Competiția Internațională BIEFF 2013 oferă publicului român ocazia de a viziona filmele câtorva dintre cele promițătoare voci artistice descoperite și premiate anul acesta în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Începând de astăzi puteți găsi poveștile acestor creații pe website-ul nostru, www.bieff.ro.
Cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer, BIEFF aduce în premieră în România câştigătorul Ursului de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj la Berlinale 2013. THE RUNAWAY, de JEAN-BERNARD MARLIN, este „un coming-of-age complex care vorbește despre agresivitatea adolescentină, înfățișată ca unitate de măsură pentru respectarea legii versus compasiunea umană. Îndatorată esteticii realiste, camera lui Marlin îi urmărește timp de o zi pe Lakdar, un asistent social pentru delincvenți juvenili, și pe Sabrina, una dintre tinerele pe care le are în grijă la centru. Dar ziua surprinsă este cea în care Sabrina va fi judecată pentru câteva infracțiuni. Pusă în fața acțiunilor ei trecute și a consecințelor pe care le-ar putea avea asupra viitorului ei, aceasta se blochează și fuge. Mergând pe urmele ei, Lakdar – ca și spectatorul – pornește într-o călătorie halucinantă prin Marsilia suburbană, disperat să o găsescă, sperând că nu este încă totul pierdut“. (Oana Ghera, BIEFF 2013) (TEASER)
Nominalizat la European Film Academy Awards de Berlinale 2013, „tragi-comedia existențialistă MYSTERY, de CHEMA GARCIA IBARRA, este un savuros mix de realism magic, science-fiction și mister religios. Într-un univers domestico-fantastic, în care divinul e parte firească din cotidian, în care Fecioara Maria îți dă rețete de bucătărie și îți spune la ce supermarket găsești cele mai avatajoase reduceri, MYSTERY spune povestea unei femei de vârsta a doua, Trini, soție devotată și gospodină model care, după ce primește un mesaj divin decide să renunțe cu totul la viața de până atunci și să-și urmeze visele. Cu un fler remarcabil în mizanscenarea realității, o estetică picturală, un subtil simț al umorului și o înțelegere profundă a naturii umane, care amintesc de Ulrich Seidl și Roy Andersson, Garcia Ibarra reușește să suprindă absurdul și sublimul ființei umane, prinse între pământ și cer, între lumesc și spiritual, între derizoriu și transcendent“. (Adina Pintilie, BIEFF 2013) (TEASER)
Primul film conceput vreodată special pentru un public de cimpanzei, ineditul PRIMATE CINEMA: APES AS FAMILY al artistei vizuale RACHEL MAYERI, prezentat în premieră la Berlinale 2013, devine o interesantă provocare adresată spectatorilor umani de a-şi reevalua propriul comportament. Cu o structură de „stimul vs. răspuns“, adică alternând între povestea ficţională şi imagini cu cimpanzeii în captivitate care urmăresc şi imită ceea ce văd pe ecran, filmul ridică interesante întrebări despre efectul media nu doar asupra acestor primate, ci şi asupra oamenilor. (TRAILER)
În premieră în România, câștigătorul Premiului Teddy la Berlinale 2013, UNDRESS ME de VICTOR LINDGREN, a fost primit cu mult entuziasm la festivaluri precum Tel Aviv (unde a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj), Tampere, Hamburg, Melbourne. „Într-o lume în care definiţiile masculinităţii şi feminităţii se află în schimbare rapidă, acest scurtmetraj pune în discuție aceste delimitări. Doi străini se întâlnesc într-un bar. Tensiunea sexuală dintre ei e palpabilă, aşa că ajung curând la ea acasă. Însă ceea ce părea că va fi o aventură de o noapte ajunge să fie un proces neaşteptat de auto-cunoaştere. Dezvăluind natura arbitrară a convenţiilor sociale, filmul este un captivant experiment despre identitatea sexuală.“ (Diana Mereoiu, BIEFF 2013) (TRAILER)
Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu și este susţinută de Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, UCIN, JTI, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Konrad Adenauer Stiftung, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Goethe-Institut.
{mosloadposition user9}