Micii intreprinzatori sunt cei mai afectati de criza
Micii intreprinzatori sunt cei mai afectati de criza economica, arata un sondaj intern realizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman la sfarsitul acestei luni. Potrivit sondajului UNPR, 74% dintre antreprenorii mici si mijlocii sustin ca actuala criza este generata de conditiile externe, in timp de 26% invinovatesc Guvernul pentru lipsa unei coerente in aplicarea masurilor economice. Potrivit intreprinzatorilor membrii UNPR, masurile anuntate de Guvern privind acordul nu FMI si relaxarea creditarii nu sunt de natura sa asigure o functionalitate a mediului de afaceri, cu atat mai putin a firmelor de dimensiuni mici. Doar 55% dintre acestia cred ca acordul cu FMI este o solutie, in timp ce 34% sustin contrariul iar 11% nu si-au definit inca o parere. Peste 60% dintre IMM cred ca relaxarea creditarii, corelata si cu alte masuri economice, ar putea duce la o mai buna functionare a afacerilor, in timp ce 34% dintre acestea spun ca masurile trebuie sa fie de natura relaxarii fiscale.
Previziunile sumbre asupra economiei au determinat majoritatea micilor patroni sa isi revizuiasca negativ estimarile de profit pentru
2009, in timp ce doar 18% isi pastreaza estimarile stabilite in 2008. In timp ce marile companii anunta disponibilizari in masa, 90% dintre managerii de IMM au si ei in plan concedierea a aproximativ 10% din personal.
In conditiile recesiunii pietei, 76% intentioneaza sa se adapteze conditiilor actuale prin restrangerea activitatii, in timp ce 16% cauta investitori pentru recapitalizare. Mai mult, 8% dintre patroni au declarat ca, in cazul in care Guvernul nu va acorda facilitati fiscale pentru IMM, vor fi nevoiti sa inchida afacerea pana la sfarsitul anului.
Solutii pentru redresare
UNPR considera ca functionarea economiei este afectata si de inconsecventa Guvernului in aplicarea politicilor economice. “Constatam cu dezamagire ca Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu face declaratii influentat de politica partidelor aflate la guvernare. Nu am vazut nici o masura din partea BNR menita sa reporneasca creditarea. Acest demers va fi posibil numai cand economia romaneasca va functiona in parametrii normali de productivitate si eficienta” a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.
UNPR considera ca inrautatirea situatiei economice din Romania devine povara unei guvernari ineficiente si solicita aplicarea imediata a unor masuri de relaxare fiscala menite sa sustina activitatea micilor intreprinzatori.
UNPR sustine ca solutii anticriza deblocarea creditarii pentru finantarea IMM-urilor si acordarea de facilitati fiscale care sa usureze situatia financiara a firmelor cum ar fi: plata TVA la incasare, scaderea contributiilor sociale si a accizelor la gaz, energie si combustibil. Patronatul doreste facilitarea obtinerii de credite garantate de stat pentru intreprinzatorii romani precum si impunerea unui pret maxim de catre stat pentru stoparea monopolului privat pe piata materiilor prime.
“Peste 90% din performantele unei economii sunt influentate de activitatea IMM. Solicitam Guvernului sa inceteze alocarea banilor publici pe criterii politice, stoparea jafului economic si realocarea resurselor bugetare catre economia reala. Romania risca sa devina o tara asistata economic doar prin nepasarea unei clase politice inconstiente” a mai mentionat Marian Petre Milut.
{mosloadposition user10}