Sărbătorile de iarnă ne bat la uşă şi odată cu ele şi vacanţa de iarnă. Problema care se pune este dacă ştim să alegem locul în care să ne petrecem vacanţa pentru a ne simţi bine şi a face ce ne place. Pentru a sări în ajutorul iubitorilor sporturilor de iarnă, mai ales a pasionaţilor de schi, Centrele Europene ale Consumatorilor din Uniunea Europeana ( ECC-Net ) au decis să întreprindă o evaluare comparativă la nivelul Uniunii Europene, intitulată „ Schi Resort-urile din Europa 2010/2011”.
Scopul principal al acestui studiu este acela de a oferi consumatorilor europeni un instrument practic de alegere a unui schi resort, în funcţie de preferinţele lor, oriunde în Uniunea Europeană.
La realizarea acestui studiu au participat 20 de state membre UE.
Beneficiarii acestui studiu sunt cu precădere familiile ( cu mai mult de un copil ) care pot economisi mulţi bani, informându-se în prealabil cu privire la preţurile practicate, oferte speciale şi/sau reducerile pentru familii.
Selecţia staţiunilor de schi care au participat la acest sondaj a fost realizată de către Centrul European din ţara respectivă. Fiecare ECC a realizat o selecţie a schi resort-urilor din ţara sa, pe care le-a şi contactat în vederea completării unui chestionar. In această anchetă sunt prezente doar acele staţiuni de schi care au răspuns la chestionar online.
În multe ţări europene schiul este unul dintre cele mai practicate sporturi în perioada ierni. Schiul alpin are o lungă tradiţie în regiunile alpine din Austria, Elveţia, Italia, Slovenia, Germania şi Franţa. Prin urmare, în aceste ţări există un interes foarte mare pentru schi. De-a lungul anilor, schi-ul a devenit popular, de asemenea, si în alte ţări europene, chiar daca condiţiile geografice sau climatice nu sunt foarte bune pentru schi.
Rezultatele acestei studiu sunt prezentate într-un tabel din care consumatorul se poate informa cu privire la tipurile de staţiuni de schi din Europa, dimensiunea lor, facilităţile oferite ( telecabina, telescaun), preturile şi tarifele practicate, şi nu în ultimul rând, datele de contact a aproximativ 400 de schi resort-uri din Europa.
Schiul – un hobby costisitor
În comparaţie cu alte activităţi sportive, schiul este unul dintre cele mai scumpe sporturi de agrement atât pentru practicanţii lui cât şi pentru schi resort-uri. Pentru a oferi iubitorilor de schi condiţii bune de a practica acest sport, schi resort-ul trebuie să deţină o infrastructura foarte bine pusa la punct: telecabine/teleschiuri, pârtii curăţate, echipamente de zăpadă artificială, nocturnă, etc. În plus, staţiunile de schi au nevoie de drumuri de acces, care trebuie să fie întreţinute şi ţinute în condiţii deosebit de bune în timpul iernii.
Principalele constatări
Au fost evaluate 197 de staţiuni de schi din 20 de state europene. În scopul de a avea date comparabile staţiunile de schi au fost structurate, în funcţie de lungimea lor, în 5 categorii diferite:
· 1 – 10 km
· 11 – 25 km
· 26 – 50 km
· 51 – 100 km
· peste 100 km
Majoritatea răspunsurilor la aceasta întrebare au fost pentru 1-10 Km si 11-25 Km.
· Diferenţe uriaşe de preţ
Costul unui bilet pentru un adult pe o perioada de 6 zile variază între 40 euro în Republica Cehă (Sport areál Klíny) şi Lituania (Vilkaviškio rajono slidininkų klubas) şi 272 Euro într-o staţiune de schi din Elveţia (St. Moritz). Preţul este de peste şapte ori mai mare comparativ cu cele mai ieftine resort-uri din acest raport.
· Valoarea banilor în Republica Cehă
Staţiunile de schi care oferă un raport calitate/preţ foarte bun se pot găsi în Republica Ceha. Există staţiuni unde tariful pentru un bilet valabil 6 zile este între 40 şi 75 Euro. Serviciul „Pachet Family” este disponibil pentru cel puţin 136 de euro.
Un caz aparte este resort-ul din Allenheads (Marea Britanie). La acest resort au acces la pârtii, doar membrii care au plătit o taxa anuala (37 Euro pentru un adult, 73 euro/familie).
· Cele mai scumpe: Elveţia
Cele mai scumpe schi resort-uri se afla în Elveţia. Cea mai scumpă staţiune este Saas Fee , urmata de Sierra Nevada ( Spania )şi Kronplatz (Italia).
· Cele mai ieftine
Este important de spus – ca şi regulă generală – faptul ca cele mai ieftine staţiuni de schi sunt cele de dimensiuni mici; cele mai ieftine staţiuni oferă numai o pârtie de 1 km, iar cele mai scumpe oferă o pârtie de 10 kilometri Dar dacă iei în considerare dimensiunea unei staţiuni în funcţie de mărimea pârtiei, există diferenţe uriaşe.
Cea mai mică staţiune care se încadrează în categorie (1-10 km) se află în Cehia iar cea mai ieftină este în Lituania ( aproximativ 140 E/ 6 zile).
În general nu exista diferenţe mari de preţ între staţiuni. Exista staţiuni de dimensiuni mici în Alpi – Europa Centrala care practică preţuri similare cu staţiunile din Nord – Est-ul Europei. Preţul mic se datorează slabei puteri de cumpărare din zona respectiva.
Diverse Reduceri
Exista si staţiuni de schi care oferă reduceri, în funcţie de numărul de persoane, de numărul de zile de şedere etc.
Reduceri sunt oferite, de obicei familiilor sau acelor persoane care deţin un aşa numit „ guest-card” al resort-ului. În plus, copiii mici însoţiţi de un adult pot utiliza gratuit echipamentele pe cablu.
Tabelul comparativ poate fi accesat – //www.eccromania.ro/publicatii/tabel-comparativ-privind-preturile-din-schi/view
Sfaturi oferite de ECC Romania
· Alegeţi, în funcţie de necesităţi, resort-ul de schi potrivit: daca nu ştiţi să schiaţi şi vreţi să învăţaţi nu aveți nevoie de un „Mega-ski-resort" ci de un resort de dimensiuni mici cu pârti potrivite pentru dumneavoastră;
· Aflaţi din timp: Nu vă grăbiţi când vă planificaţi vacanţa. Acest studiu oferă doar o imagine de ansamblu a ofertelor de preţ. Pentru a fi la curent cu informaţiile legate de ofertele de schi vă recomandăm să verificaţi site-urile oficiale a staţiunilor de schi.
· Întrebaţi de reduceri: Întrebaţi din timp, atunci când faceţi rezervarea camerelor, dacă pentru a beneficia de reduceri aveţi nevoie de vreun act (de exemplu, carnet de student, card de membru, etc.)
{mosloadposition user9}