Numărul de falimente în rândul firmelor româneşti va creşte cu cel puţin 30% în 2009, ca urmare a instabilităţii economice accentuate de o clasa politică iresponsabilă, considera reprezentanţii Uniunii Naţionale a Patronatului Român. Lipsa unei viziuni economice a noii guvernări şi acordarea unor funcţii pe criterii clientelare va aduce România în pragul falimentului.
De peste 18 ani, producatorii romani platesc pentru incompetenta unor ministri, fapt dovedit de evoluţia preţurilor de producţie, distribuţie şi transport ale energiei şi gazelor. În lipsa unei pieţe reglementate preţul utilităţilor este stabilit de un numar limitat de comanii care deţin monopolul servciilor de distribuţie şi transport. Cu complicitatea statului şi a minisştrilor care s-au succedat la conducerea ţării, firmele de distribuţie a energiei prosperă într-o Românie sufocată de biruri. În pragul unei iminente crize economice statul lasă în libertate acestor companii pentru a impune preţuri majorate după bunul plac.
Companiile care desfăşoară activităţi de producţie sunt puse în situaţia de a suporta cheltuieli nejustificate. În ultimii doi ani, preţul de furnizare al energiei a crescut cu 44% în timp ce preţul gazelor naturale din import a crescut cu peste 33%. Creşterea preţurilor la utilitaţi este dublată de tarifele de distribuţie şi transport care sunt majorate de la un an la altul, fara justificare. Impunerea unui pret al utilitatilor care nu tine cont de realitatile economice a generat in ultimii doi ani o diminuare substantiala a profiturilor companiilor producatoare, in incercarea de a tine in frau preturile materialelor de constructii.
“Politica de clientela practicata la nivel de stat a generat profituri uriase unor firme de distributie si transport a energiei in detrimentul companiilor romanesti. Cerem Guvernului ca incepand de anul viitor sa reduca drastic costurile de distributie si transport a energiei, prin impunerea unor tarife reglementate, substanţial reduse. O astfel de măsura ar avea ca efect diminuarea costurilor nejustificate platite de producatori pentru cumpararea de energiei, fapt care ar avea efect direct in costurile materialelor de constructii si ale produselor consumatoare de energie” a declarat Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR.
{mosloadposition user10}