ar rezolva din problemele financiare ale statului
Palatul Victoria – până la 65 mil. euro. Clădirea Ministerului Transporturilor – 120 mil. euro, fără terenul aferent, iar cea a Ministerului Culturii – 18,5 mil. euro. Sunt trei dintre clădirile pe care statul le-ar putea vinde în sistem lease-back, respectiv evaluările acestor clădiri, conform unei analize MONEY.ro.
Necesitatea acoperirii deficitului bugetar, dar şi nevoia de lichidităţi ar putea aduce statul român în faţa unei soluţii mai puţin uzitate la nivel european: vânzarea în sistem lease-back a clădirilor din patrimoniu, ceea ce ar putea aduce pe termen scurt sute de milioane sau chiar miliarde de euro. Exista investitori interesaţi de preluarea unor astfel de clădiri, care consideră că statul este chiriaşul ideal, însă analiştii spun că acest sistem s-ar putea dovedi prea scump.
Omul de afaceri Dinu Patriciu punea această soluţie pe masa publică, într-un interviu acordat MONEY.ro, susţinând că ar cumpăra clădirea Guvernului şi că vânzarea în sistem lease-back a clădirilor statului este o idee fezabilă. “Aici nu depinde de preţ, ci de cât eşti dispus să plăteşti în următorii 20 de ani, de chiria pe care o plăteşti şi care e echivalentă cu dobânda unui credit. Tu stabileşti preţul. Pentru că un chiriaş de încredere cum e statul e dorit de orice manager de fond imobiliar”, spunea recent cel mai bogat român.
Ministerul Culturii, de exemplu, are un sediu finalizat recent, cu o suprafaţă construită de 7400 de metri pătraţi. Specialiştii spun că se poate ajunge la un preţ de vânzare de 2.500 de euro pe metrul pătrat. Doar pe clădire s-ar putea obţine 18,5 milioane de euro. pentru comparaţie, în clădirile de birouri din nordul Capitalei chiria lunară este de 15-17 euro/mp. O suprafaţă de 7.400 mp ar putea fi închiriată cu o sumă lunară cuprinsă între 88.000 şi 125.000 de euro.
Vânzarea în sistem lease-back presupune ca proprietarul unui imobil să îl vândă, urmând să utilizeze ulterior spaţiul în calitate de chiriaş. Acesta poate să redevină proprietar la finalul perioadei de leasing. La nivel local, cea mai mare tranzacţie de profil, derulată, însă, între două entităţi private, a fost vânzarea hotelului Novotel din Capitală, de către grupului Accor către divizia de imobiliare a Erste.
Cititi mai multe pe Money.ro
{mosloadposition user10}