Musical-ul „Vânătoarea de balene” îşi face debutul, joi, 13 martie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”. După ce în decembrie 2007 musical-ul a avut premiera mondială în Sala de Teatru a Palatului Cotroceni, a venit momentul ca „Vânătoarea de balene” să fie prezentată şi publicului său de bază, melomanii.
Proiectul, ai cărui iniţiatorii sunt AMFUC Theatre du COQUELICOT şi UNATC „I. L. Caragiale”, oferă nenumărate noutăţi atât la nivelul echipei, cât şi la cel al realizării propriu-zise: echipa este formată integral din actori tineri, studenţi ai UNATC „I. L. Caragiale”, iar într-unul dintre rolurile principale o regăsim pe soprana Operei Române Marta Sandu, care s-a implicat în mod personal şi benevol în acest proiect, asigurând inclusiv antrenamentul vocal al studenţilor.
Versurile aparţin scriitorului francez Victor Valgard, partitura muzicală este interpretată de orchestra TNO, muzica este semnată de Răzvan Alexandru Diaconu (în dublă calitate în acest spectacol, aceea de compozitor şi actor). În rolurile principale sunt distribuiţi: Marta Sandu (soprană – Jeune femme), Sânziana Tartza (studentă la actorie – Femme en deuil), Alexandru Unguru (student la master – Homme 1), Răzvan Alexandru Diaconu (student la regie, dar şi compozitor al musical-ului – Homme 2), Corneliu Ulici (student la actorie – Joueur de billiard).
„Este un spectacol montat în cadrul unui modul de formare francofon şi facultativ la Arta actorului din UNATC. Acest modul a fost iniţiat acum 4 ani de fostul ambasador al Ambasadei Franţei din România. Toţi participanţii sunt voluntari, lucrând în afara orelor de curs. Majoritatea sunt studenţi din anul II la Arta actorului, dar am implicat şi 3 studenţi din anul I”, a declarat regizorul spectacolului, Valeria Sitaru. „Mulţumesc lui Răzvan Dincă şi echipei de la TNO pentru încrederea acordată acestui spectacol. Pentru studenţii de la actorie e o mare provocare întâlnirea cu scena Teatrului Naţional de Operetă. Ne dorim ca studenţii UNATC să poată ajunge la performanţă în arta actorului, dar şi în tehnica dansului şi canto, indispensabile pentru exersarea modernă a acestei meserii”, a adăugat Sitaru.
Cunoscută ca actriţă de film şi teatru (Teatrul Odeon), dar şi ca profesoară de Arta actorului la UNATC, scriitoare şi realizatoare de emisiuni tv, conf. univ. dr. Valeria Sitaru poate fi văzută de această dată în ipostaza de regizor şi manager de proiect pentru „Vânătoarea de balene”.
Autorul textul, Victor Valgard, este scriitor francez care trăieşte în România de peste 17 ani, iar piesa iniţială a fost publicată în traducerea Irinei Mavrodin. Autorul a adaptat piesa şi a scris textele pentru muzică. Coregrafia a fost concepută de asist. Univ. Andreea Duţă, costumele sunt semnate de Cristian Samfira, sunetul şi proiecţiile de catedra Multimedia a UNATC. Pregătirea muzicală a echipei este semnată de Marta Sandu, iar partenerii proiectului sunt Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Institutul Francez.
{mosloadposition user10}