Ieri a început la Bucureşti cea de-a patra Reuniune a Părţilor participante în cadrul Convenţiei de la Espoo pentru Evaluarea în Context Transfrontalier a Impactului asupra Mediului (EIA). Este de aşteptat ca Reuniunea să susţină oficial argumentele potrivit cărora Ucraina nu şi-a respectat angajamentele internaţionale de mediu ce îi revin în cadrul Convenţiei, cu privire la construcţia unei căi navigabile de mare adâncime de-a lungul Canalului Bîstroe, ce traversează direct partea ucraineană a Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării. Un studiu realizat la cererea WWF, organizaţia internaţională care lucrează pentru conservarea naturii, poate ajuta la identificarea unor soluţii privind navigaţia prin partea ucraineană a Deltei Dunării cu un impact mai redus asupra mediului şi cu consecinţe transfrontaliere mai mici. „Din punct de vedere ecologic, navigarea de-a lungul Canalului Bîstroe nu poate avea loc. Efectele sale sunt mult prea puternice şi, aşa cum a demonstrat Comitetul de Implementare al Convenţiei de la Espoo, vor conduce la efecte majore asupra unor sisteme naturale transfrontaliere de importanţa internaţională şi globală,” a declarat Michael Baltzer, Director al WWF Programul Dunăre Carpaţi.
„De îndată ce înţelegem acest aspect, ne putem mobiliza pentru implementarea unor soluţii alternative pentru îmbunătăţirea navigaţiei dintre Dunăre şi Marea Neagră, alternative cu un impact mai mic asupra mediului şi care îndeplinesc în acelaşi timp obiectivele sociale şi economice propuse,” a mai declarat Baltzer. „WWF speră că acest studiu va contribui la identificarea unor soluţii de navigare viabile, care să susţină în acelaşi timp conservarea importantului capital natural şi a ecosistemele din Delta Dunării.”
Potrivit unor informaţii publicate recent, premierul ucrainean Yulia Tymoshenko a exprimat în mod oficial angajamentul că toate problemele de ordin ecologic pe care le-ar presupune construcţia Canalului Bîstroe vor fi rezolvate luând în considerare aspectele ecologice ale problemei. Identificarea unei alternative la Canalul Bîstroe reprezintă o opţiune reală – de fapt singura opţiune reală pentru ca acest angajament să fie respectat.
Raportul realizat la cererea WWF va fi disponibil la sfârşitul lunii iunie şi va prezenta alternativele de navigare existente la construcţia Canalului Bîstroe în partea ucraineană a Deltei Dunării. Raportul este realizat de compania olandeză de consultanţă DHV B.V. iar în realizarea sa sunt implicate echipe de experţi în navigaţie atât din partea Ucrainei cât şi a României.
Informaţiile incluse în raport vor fi prezentate principalilor factori de interes la nivel naţional din Ucraina şi România, printre care se numără Academia Ucraineană de Ştiinţe şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării.
Delta Dunării acoperă porţiuni din teritoriul Ucrainei şi României şi include Rezervaţii ale Biosferei aflate sub protecţie UNESCO, precum şi un sit declarat parte a Patrimoniului Universal. Delta Dunării este una dintre cele mai valoroase zone naturale, găzduind peste 1,000 de specii de plante, 300 de specii de păsări şi numeroase specii de peşti. Delta Dunării este locaţia unde se înmulţesc specii de păsări ameninţate la nivel global, cum ar fi pelicanul comun şi pelicanul creţ, cormoranul pitic şi gâsca cu gât roşu, precum şi unele specii de sturion ameninţate cu dispariţia.
WWF implementează proiecte de protejare şi conservare a Deltei Dunării de peste zece ani. În anul 2002, în cooperare cu experţi ai Consiliului pentru Managementul Apelor din Odessa, ai Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi ai altor instituţii de profil, WWF a dat publicităţii o viziune pe termen lung pentru protecţia şi restaurarea Deltei Dunării, viziune care este implementată în prezent. Zonele mlăştinoase de pe insula Tătaru au fost redate circuitului lor natural. Anul acesta, lacul Katlabuh din Ucraina va fi reconectat la cursul Dunării, redevenind astfel un lac viu, care va ajuta la îmbunătăţirea calităţii apei pentru comunităţile locale şi la revigorarea activităţilor de pescuit de care acestea depind.
{mosloadposition user10}