe evoluția acțiunilor specifice. Atitudinea guvernului va fi crucială, mai ales din perspectiva comunicării cu publicul. După o săptămână de proteste, atitudinea mai binevoitoare a președintelui turc Abdullah Gül și a viceprim ministrului Bülent Arınç reprezintă un pas înainte, dar întoarcerea prematură a premierului Erdoğan din vizita planificată în statele nord africane va fi privită cu mare atenție. Ca să nu mai amintim faptul că, în cele din urmă, mass media importante au început să transmită demonstrațiile, care seamănă tot mai mult cu un adevărat festival.
Ce se va întâmpla cu piața de capital din Turcia depinde de felul în care se va răspunde la cererile protestatarilor. Până acum, presiunea asupra lirei turcești aplicată în special de dolarul american dar și de alte valute pare să se exercite în continuare. În ceea ce privește acțiunile, contraperformanța industriei de turism și a acțiunilor specifice ar putea fi un fenomen pasager, însă presiunea globală pusă de titlurile de stat e foarte eficientă. Pe lângă toate acestea, posibila depreciere a lirei ar putea ridica semne de întrebare referitor la care vor fi măsurile Băncii Centrale a Turciei.
{mosloadposition user9}