200 de telecentre instalate pana in prezent, adica o treime din totalul de 600 de comunitati izolate din mediul rural, in care ANRCTI si-a propus sa asigure accesul la servicii de telefonie si internet prin programul national de instalare de telecentre. Aproximativ 200.000 de oameni a caror viata s-a schimbat datorita acestei initiative, oameni care acum pot comunica mai usor cu rudele sau prietenii din strainatate, pot avea acces la informatie, oameni carora lumea li se pare acum mai aproape. Peste 15000 de copii care isi vor largi orizonturile, care pot avea acces la cunoastere, pot fi informati.
Telecentrul Valea Lupsii este cel care poarta numarul 200, inaugurarea sa marcand o treime din intregul program national de instalare de telecentre initiat de ANRCTI. 18 iulie 2007 – Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, Dan Georgescu, impreuna cu Amalia Fodor, PR Manager Orange Romania, au fost prezenti la Lupsa pentru a sarbatori impreuna cu localnicii acest moment, pentru a prezenta si testa, alaturi de acestia, serviciile de telefonie si internet oferite de telecentrul instalat aici de catre Orange Romania.
"Prin telecentrul Valea Lupsii, pe care il inauguram astazi, telecentrul care poarta numarul 200, marcam un moment deosebit de important pentru noi, si anume atingerea unei treimi din programul initiat de ANRCTI in anul 2004. Nu puteam ajunge aici singuri, de aceea nu trebuie sa uitam de operatorii care au instalat cele 200 de telecentre si de administratiile locale, care au fost receptive la initiativa noastra. Astazi le multumim celor de la Orange Romania, cei care au instalat telecentrul Valea Lupsii, alaturi de alte 21 de telecentre pana in prezent si de alte 32 care urmeaza a fi instalate. Si va multumim dumneavoastra, pentru ca sunteti deschisi catre cunoastere, dovedind astfel importanta pe care comunicatiile o au in dezvoltarea fiecarei persoane", a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.
"Accesul la informatie si comunicare dincolo de barierele geografice si administrative sunt esentiale pentru dezvoltarea comunitatilor din punct de vedere economic, social si cultural. In cei zece ani de activitate pe piata romaneasca, Orange a dezvoltat mai multe programe in folosul comunitatii si va contribui in continuare la cresterea nivelului de acces al locuitorilor la serviciile de comunicatii.", a declarat Amalia Fodor, PR Manager Orange Romania.
Cele 200 de telecentre instalate pana in prezent sunt exemple de buna practica, demonstrand interesul pe care oamenii il manifesta pentru cunoastere si dezvoltare, cat si caracterul benefic al telecentrelor in dezvoltarea comunitatii. In localitatea Susani din judetul Valcea, un satean si-a vandut turma de capre prin internet; tot in judetul Valcea, in localitatea Mologesti, majoritatea cursurilor scolare se tin in incinta telecentrului si primarul a decis ca accesul la internet sa fie gratuit; in localitatea Fantanele din judetul Dambovita numarul de calculatoare a fost suplimentat cu inca doua, iar satenii au venit cu propunerea de a folosi telecentrul drept birou unic de plata a utilitatilor (apa, lumina, taxa radio-TV, rata la banca). Acestea sunt doar cateva exemple, insa fiecare comunitate in parte a reusit sa se bucure de facilitatile oferite de telecentru si sa fie conectata la lume.
Telecentrul inaugurat astazi face parte din programul national de instalare a telecentrelor in satele fara acces sau cu acces redus la servicii de telefonie, initiat de ANRCTI in anul 2004. Pana la acest moment, ANRCTI a organizat 5 licitatii pentru instalarea de telecentre intr-un numar total de 331 localitati. Pe data de 1 iunie 2007, a fost lansata o a sasea licitatie, pentru instalarea de telecentre intr-un numar de 131 de localitati, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai fie organizata o licitatie pentru inca 139 de localitati. In prezent 200 de telecentre sunt functionale. Din cele 14 telecentre adjudecate in judetul Alba, 5 sunt puse deja in functiune, restul urmand a deveni functionale pana la sfarsitul anului 2007.
Bucuresti, 18.07.2007
{mosloadposition user10}