Cu: Cara Delevingne, Dane DeHaan, Rihanna, John Goodman, Ethan Hawke, Clive Owen, Rutger Hauer, Kris Wu, Matthieu Kassovitz, Alain Chabat, Herbie Hancock, Emilie Livingston, Alexandre Nguyen.
Regia și scenariul: LUC BESSON
Premiera: 21 iulie 2017 în 3D și 4Dx
Distribuit de RO IMAGE 2000 și Prorom Distribution
VALERIAN ȘI ORAȘUL CELOR O MIE DE PLANETE este noul film de aventuri SF al lui Luc Besson, legendarul regizor al unor filme care au făcut istorie, precum LEON, AL CINCILEA ELEMENT, sau LUCY, și se bazează pe seria de benzi desenate-cult cu același nume, care au inspirat o generație de artiști, scriitori și cineaști.
În secolul 28, Valerian (Dane DeHaan) și Laureline (Cara Delevingne), formează o echipă pentru operațiuni speciale însărcinată cu menținerea ordinii în teritoriilor locuite de oameni. Când cei doi sunt trimiși de Ministerul Apărării într-o misiune în uimitorul oraș Alpha, o metropolă care e în expansiune continuă. Speciile din toate colțurile universului și-au dat întâlnire pentru a împărtăși cu ceilalți cunoștințele, informațiile și cultura. În centrul metropolei, însă, și-a făcut loc o forță întunecată și misterioasă care amenință existența pașnică a Orașului celor o mie de planete, iar Valerian și Laureline trebuie să pornească într-o cursă contracronometru pentru a identifica și anihila amenințarea, și pentru a proteja, astfel, Alpha, dar și viitorul Universului.
INFORMAŢII DESPRE PRODUCŢIE
În secolul 28, Valerian (DANE DEHAAN, The Amazing Spiderman 2, Chronicle ) şi Laureline (CARA DELEVIGNE, Suicide Squad, Paper Town) formează o echipă de agenți speciali însărcinaţi cu menţinerea ordinii pe teritoriile umane. În cadrul misiunii date de ministrul de apărare (muzicianul laureat cu Grammy, HERBIE HANCOCK) cei doi se angajează într-o misiune oraşul uimitor Alpha, o metropolă în continuă dezvoltare unde specii din tot universul s-au strâns de-a lungul secolelor pentru a împărtăşi cunoştinţele, inteligenţa şi culturile între ele. Există un mister în centrul metropolei, o forță întunecată care amenință existența pașnică a orașului celor o mie de planete, iar Valerian și Laureline trebuie să plece în misiune pentru a identifica amenințarea tot mai periculoasă și pentru a proteja nu numai Alpha, ci şi viitorul universului.
Alături de DeHaan și Delevingne îi regăsim pe CLIVE OWEN (Children of Men, seria TV “The Knick”), ETHAN HAWKE (The Purge, Training Day), JOHN GOODMAN (Atomic Blonde, 10 Cloverfield Lane), KRIS WU (XXX: Întoarcerea lui Xander Cage, Journey To the West: The Demons Strike Back) și RUTGER HAUER (Blade Runner, Batman Begins). Într-un spectacol uimitor, starul pop RIHANNA (viitorul Ocean’s Eight) își face debutul într-un film SF.
Scrisă și regizată de Besson, povestea lui VALERIAN ȘI ORAȘUL CELOR O MIE DE PLANETE se bazează pe seria romantică “Valerian și Laureline” de PIERRE CHRISTIN și JEAN-CLAUDE MÉZIÈRES, publicată pentru prima dată în 1967 de DARGAUD.
Într-un efort global, Besson se alătură unei echipe de colaboratori de durată, una condusă de producătorul VIRGINIE BESSON-SILLA (Lucy, The Family). Printre producători se numără directorul de imagine THIERRY ARBOGAST (Lucy, The Fifth Element), compozitorul premiat cu Oscar ALEXANDRE DESPLAT (The Grad Budapest Hotel, The Imitation Game), designerul de producţie HUGHES TISSANDIER (Lucy, Taken), editorul JULIEN REY (Lucy, The Family), designerul de costume OLIVER BERIOT (Lucy, Taken) şi supervizorul pentru efecte speciale vizuale premiat cu premiul Oscar SCOTT STOKDYK(Oz the Great and Powerful, Spider Man 2). Producători executivi sunt MARK GAO, GREGORY OUANHON ŞI JC CHENG.
INTRODUCERE ÎN POVESTE
Evenimentele principale ale filmului Valerian și orașul celor o mie de planete încep în anul 2740. Clasică și familiară, dar extrem de exotică și interesantă, această aventură epică îi are în centru pe maiorul Valerian (DeHaan), un operativ al guvernului şi o stea în ascensiune în armata umană, un războinic extraordinar, cu un al șaselea simț al tacticii, cunoscut pentru curajul său. El e însoțit în călătoriile sale prin spațiu de partenera sa, sergent Laureline (Delevingne), a cărei inteligență înnăscută este completată de hotărâre, de independența feroce și de impresionantă forță psihică.
Deși este decisă și concentrată în cariera ei, Laureline este mai de modă veche în viața ei personală – vrea să se îndrăgostească, să se căsătorească și să aibă o familie, în afară de a fi un excelent agent spațial, bineînțeles. Valerian și Laureline se îndreaptă către planeta părăsită Kirian, unde au misiunea să se infiltreze în subteranul aglomerat al Pieței Mari Interdimensionale. La ordinele ministrului Apărării (Hancock), ei au fost îndrumați să recupereze ultimul supraviețuitor din echipă, Mül Converter – o creatură minusculă cu puteri miraculoase care i-ar putea ajuta să salveze o civilizație pașnică presupusă a fi pierdută în istorie. Cu convertorul ca marfă prețioasă la bordul navei lor spațiale, „The Intruder”, Valerian și Laureline urmează călătoria spre Alpha, stația spațială masivă cunoscută în întreaga galaxie ca „Oraşul celor o mie de planete”. Misiunea lor primordială este de a asigura siguranța comandantului Arun Filitt (Owen), dar misterul din centrul orașului Alpha devine în curând o urgență mai îngrijorătoare, așa că Valerian și Laureline trebuie să decidă dacă au încredere în instinctele lor față de informațiile pe care le-au primit în această misiune.
DESPRE PRODUCŢIE
Cu mult înainte ca Luc Besson să devină unul dintre cei mai importanţi realizatori de film de acțiune, scrrind scenariul, regizând și producând o serie de uriașe succese la public, era doar un băiețel fascinat de o serie de benzi desenate numită “Valerian și Laureline”, care a ieșit în lume când acesta avea 10 ani. Besson a devenit rapid dependent de serialele grafice scrise de autorul francez Pierre Christin și ilustrate cu îndrăzneală de Jean-Claude Mézières, devorând toate cele 22 de volume. A fost nevoie de o schimbare radicală și de un salt înainte uriaș în evoluția tehnologiei de realizare a efectelor vizuale pentru ca regizorul să poată aduce la viață “Valerian și Laureline”. După ce James Cameron l-a invitat pe Besson pe platourile de filmare la revoluționarul Avatar, regizorul francez s-a hotărât. “Când a sosit Avatar, totul a fost posibil. Îmi amintesc că mă gândeam: “Într-o zi voi reveni la S.F. cu aceste instrumente noi, unde singura limită este imaginația ta. Atunci am decis să fac Valerian.”
CASTINGUL
În această epocă a spoilerelor online și a scurgerilor de informaţii din rețelele sociale, Besson și Besson-Silla au fost hotărâți să păstreze secretul în jurul poveştii filmului. Ei au elaborat un protocol de păstrare strictă a secretului, care cu siguranță ar internaționale de informații; i-a cerut lui Delevingne să citească scenariul într-o singură ședință, cu un asistent care aștepta în apropiere. Atrasă de atitudinea polițistului spațial, Delevingne o descrie pe Laureline ca, pur și simplu, “o tipă tare”. „E o femeie foarte inteligentă și puternică, care își păstrează propria viață”. Totuși, personajul are o latură mai blândă Laureline suportă, și uneori, apreciază flirtul constant al lui Valerian, dar își concentrează atenția asupra misiunii primite. Dragostea trebuie să aştepte pentru a proteja galaxia.” Are o inimă de aur și este romantică, dar nu vrea să lase garda jos.” Actrița se oprește. “Laureline ajunge să se îndrăgostească în timp ce salvează lumea”.
ALIAŢI ŞI INAMICI
Un star pop premiat cu multe discuri de platină și o rebelă în modă, Rihanna a fost prima alegere a lui Besson de a juca personajul Bubble. Deși Valerian este populat cu mii de specii străine, filmul are de asemenea o contingență umană substanțială, ancorată de actorul britanic Clive Owen în rolul comandantului Arun Filitt – lider militar al cărui trecut din umbră se întoarce în prezent. Actorul Ethan Hawke, care portretizează rolul peştelui lui Bubble, Jolly, își amintește cu plăcere de scurta, dar convingătoarea prezentare a lui Besson.
Besson a fost interesat de pasiunile şi influenţele din adolescenţă ale celor aleși să facă parte din echipa de actori. Pentru a juca rolul Ministrului Apărării, l-a ales pe Herbie Hancock, de a cărui muzică este îndrăgostit încă de la vârsta de 13 ani.
În timp ce era în Los Angeles, Besson l-a convins să intre în echipă pe actorul câştigător al premiului Emmy, JOHN GOODMAN, care i-a dat voce lui Igor Siruss. Printr-o mişcare ce încântă fanii de sci-fi, Besson l-a distribuit pe RUTGER HAUER să-l portretizeze pe Preşedintele Federaţiei Mondiale a Statelor.
SPECII DE PE STAŢIA SPAŢIALĂ ALPHA
Cunoscut sub numele de Oraşul Celor o Mie de Planete, Staţia Spaţială Alpha este cu adevărat un hub intergalactic. O metropolă în continuă expansiune, populaţia sa cuprinde mii de specii din întreaga galaxie, dintre care multe au rădăcini în mitologia creată de romanele grafice. Imaginaţia bogată a lui Besson a dat naştere la crearea a zeci de personaje intergalactice uimitoare, printre care medusa Mylea, Bromosaur, masivul acvatic de 300 de tone, şi un Khodar’ Khan cunoscut sub numele de Igor Siruss. Vocea lui Goodman, care este creierul criminal în Centrul Comercial intra-dimensional cunoscut sub numele de Big Market. Printre cele mai memorabile specii se numără Doghan Daguis, o specie de brokeri informatici care există în trio şi fac o impresie de neuitat, chiar dacă au sub 1.20 m. Besson a creat o echipă de soldaţi mecanizaţi nemiloşi numiţi K-Trons, care servesc ca garda de corp personală a comandantului Filitt. În plus, Besson a populat Paradise Alley cu creaturi pline de viaţă pe care le vezi doar pe moment. The Pearls prezintă un exemplu de specie paşnică şi progresivă, afectată în mod tragic de consecinţele comportamentului fără empatie—subliniind importanţa compasiunii pentru necunoscut.
EFECTELE SPECIALE, COSTUMELE, MUZICA
Besson a avut nevoie de un jucător cheie, un supervizor al efectelor vizuale care putea accepta o provocare de proporţii intergalactice: supravegherea acţiunii care se desfăşoară în nenumărate locaţii, inclusiv în paradisul tragic cunoscut ca MUL, planeta dezafectată Kirian şi Big Market, parcul acvatic Pooulung, tărâmul apos Galana şi Paradise Alley, precum şi smorgasbordul vizual al Staţiei Spaţiale Alpha. Besson a găsit persoana potrivită de care avea nevoie în supervizorul pentru efecte speciale premiat cu Oscar, Scott Stokdyk. Besson a lucrat cu Olivier Beriot, designer de costume, cu regizorul Thierry Arbogast şi designerul de producţie Hughes Tissamdier, care a mai lucrat anterior cu Besson la „Lucy”.
De costume s-a ocupat Beriot, a cărui misiune a fost, oarecum, ușurată de faptul că, înainte de a se apuca de lucru, a avut la dispoziție schiţele pe care Besson le avea deja pentru fiecare costum în parte. Pentru a ajuta la modelarea atmosferei vizuale, Besson a colaborat cu Thierry Arbogast, unul din cei mai talentați directori de imagine din cinematografia mondială, care a realizat un spectacol vizual inedit, exotic, și greu de uitat.
Alexandre Desplat este compozitor pentru un spectru larg de filme premiate, inclusiv câştigător al premiului Oscar la categoria Cel mai Bun Film cu „Argo” şi „The King Speech”.
În plus faţă de coloană sonoră luxuriantă a lui Desplat, Besson a inclus şi piese deja înregistrate pentru a marca emoțional această călătorie intergalatică palpitantă, dar intimă, în același timp.
Filmul începe cu o piesă fără cuvinte în mare parte, începând cu asocierea capsulei Apollo din SUA cu Soyuz din URSS, apoi vede sute de ambarcaţiuni, din alte naţii şi apoi din alte lumi, care le-au aderat de-a lungul secolelor pentru a forma staţia spaţială Alpha. Pentru această secveţă, Besson a ales melodia „Space Oddity” a lui David Bowie, pentru a ancora spectatorii la viziunea sa speculativă asupra viitorului în timp ce îi transportă dintr-o lume contemporană. Vom regăsi și alte hituri, precum „Jamming”, de Bob Marley, colaborarea dintre Wyclef Jean şi Refugee All Stars la coverul clascic „Stayin’ Alive” al celor de la Bee Gees, noul single al lui Dj Mustard „Bubble Dance”, noul single al lui Alexiane „A Milion O My Soul” şi „I Feel Everything” compusă de Pharell Williams, interpretată de Cara Delevigne.
DESPRE ECHIPĂ
DANE DEHAAN (Valerian) a făcut o impresie formidabilă în film, televiziune şi teatru încă de la începutul carierei. A debutat sub îndrumarea lui John Sayles, nominalizat la Oscar în filmul Amigo, din 2011. Primul rol în TV a fost în aclamatul show HBO “In Treatment”. În 2012, a apărut în Chronicle. După succesul cu Chronicle, a jucat în Devil’s Knot, Lawless, şi a avut un rol mic în “Lincoln”, al lui Steven Spielberg. A mai jucat în: The Place Beyond The Pines, Kill Your Darlings, Life After Beth, The Amazing Spider Man 2, Life, Two Lovers and a Bear, Tulip Fever.
CARA DELEVINGNE (Laureline) este una dintre cele mai cunoscute figuri din lume. În plus faţă de succesul ei din modă, are o carieră cinematografică în plină ascensiune. În 2012, şi-a făcut debutul în film în “Anna Karenina”. A mai jucat alături de Will Smith, Margot Robbie, Jared Leto şi Viola Davis în Suicide Squad în 2016. A mai putut fi văzută în Kids in Love, alături de Sebastien de Souza, Will Poulter şi Alma Jodorowsky.
CLIVE OWEN (Comandorul Arun Filitt) câştigator al premiului Emmy şi nominalizat al Premiului Oscar, este consacrat în Anglia, SUA şi în restul lumii. Este considerat unul dintre cei mai versatili actori, datorită alegerilor diverse al rolurilor. Cu performanţele captivante în rolul lui Mike Hodges din “Croupier”, criticii l-au comparat cu Bogart, Mitchum şi Connery. Şi-a făcut debutul în film cu “Vroom” în 1988. În 1991 a jucat în “Close My Eyes”, apoi în “Bent”. În 2001 şi 2002, a jucat în “Greenfingers” şi “Croupier”. A mai jucat în: “Beyond Borders”, “I’ll Sleep When I’m Dead”, “King Arthur”, “Sin City”, “Derailed”, “Inside Man”, “Children of Men”, “Shoot Em Up”, “The Golden Age”, “Duplicity”, “The International”, “The Intruders”, “Boys Are Back”, “Trust”, “The Killer Elite”, “Shadow Dancer”, “Bood Ties”, “Words and Pictures”.
În scenariile TV, Owen a fost văzut cel mai recent în The Knick al lui Steven Soderbergh pentru Cinemax, pe care l-a şi produs. În 2011, şi-a făcut debutul în televiziunea americană în filmul nominalizat la premiul Emmy, „Hemingway and Gellhorn”, alături de Nicole Kidman, în regia lui Phil Kaufman,
RIHANNA (Bubble) deşi are doar 29 de ani, are deja o carieră muzicală de 12 ani. A devenit cea mai tânără artistă solo care a avut 14 single-uri numărul 1 în Billboard Hot 100.
A vândut mai mult de 54 de milioane de albume, fiind numită „Best Selling Digital Artist of All Time”, cu mai mult de 100 de milioane (RIAA) Gold and Platinum song certification”, câştigătoare a 8 premii Grammy. A jucat în al cincelea sezon din „Bates Motel” în rolul Marion Crane. Urmează să apară în Ocean’s Eight (2018).
ETHAN HAWKE (Jolly The Fish) şi-a lansat cariera în “Dead Poets Society”, o dramă laureată cu Oscar Treizeci de ani şi multe nominalizări la premiile Tony şi Oscar, fiind remarcat de-a lungul carierei ca un artist cu mai multe faţete. Nelimitându-se la actorie, Ethan Hwake este și un apreciat romancier, scenarist şi regizor.
A terminat recent filmările la „Blaze”, o dramă regizată după propriul scenariu. Pe lângă „Blaze”, a terminat recent de filmat thrillerul „First Reformed”, în care joacă alături de Amanda Seyfried. Poate fi văzut pe marile ecrane în „Mudie”, alături de Sally Hawkins, care a avut premiera în 2016 la Festivalul Internaţional de Film din Toronto, şi va fi lansat de Sony Pictures Classics.
Va apărea alături de Noomi Rapace în „Stockholm”, a cărui producţie a început în aprilie 2017. În plus, va juca alături de Rose Byrne şi Chris O’Dowd în comedia romantică „Juliet”, a cărei producţie va începe în vara lui 2017.
În 2016, Hawke a apărut în cinci filme, cel mai notabil a fost „Born to Be Blue”, apreciat la Festivalul de Film de la Toronto. A jucat în „Maggie’s Plan”, o comedie în care apare alături de Greta Gerwig şi Julianne Moore. A mai putut fi văzut în „The Magnificent Seven”, regizat de Antoine Fuqua şi în „The Phenom”, care a fost lansat în iunie 2016.
HERBIE HANCOCK (Ministrul apărării), aflat în cel de-al cincilea deceniu al carierei sale, se situează, ca de obicei, acolo unde a fost întotdeauna: în prim-planul culturii, tehnologiei, afacerilor şi muzicii mondiale. A făcut parte din Miles Davis Quintet, ca parte integrată a mişcării muzicale din anii 1960. A primit un premiu al Academiei pentru Round Midnight pentru contribuţia la film şi 14 Premii Grammy, inclusiv Album of The Year pentru „River: The Joni Letters” , două premii Premii Grammy în 2011 pentru colaborarea şi lansarea CD „The Imagine Project”. Multe din compoziţiile sale, inclusiv Canteloupe Isladn, Maiden Voyage, Watermelon Man şi Chameleon sunt piese care au intrat în repertoriul mondial. Hancock activează și în Asociaţia Filarmonicii din Los Angeles, şi ca preşedinte al Institului Theloniuos Monk of Jazz. Este membru fondator al Comitetului Internaţional al Artiştilor pentru Pace (ICAP) şi a fost recent numit de primul-ministru francez Francois Fillon „Commandeur des Arts et des Lettres”.
În 2011 a fost numit ambasador al Bunăvoinţei din cadrul UNESCO, iar în 2013 a primit o onoare la Centrul Kennedy.
KRIS WU (Sergent Neza) vorbeşte fluent engleză, mandarină, cantoneză şi coreeană. Şi-a început cariera ca membru al EXO, una dintre cele mai de succes trupe de k-pop din China, apoi s-a lansat în actorie cu un rol din „Somewhere Only We Know”, care a debutat pe primul loc în China. A apărut apoi în Mr. Six, The Mermaid, Journey to the West 2.
RUTGER HAUER (President of the World State Federation) un actor ce a lucrat cu cei mai buni regizori inclusiv Ridley Sott, Christofer Nolan, Phillip Noyce, Lina Wertmuller, Ermanno Olmi, Robert Rodriquez şi Paul Verhoeven, cel care l-a propulsat în carieră în 1969, cu seria de tv „Floris”. A jucat în drama erotică „Turkish Delight” (1973) nominalizată la Premiul Academiei la secţiunea Cel mai Bun Film Străin. A mai putut fi văzut în „The Wilby Conspiracy” (1975) alături de Sidney Poitier şi Michael Caine, „Nighthawks” (1981) alături de Sylvester Stallone, „Blade Runner” (1982) alături de Harrison Ford, în 1983 a jucat în „Eureka” și „The Osterman Weekend”, în 1985 a jucat în „Flesh and Blood”.
Alte filme în care a putut fi văzut sunt Split Second, Buffy The Vampires Slayer, Arctic Blue, Amelia Earhart:The Final Flight, The Call of the Wild: Dog of the Yukon, Hostile Waters. A primit o nominalizare la Globurile Aur pentru rolul său din „Fatherland”. A jucat, de asemenea, în debutul regizoral al lui George Clooney, „Confessions of a Dangerous Mind”, în „Sin City”, „Batman Begins”, alături de Christian Bale, „The Rite”, „Dracula 3D”, și a apărut în „True Bood”, „The Last Kingdom”.
CÂND AI FILMOGRAFIE MARE LE MAI COMPRIMI, MAI BAGI UN ‘de asemenea” etc.
SAM SPRUELL (General Oktp-Bar) este un actor englez care şi-a câştigat renumele în 2002 cu rolul Dmitri din filmul „The Widowmaker”. A lucrat pentru a doua oară cu Bigelow la „The Hurt Locker”, şi a fost distribuit în „Defiance”, „The Counselor” şi „Elizabeth: The Golden Age”. Continuă să aibă succes atât în Anglia cât şi în SUA, cu roluri din televiziune: „The Bastard Executioner”, „Luther”, „The Last Ship”, „The Runaway”, „City Of Vice”, „Foyle’s War”, „Mayday”, „Cardinal Burns”, „Catastrophe”. În 2012 a apărut în „Snow White and the Huntsman”, urmat de „Good People”. A mai jucat în „Sand Castle”, „Child 44”, „Taken 3” şi „Legend”.
ELIZABETH DEBICKI ( Împărăteasa Pearl Haban—Limai, vocea) o actriţă australiană de teatru şi film, în ascensiune rapidă. Şi-a făcut debutul în 2013 când a jucat în „The Great Gatsby”, alături de Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire şi Carey Mulligan. Lucrează la „Widows”, alături de Viola Davis, Chynthia Erivo, Michelle Rodriquez, Colin Farrell şi Liam Neeson.
JOHN GOODMAN (Igon Siruss, voce) în 2016 s-a întors pe scenă pentru a reînvia “The Frontal Page”. A mai jucat şi în American Buffalo la Teatrul Wyndham din Londra. A apărut recent în Skull Island, Patriots Day, 10 Cloverfield Lane. În 2013 a jucat în drama Argo, care a câştigat premiul Academiei şi în „Flight”. A mai apărut în „You Don’t Know Jack”, „Trumbo”, „Love the Coopers”, „The Gambler”, „Monument’s Men”, “Inside Llewyn Davis”, “Monster’s University”, “Trouble with the Curve”, “Extremely Loud & Incredibly Close”, “In The Electric Mist”, “Confessions of a Shopaholic”, “Speed Racer”, “Bee Movie”, “Pope Joan”, “Alabama Moon”, “Gigantic”, “Marilyn Hotchkiss’ Ballroom Dancing and Charm School”, “Beyond the Sea”, “Masked and Anonymous”, “Storytelling”, “O Brother, Where Art Thou?”, “Coyote Ugly”, “What Planet Are You From?”, “One Night at McCool’s”, “Bringing Out the Dead”, “Fallen, The Borrowers”, “Blues Brothers 2000”, “The Runner”, “The Flintstones”, “Mother Night”, “Arachnophobia”, “Always, Pie in the Sky”, “Born Yesterday”, “Matinee”, “The Babe”, “King Ralph”, “Punchline”, “Everybody’s All-American”, “Sea of Love”, “Stella”, “Eddie Macon’s Run”, “C.H.U.D”., “Revenge of the Nerds”, “Maria’s Lovers”, “Sweet Dreams”, “True Stories”, “The Big Easy”, “Burglar The Wrong Guys”, “Raising Arizona” şi “The Big Lebowski”.
DESPRE PRODUCĂTORII FILMULUI
LUC BESSON (scenarist/regizor)
În 1983 a regizat primul său film, “The Last Battle”, care i-a adus multe premii, inclusiv The Special Jury Award de la Festivalul de Film Avoriaz. Doi ani mai târziu a regizat “Subway”, film ce i-a adus 3 premii Cezar. În 2000 a fost numit Preşedintele Juriului la a 53-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, devenind cel mai tânăr preşedinte al juriului din istoria festivalului. Printre filmele regizate amintim: Al cincilea element, Leon, Extraordinary Adventures of Adele Blanc-Sec, The Lady, Malavita, Arthur and the Invisibles, Joan of Arc, Lucy. Luc Besson a scris peste 50 de scenarii, printre ele numărându-se Taxi, Taken şi franciza Transporter.
PIERRE CHRISTIN (Creatorul lui Valerian şi al Laureline din benzile desenate) și-a început activitatea pe coasta de vest a Americii în anii ’60, ca pianist de jazz, iar primele sale slujbe le-a avut în jurnalism, traducere şi scris. În 1967, el şi Jean-Claude Mezieres au lansat prima dintre aventurile lui Valerian fără să-şi imagineze pentru o secundă longevitatea eroului lor. A scris pentru diverşi artişti, inclusiv Tardi, Boucq, Vern, acoperind diferite teme. A explorat un alt domeniu cu Annie Goetzinger: portrete detaliate şi intime ale femeilor, cum ar fi “La Demoiselle de la Legion d’Honneur”, “Pacquebot”, “La Sultane Blanche”.
JEAN-CLAUDE MEZERIES ( creatorul cărţilor de benzi desenate Valerian şi Laureline) a fost premiat la Festivalul de la Angouleme în 1984. A lucrat cu Luc Besson la “The Fifth Element” pentru a crea designul scenelor futuristice. În timpul proiectului cultural Lille 2004, a conceput “Path Star” a lui Mezieres, un astroport gigant instalat în centrul oraşului. În 2006 San Diego Comic Con i-a acordat un premiu Inkpot, iar câţiva ani mai târziu a lansat capitolul final al aventurilor lui Valerian şi Laureline.