Există foarte multe studii efectuate la nivel global în ultima perioadă, care arată că bolile cardiovasculare sunt printre problemele de sănătate cel mai des întâlnite și care ajung să afecteze calitatea vieții foarte multor persoane. Conform statisticilor, unul din trei decese este provocat de o astfel de boală.
Desigur, tehnologia a evoluat alert în ultimii ani și avem astăzi la dispoziție mai multe metode prin care putem preveni și ține sub control situațiile neplăcute. Nu mai este nevoie neapărat să mergeți la o unitate medicală pentru a afla valorile tensiunii arteriale, pentru că puteți afla aceste valori în confortul propriei locuințe, folosind un tensiometru.
Cei mai mulți dintre specialiștii în domeniu sunt de acord asupra faptului că, odată cu împlinirea vârstei deaproximativ 40 de ani, este bine ca tensiunea arterială să fie măsurată măcar din când în când. Recomandarea este valabilă chiar dacă ați observat sau nu anumite simptome care să vă dea de gândit. Este greșită concepția conform căreia tensiunea mărită este anunțată mereu de anumite simptome, pentru că se poate să treacă mai mulți ani până ce problema ajunge să fie depistată și diagnosticată.
Folosirea preventivă a unui tensiometru va ajută să înțelegeți mai corect și din timp dacă există o problemă. Desigur, puteți merge la medic pentru această procedura, însă ideal este să dețineți un astfel de dispozitiv medical acasă și să îl folosiți pentru a fi la curent constant cu valorile tensiunii arteriale.
Modele de tensiometre și pentru ce sunt recomandate
Puteți afla în orice moment al zilei dacă aveți tensiune mare, folosind unul dintre modele de tensiometre care există pe piață în acest moment. Unele dintre aceste dispozitive medicale sunt tensiometre electronice automate cu măsurare pe braț (digitale), altele sunt tensiometre aneroid standard. Tehnica medicală a ajuns să folosească aparataură din ce în ce mai performantă pe parcursul ultimelor decenii, ajungându-se astfel ca modelele de tensiometre să fie din ce în ce mai diverse și să dispună de funcții adaptate nevoilor pacienților. Unele dintre aceste tensiometre sunt automate, foarte compacte, și au capacitatea de a memora 90 de rezultate diferite, uneori pentru două și uneori pentru patru persoane – un astfel de model putând să fie folosit fără probleme de mai mulți membrii ai unei familii.
Atunci când încercați să alegeți tensiometrul potrivit, trebuie să va interesați în legătură cu funcțiile pe care acesta le îndeplinește. De exemplu, tensiometrele digitale pot să depisteze fibrilația atrială, dispunând de un soft special și de un cablu USB prin care pot fi conectate la un computer. Astfel, orice pacient poate înregistra și citi rezultatele la domiciliu. Există și tensiometre pediatrice, care sunt proiectate special pentru a măsura tensiunea arterială la copii, iar specialiștii recomandă părinților să achiziționeze și să folosească aceste dispozitive medicale.
Din punct de vedere al prețului pentru fiecare model de tensiometru, acesta diferă luând în calcul funcțiile fiecăruia. Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți cont la achiziționarea unui astfel de produs este circumferința brațului, pentru că mărimea trebuie să fie cea corectă.
Oricine are nevoie de un tensiometru poate să opteze atât pentru un model digital cât și pentru unul mecanic, dar trebuie menționat faptul că cele mecanice sunt folosite în general de către persoane cu pregătire în acest domeniu. Un tensiometru digital este mult mai ușor de folosit, și puteți opta pentru modele care se așează pe braț sau pentru modele care se așează pe încheietură. Există anumite diferențe între cele două tipuri, și anume faptul că tensiometrele pentru braț asigură o măsurare mai precisă a valorii tensiunii arteriale, în timp ce tensiometrele pentru încheietură sunt mai compacte din punct de vedere al designului.
De ce trebuie să țineți cont atunci când utilizați un tensiometru digital?
Este recomandat să va asigurați că valorile tensiunii arteriale pe care le obțineți atunci când folosiți un tensiometru sunt cele corecte. Cei mai mulți dintre specialiști consideră că nu trebuie să consumați nici alimente, nici cafea și nici tutun cu o jumătate de oră înainte de efectuarea măsurării, pentru a nu influența rezultatul. O altă recomandare este aceea ca, înainte de a măsura tensiunea arterială, să vă odihniți aproximativ cinci minute pentru ca valorile obținute să fie cât mai aproape de adevăr.
Puteți să utilizați tensiometrul digital atât stand întins cât și șezând, singura condiție fiind aceea de a menține o poziție confortabilă. Este important ca picioarele să nu fie ținute încrucișate pe parcursul măsurătorii și trebuie ca brațul pe care se efectuează măsurarea să fie așezat la nivelul inimii, fără articole de îmbrăcăminte care să îl acopere. În cazul în care stați în picioare atunci când măsurați tensiunea arterială, valorile acesteia vor fi mai mari decât cele obținute atunci când efectuați măsurătoarea stand întins. Cel mai bine este să efectuați această măsurare într-un moment de relaxare, fără să vorbiți și fără să va mișcați.
Un alt sfat pe care trebuie să îl urmați este acela de a repeta procedura de câteva ori, la două minute una de alta, și de a face la sfârșit o medie între rezultatele pe care le-ați obținut la fiecare dintre măsurări. Specialiștii recomandă efectuarea săptămânală a procedurii, atât dimineața cât și seara, și notarea valorilor în vederea interpretării lor de către un medic.