Studiul realizat de G Data Security dezvăluie punctele slabe ale utilizatorului de Internet
Numărul de tulpini noi de malware continuă să crească; G Data Security Labs a contabilizat peste 1,2 milioane doar în prima jumătate a anului. Cu toate astea, aflăm din sondajul internațional G Data Security Survey 2011 realizat la nivel global că unul din nouă utilizatori de Internet nu folosesc o soluție de securitate eficientă.
O proporție semnificativă din populația Marii Britanii navighează pe Internet neprotejată (sursa: Ofcom, The Communications Market 2011, Q1). Deşi aproape jumătate dintre utilizatorii de Internet din Marea Britanie au plătit pentru soluţia instalată, 44% se bazează pe programe gratuite de securitate, soluții care nu sunt la fel de eficace precum soluțiile plătite. La nivel global, patru din zece utilizatori consideră soluţiile gratuite a fi egale cu pachetele de securitate plătite, ca nivel de performanţă şi de tehnologie. Aceste rezultate sunt îngrijorătoare, deoarece astfel de utilizatori de Internet sunt ţinte uşoare pentru infractorii cibernetici. Pentru mai multe informații despre comportamentul utilizatorilor şi cunoştinţele acestora despre ameninţările online, consultaţi G Data Security Survey 2011.
„Utilizatorii de Internet care nu folosesc soluţii de securitate eficiente pentru a se proteja împotriva atacurilor cibernetice riscă să devină victime ale infractorilor online," explică Eddy Willems, G Data Evangelist. Utilizatorii se pot proteja, doar în cazul în care utilizează un software de securitate complet. În plus faţă de protecţia antivirus, acesta ar trebui să includă tehnologii pentru detectarea malware-ului necunoscut, precum şi protecţie în timp real împotriva codurilor malware necunoscute. Pachetele de securitate care includ un firewall integrat, un modul anti-spam şi un filtru web oferă cea mai bună protecţie deoarece în astfel de pachete, toate componentele de securitate au fost armonizate, oferind astfel cea mai bună protecţie posibilă împotriva oricărui tip de atac."
Cum se protejează utilizatorii în fața amenințărilor online?
Aproape nouă din zece utilizatori de Internet din întreaga lume folosesc o soluție de securitate pentru a se proteja împotriva ameninţărilor de pe Internet. Aceasta este vestea bună. La polul opus, unsprezece la sută din utilizatorii de Internet navighează pe web fără o protecţie adecvata. La acest capitol, cel mai rău stau utilizatorii din Rusia și Olanda.
Aproape jumătate din utilizatorii de Internet din Marea Britanie, USA și Rusia au plătit pentru un pachet de securitate. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre participanţii la sondaj din Franța, Germania, Italia și Spania folosesc o soluţie de securitate gratuită.
Utilizatorii nu sunt conştienţi de diferenţele de performanţă dintre un software de securitate gratuit şi unul plătit
La scară globală, patru din zece utilizatori de Internet consideră nivelul de performanţă al unei soluţii de securitate gratuite a fi la acelaşi nivel cu cel al uneia plătite. Acest punct de vedere este impărtășit de aproximativ 50% din utilizatorii de Internet din Marea Britanie, Franța, Germania sau Italia. 42% dintre utilizatorii de Internet din Germania și Marea Britanie care folosesc un pachet gratuit de antivirus cred că folosesc o suită cu protecție completă, iar aproximativ 10% nici măcar nu știu ce tip de soluție au instalată pe computer. Această concepție greșită se poate dovedi a fi una costisitoare pentru utilizatori. Peste toate acestea, programele gratuite de securitate, de regulă, includ un număr limitat de tehnologii de securitate, ceea ce înseamnă că PC-ul nu este complet protejat de toate ameninţările de pe Internet. Soluţiile de protecţie antivirus gratuite includ rareori un filtru http, care să depisteze un cod malware într-un site web și să-l blocheze înainte de a ajunge la browser. Acelaşi lucru este valabil și pentru firewall-uri puternice, care oferă protecţie în faţa atacurilor directe sau pentru module anti-phishing, care împiedică accesul utilizatorilor la site-uri frauduloase.
Întrebări suplimentare şi alte subiecte din G Data Security Survey 2011:
· Ce știu utilizatorii despre ameninţările şi riscurile de pe Internet?
· Cum se protejază utilizatorii împotriva ameninţărilor online?
· Comportamentul pe reţelele sociale
· Cine sunt mai bine informați: utilizatorii mai tineri sau cei mai vârstnici?
· Sunt bărbații cei mai buni surferi pe Internet?
G Data Security Survey 2011: Cum evaluează utilizatorii ameninţările de pe Internet?
Producătorul german de securitate a intervievat în detaliu peste 15000 utilizatorii de Internet din unsprezece ţări în ceea ce priveşte protecţia antivirus, programele malware și comportamentul acestora pe reţelele sociale. Rezultatele au fost analizate și comparate cu ameninţările actuale de pe Internet. G Data 2011 Security Survey oferă o prezentare detaliată a cunoştinţelor utilizatorilor de securitate IT și ne arată care sunt percepţiile lor greşite.
The G Data Security Survey 2011 este disponibil pe //avsecurity.ro/images/stories/GData_SecuritySurvey_2011_EN_04.pdf.